Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

zastita zivotne sredine

 • Zagađenje vazduha

  Niš prošao na konkursu za 2 projekta protiv zagađenja vazduha vredna oko 15 miliona, detalji nepoznati

  Ministarstvo zaštite životne sredine je ove godine izdvojilo 400 miliona dinara za čistiji vazduh u Srbiji i raspisalo tri konkursa, a Grad Niš će prema preliminarnim rezultatima dobiti oko 15 miliona za dva projekta - pošumljavanje i smanjenje zagađenja iz individualnih izvora, ali neće dobiti ni dinar za obnovu starih kotlarnica.

  (9) detaljnije
 • Trivan smatra da oni nisu zaduženi da zaustave radove

  Mihajlovićeva najavljuje zakon kojim će se zabraniti gradnja MHE u zaštićenim područjima

  Od obećanja predsednika Vučića da će se doneti zakon koji će zabraniti izgradnju mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima prošlo je godinu i po dana, a sada je isto obećanje ponovila i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović koja kaže da će uskoro biti doneta 4 zakona u oblasti rudarstva i energetike, među kojima je i Zakon o obnovljivim izvorima energije.

  (11) detaljnije
 • nis

  Niš u Srbiji opet prednjači po zagađenju vazduha, ekolozi i građani traže hitne mere

  Već dva dana u Nišu merenja konstantno pokazuju prekomerno zagađenje vazduha, najveće ove grejne sezone, ali se tim povodom ništa ne preduzima. I građani na društvenim mrežama pozivaju nadležne da nešto tim povodom učine, a ekološka organizacija RERI traži od donosioca odluka da preduzmu hitne mere za suzbijanje zagađenja vazduha, u skladu s obavezama iz Zelene agende za Zapadni Balkan na koju su se obavezali krajem prošle godine.

  (26) detaljnije
 • Zagađenje u Nišu opet; foto: JV

  Profesorka o Planu kvaliteta vaduha: Nema preciznih rokova, pristup problemu neprimeren

  Završena je javna rasprava o Planu kvaliteta vazduha u Nišu, ali još nije objavljeno da li je bilo predloga građana i primedbi. Profesorka Fakulteta zaštite na radu Amelija Đorđević kaže da je najvažniji dokument koji bi trebalo da doprinese poboljšanju kvaliteta vazduha u Nišu napisan kao izveštaj, a da rezultati u njemu nisu potpuno reprezentativni i adekvatni. Kao bitan nedostatak izdvaja to što nema preciznih rokova za realizaciju planiranih mera i konstatuje i da je pristup problemu i odnos prema Nišu, najblaže rečeno, neprimeren i neprihvatljiv.

  (12) detaljnije
 • park

  Donet program za oplemenjivanje zelenila u Nišu od 10 miliona dinara

  Sađenje novih i održavanje postojećih dvoreda, novi parkovi i površine pod travom i drvećem, kao i ozelenjavanje međublokovskog prostora - deo su "Programa očuvanja i unapređenja zelenila u funkciji zaštite životne sredine na javnim površinama na teritoriji Grada Niša" koji je usvojen na Gradskom veću, a njegova vrednost je 10 miliona dinara. Da je Niš u problemu za zelenilom govori i podatak da trenutno jednom Nišliji pripada čak 10 puta manje zelenih površina od propisanog.

  (4) detaljnije
 • topli do mhe

  Ekolozi podneli krivičnu prijavu protiv načelnika i gradonačelnika Pirota za slučaj MHE u Toplom Dolu

  Zbog toga što su bez odobrenja Skupštine grada investitoru mini-hidroelektrane u Toplom Dolu omogućili pravo prolaza za nove trase podzemnih kablova i podzemnog cevovoda na Rakitskoj reci, kako smatraju u Regulatornom institutu za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), i na taj način prekršili zakon, protiv načelnika Gradske uprave i gradonačelnika Pirota podneli su krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja.

  (7) detaljnije
 • Univerzitet dim

  Do sledeće grejne sezone 7 kotlarnica u Nišu prelazi na gas

  20 miliona dinara je odvojeno u budžetu, a kako kaže većnica Sonja Milojković, biće potrebno još para kako bi do sledeće grejne sezone 7 kotlarnica koje su ingerenciji Grada i prešlo sa uglja i mazuta na sistem daljinskog grejanja koji kao energent koristi manje štetni gas. To je, prema rečima većnice, plan gradskog rukovodstva kako bi sledeće zime zagađenost makar malo bila manja, a apeluju i na republičke institucije da modernizuju svoja ložišta.

  (14) detaljnije
 • Zagadjen-vazduh-Nis-foto-JV-J-A

  Konačno objavljen Plan kvaliteta vazduha u Nišu, dve nedelje rok za primedbe i sugestije

  Individualne kotlarnice i ložišta u javnim ustanovama i preduzećima, domaćinstva koja koriste drvo i ugalj različitog porekla i kvaliteta, kao i gradska deponija najveći su zagađivači vazduha u Nišu - konstatuje Institutut za javno zdravlje u Planu kvaliteta vazduha koji je konačno objavljen. Ozelenjavanje je jedna od mera koja bi doprinela zdravijem vazduhu, jer trenutno jednom Nišliji pripada čak 10 puta manje zelenila od propisanog. Institut je dao predlog mera koje je potrebno preduzeti, a građani do 22. decembra mogu da daju sugestije i primedbe na ovaj dokument.

  (38) detaljnije
 • Zagađenje vazduha

  RERI: Donedavno zagađen vazduh sada prihvatljiv, Agencija snizila kriterijume za ocenjivanje kvaliteta

  Vazduh koji je prema merenjima do skoro ocenjenivan kao zagađen, sada je prihvatljiv, jer su promenjene gornje granice za količinu štetnih čestica koje mogu biti u vazduhu, bez najave i objašnjenja, napominju iz ekološke organizacije RERI i Beogradske otvorene škole. Ova promena desila se u mesecima kada je zagađenje vazduha rekordno u Nišu i drugim gradovima u Srbiji.

  (23) detaljnije
 • Zagađenje vazduha

  Niš i dalje bez Plana kvaliteta vazduha, a zagađenja rekordna

  Nije ispunjeno obećanje da će Niš do leta imati Plan kvaliteta vazduha, jedan od najvažnijih dokumenata u borbi protiv zagađenja, a prema javno dostupnim podacima istekao je i rok od 6 meseci koliko je prema tenderu Institut za javno zdravlje imao da ga izradi. Profesorka Fakulteta zaštite na radu smatra da su nadležni postavili kratak rok da se ozbiljno i kvalitetno napravi plan zaštite na koji se čeka nekoliko godina.

  (16) detaljnije
 • Zagađenje u Nišu opet; foto: JV

  Zbog lošeg merenja nema ni mera protiv zagađenog vazduha u Nišu, profesori predložili novi monitoring

  Kako nije moguće da se daju adekvatne mere protiv zagađenja, jer nema preciznih podatke o tome šta je uzrok, te da je neophodno da se boljim monitoringom utvrdi koji su izvori zagađenja u svakom delu grada, objašnjava profesorka Amelija Đorđević. Zato je predlog profesora niškog Fakulteta zaštite na radu i PMF-a da se postavi do 14 mernih mesta kvaliteta vazduha u Nišu, koji bi uz pomoć matematičkih modela u realnom vremenu pokazali koliko je zagađujućih čestica i mogli da predvide koliko će ih biti i narednog dana.

  (37) detaljnije
 • vlasina

  Odložena javna rasprava o MHE u Vlasotincu, u Opštini kažu - prijavilo se previše ljudi

  Javna rasprava o izgradnji mini-hidroelektrane "Besko" na koju je građane pozvao i vlasotinački Građanski front, odložena je do daljeg, jer, kako objašnjavaju u Opštini - previše ljudi se prijavilo za njeno održavanje, te nije moguće ispoštovati sve mere prevencije.

  (2) detaljnije
 • reka vlasina

  Građanski front poziva Vlasotinčane na javnu raspravu o gradnji mini-hidroelektrane

  Na području sliva reke Vlasine je do sada izgrađeno više od 10 mini-hidroelektrana, a da se prestane sa gradnjom ovih energetskih objekata na rekama zalažu se u neformalnoj grupi Bitka za Vlasinu . Okupljenim građanima podršku pružaju i iz vlasotinačkog Građanskog fronta koji poziva sugrađane da dođu u sredu, 23. septembra u 11 sati u sali Skupštine na javnu raspravu o potencijalnoj gradnji još jedne mini-hidroelektrane.

  (1) detaljnije
 • dim toplana

  Toplana Niš - ove godine više priključaka nego isključenja

  Bivša kasarna "Filip Kljajić" koja se adaptira za novu nišku palatu pravde biće u sistemu daljinskog grejanja, kaže direktor Gradske toplane Niš Predrag Milačić, a to je najveći objekat koji su u skorije vreme priključili. Takođe ističe da je ovo prva godina od nekoliko njih pre da će Toplana više kvadrata priključiti, nego što je isključila sa sistema.

  (10) detaljnije
 • Boce-gas-foto-V. M. R

  Grad Niš popisuje opasni otpad u krugu EI i MIN-a

  Dve od 32 lokacije u Srbiji koje su kontaminirane opasnim otpadom nalaze se u Nišu - Elektronska i Mašinska industrija. Posle nekoliko decenija bi, sudeći po rešenju Gradskog veća u Nišu, ovaj problem mogao da počne da se rešava, jer je naložena izrada elaborata koji će, piše, biti osnova za sanaciju.

  (14) detaljnije
 • borovnica ilustracija

  Inspekcija i čuvari kontrolišu berbu borovnice na Vlasini

  Zbog berača koji sakupljaju borovnicu grabuljama koje se za to ne koriste i kada još nije zrela, kao i onih koji uništavaju floru i faunu Vlasine, inspektori i čuvarska služba PIO "Vlasina" najavljuju vanredne kontrole na ovoj teritoriji.

  (2) detaljnije
 • Čišćenje Vlasine

  Svetski dan zaštite životne sredine obeležili čišćenjem priobalja Vlasinskog jezera

  Aktivisti i planinari iz Surdulice i Niša, njih 40, rešili su da Svetski dan zaštite životne sredine obeleže akcijom čišćenja priobalja Vlasinskog jezera. Organizatori kažu da je očišćen deo od brane do ulazne građevine, a bilo je i onih koji su čamcima čistili adu i zaliv.

  (1) detaljnije
 • stara planina

  Ekolozi traže uključivanje meštana u razvoj Stare planine

  Kako bi se promenio model upravljanja Parka prirode Stara planina, čime bi lokalno stanovništvo imalo veću korist i učestvovalo u njegovom upravljanju, pirotska nevladina organizacija krenuće sa prikupljanjem potpisa i traži podršku građana.

  (1) detaljnije
 • Pupavac

  Posmatranje ptica - idealna razonoda za vreme karantina

  Posmatranje ptica sa terasa i iz dvorišta, tokom šetnje prirodom dok je dozvoljeno kretanje kao borba protiv stresa i anksioznosti, idealno je za vreme karantina, preporučuju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica. Ukazuju i na to da uništavanje prirode ne staje ni za vreme vanrednog stanja.

  (4) detaljnije
 • Zagađenje vazduha

  Niš još bez Plana kvaliteta vazduha, sekretarka obećava da će ga biti do leta

  Iako je vazduh još pre tri godine ocenjen kao prekomerno zagađen, Niš i dalje nema Plan kvaliteta vazduha, a uzbunjivač Slaviša Nešić ukazuje na brojne propuste tokom izrade dokumentacije koja prethodi raspisivanju javne nabavke za izradu tog dokumenta. Međutim, sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Krstić kaže da je sve rađeno po zakonu, da postupak još nije pokrenut zbog tehničkih problema, ali da će najvažniji dokument potreban za zdraviji vazduh biti gotov do leta.

  (13) detaljnije