Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

zastita zivotne sredine

 • zagađenje vazduha

  Niš u borbi protiv zagađenog vazduha - moguća povremena zabrana EURO 3 i EURO 4 motora

  Pred zimu koja u Nišu obično znači i zagađen vazduh, gradska vlast odlučila je da se pozabavi ovim problemom i to formiranjem Radne grupe koja treba da napravi plan borbe protiv aerozagađenja. Prvi korak stručnjaka da građani ne budu u oblaku dima, kako najavljuju, mogao bi da bude zabrana vožnje automobila sa EURO 3 i EURO 4 standardom kada su povećane PM čestice.

  (71) detaljnije
 • Tek predstoji procena štete

  Stara planina - požar lokalizovan, predstoji procena štete

  Nakon lokalizacije požara na Staroj planini i intervencije ruskog aviona "iljušina" iz vazduha, stručnjacima predstoji procena štete, koja, kako kaže dobri poznavalac ove planine Aleksandar Panić, nije mala. Lovci kažu da je šteta po divljač minimalna jer se radi o velikim visinama u kojima divljač retko boravi. Požar na Staroj planini krenuo je 27. oktobra sa bugarskog dela planine, a lokalizovan je u četvrtak 31. oktobra. Ruski avion se danas vratio u Moskvu, prenosi novinska agencija Sputnjik .

  (1) detaljnije
 • hidroelektrane

  Građani pokrenuli peticiju protiv izgradnje hidroelektrana na Nišavi

  Zato što žele da upoznaju građane sa time kolika je šteta nastala izgradnjom hidroelektrana "Crveni breg" i "Vrgudinac" na reci Nišavi, grupa građana "Niš-grad koji volim" organizuje u subotu, 2. novembra potpisivanje peticije za očuvanje i zaštitu reke od izgradnji ovakvih postrojenja.

  (15) detaljnije
 • Industrijski otpad-EI-foto-V. M. R

  U Nišu EI i MIN kontaminirana područja - pokazao izveštaj UN

  Da su opasne materije - teški metali i hemikalije, nasleđe koje je Nišu ostalo od velikih industrija - Mašinske i Elektronske, pokazao je izveštaj Ujedinjenih nacija. Otrovni teški metal - olovo, opasan je za životnu sredinu i nalazi se u EI, dok je u MIN-u, prema izveštaju i bakar, cink, nikl, arsenik i hrom.

  (7) detaljnije
 • Predložena izmena zakona

  Goran Trivan: Izmenom zakona zabraniće se gradnja MHE u zaštićenim područjima

  Konsenzus o zabrani gradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima postoji u Vladi Srbije, rekao je ministar ekologije Goran Trivan i dodao da neće biti dileme da će izmena zakona koji to reguliše biti usvojena u Skupštini.

  (1) detaljnije
 • manu chao, foto Milan Simonovic

  Manu Čao bio na Staroj planini da podrži borce za reke

  Kako bi pružio podršku meštanima i ljudima koji danonoćno stražare u selu, francuski muzičar i aktivista Manu Čao posetio je Topli Do gde je razgovarao sa lokalnim stanovništvom. On se u staroplaninskom selu zadržao kratko zbog obaveza i putovanja u Bugarsku, ali nije hteo da propusti priliku da pruži podršku meštanima, s obzirom na to da je bio u blizini.

  (14) detaljnije
 • Dim smog Niš

  Da Niš zimi ne bude u smogu, stručnjaci kažu potrebna kvalitetnija goriva i izolacija

  Prošle zime Niš je bio među gradovima sa najzagađenijim vazduhom, a da bi kvalitet života i tokom hladnih meseci bio bolji, stručnjaci upozoravaju da se mora raditi na energetskoj efikasnosti i na korišćenju kvalitetnijih goriva.

  (33) detaljnije
 • Straže na mostu ostaju

  Toplodolci ostaju na stražama - proglasili slobodnu ekološku zonu u selu

  Zbog toga što, uprkos obećanjima predsednika države i lokalne samouprave, još nisu preduzeti konkretni koraci da se zaustave aktivnosti investitora mini-hidroelektrana na Staroj planini, meštani Toplog Dola kažu da samoinicijativno proglašavaju moratorijum na sve MHE i slične projekte na svojoj teritoriji. Ono što žele da se razvija na njihovoj teritoriji je turizam i stočarstvo.

  (1) detaljnije
 • Predsednik dolazi u Rakitu početkom novembra

  Slučaj mini-hidroelektrane u Rakiti pred Savetom Evrope

  Zbog toga što se ne sprovodi odluka o vađenju cevi na delu cevovoda za mini-hidroelektranu u selu Rakita, Udruženje za zaštitu zakonitosti i ustavnosti poslalo je žalbu Komitetu ministara Saveta Evrope, koji nadgleda izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prva u Strazburu, a koji je prihvatio da odlučuje o tom slučaju.

  (6) detaljnije
 • topli do mhe

  Slučaj MHE - Vučić umesto institucija, kao (ne)očekivana sila koja opet rešava stvar

  U Rakiti i na Staroj planini u odbrani reka od minihidroelektrana bilo je i tuča, bombi, protesta, presuda, rešenja i inspekcija, ali je izgradnja nastavljana. Onda je na scenu stupio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rekao - ne može da se gradi. Time se institucije podređuju volji jednog čoveka, tumači novinar Vladimir Kostić koji je izgradnju MHE istraživanjem povezao sa kumom, upravo srpskog predsednika.

  (20) detaljnije
 • Akcija krecenja u naselju; foto: Radne akcije Delijski Vis Niš

  Radna akcija na Delijskom visu: Prekrečili uvredljive grafite, oslikaće murale

  Rasističke i nacionalističke poruke sa zidova vojnih zgrada na Delijskom visu uklonili su članovi istoimenog udruženja koje sprovodi radne akcije u ovom naselju. Ofarbali su i garažu na jednoj zgradi, obnovili boju na klupicama i uredili međublokovski prostor, a najavljuju i da će uskoro iscrtati murale sa ekološkim porukama na ovim fasadama.

  (5) detaljnije
 • Blokade se nastavljaju

  Nastavlja se sa barikadama u Toplom Dolu, aktivisti poručili - borba se nastavlja

  Barikada na mostu u selu Topli Do ostaće do ispunjenja obećanja predsednika Srbije o zabrani gradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima i dok investitoru ne istekne građevinska dozvola za MHE, poručeno je sa protestnog skupa u ovom staroplaninskom selu.

  (3) detaljnije
 • Predsednik dolazi u Rakitu početkom novembra

  Vučić obećao zabranu gradnje MHE u zaštićenim područjima

  Dokument kojim se zabranjuje gradnja mini-hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima poput Stare planine, uskoro će se naći pred Vladom Srbije, obećao je predsednik Aleksandar Vučić ekološkim aktivistima na današnjem sastanku. Predsednik je najavio i dolazak u Rakitu i Temsku. Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je da Srbija slabo koristi svoje hidropotencijale, ali i da se mora voditi računa o zaštiti prirode.

  (52) detaljnije
 • Fotografije posvećene borbi protiv mini-hidroelektrana

  Ekolozi zahtevaju da se poništi građevinska dozvola za MHE u Toplom Dolu

  Zbog toga što su u međuvremenu pronađene zaštićene vrste riba i strogo zaštićena vrste potočnog raka u Rakitskoj reci u selu Topli Do na kojoj investitor namerava da gradi mini-hidroelektranu, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je zahtev za poništavanje građevinske dozvole nadležnom tužilaštvu. U ovoj organizaciji očekuju da nadležno ministarstvo bez odlaganja donese rešenje kojim se postojeća građevinska dozvola poništava.

  (2) detaljnije
 • Pogled ka dolini Pčinje

  Talas borbe protiv MHE se nastavlja u Trgovištu

  Meštani sela Radovnica i Donji Stajevac u opštini Trgovište, ali i ljubitelji prirode, protiv su izgradnje mini-hidroelektrana na njihovoj teritoriji, ali nadležne to nije sprečilo da krenu sa radovima pre par dana na na reci Tripušnjici u Donjem Stajevcu. Istovremeno, u fazi izgradnje je i mini-hidroelektrana u selu Radovnica gde radove stopiraju meštani.

  (1) detaljnije
 • reka stara planina

  Naučno-istraživački kamp u Temskoj kao podrška borbi protiv MHE

  Kako bi pružili podršku meštanima staroplaninskih sela koji se bore protiv izgradnje mini-hidroelektrana na njihovom području, naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije “Josif Pančić” iz Novog Sada organizovaće istraživačko-volonterski kamp u selu Temska od 25. do 30. septembra. Prijava učesnika moguća je do 22. septembra.

  (4) detaljnije
 • Investitor tvrdi da je informisao meštane o radovima još 2013. godine

  Aktivisti ne dozvoljavaju gradnju, investitor traži pomoć policije za gradnju MHE u Toplom Dolu

  Protiv smo mini-hidroelektrana jer njihova izgradnja dovodi do devastacije svega što živi u tim vodama, izjavio je za televiziju N1 aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta i dodao da izgradnja ljude stavlja u poziciju da moraju da se sele. Investitor Dragan Josić ponovio je da ima sve dozvole za izgradnju postrojenja za proizvodnju struje u selu Topli Do, ali da čeka asistenciju policije kako bi krenuo sa radovima.

  (8) detaljnije
 • vucic

  Vučić pozvao ekološke borce sa Stare planine na sastanak

  Nakon poslednjih dešavanja na Staroj planini i najavljenog protesta ispred zgrade Predsedništva, predsednik Aleksandar Vučić pozvao je na sastanak predstavnike Inicijative Odbranimo reke Stare planine kako bi razgovarali o problemu sa gradnjom mini-hidroelektrana. Sastanak je zakazan za nedelju, 29. septembar od 14 sati, a iz Inicijative ORSP potvrđeno je Južnim vestima da će se odazvati pozivu na sastanak.

  (28) detaljnije
 • Na mostu postavljene barikade

  Toplodolci i dalje na barikadama, imaju podršku i opozicije

  Kako se ne bi ponovila situacija iz sela Rakita gde su radovi na mini-hidroelektrani pri kraju, Savez mesnih zajednica Stare planine proglasio je “vanredno stanje” na toj planini, zbog kako navode, nepoštovanja zakona i Ustava. Oni već 5 dana, potpomognuti građanima iz cele Srbije, dežuraju na mostu na ulazu u selo na kome su postavljene brojne barikade.

  (4) detaljnije
 • stop radovima

  "Ne davimo Beograd" uz Toplodolce - pozivaju na odbranu reka

  Borbe aktivista na Staroj planini, koji već mesecima brane svoje reke, a imaju i svakodnevne straže u selu Topli Do, podržala je Inicijativa "Ne davimo Beograd", a ističu da je zbog ćutanja institucija i prodaje reka za šaku dinara potrebno da se ljudi udruže i odbrane prirodu.

  (1) detaljnije