Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

zastita zivotne sredine

 • Protest na dana planinarske akcije

  Meštani Rakite nastavljaju proteste, najavljuju i štrajk glađu

  Na dan planinarske akcije "Uspon na Ruj", u subotu 22. juna, meštani Rakite, nakon silaska planinara sa planine, održaće protest sa samo jednim zahtevom - vađenje cevi iz Rakitske reke po rešenju Ministarstva za zaštitu životne sredine. Meštani razmišljaju i o štrajku glađu ispred Predsedništva u Beogradu

  (4) detaljnije
 • Narednih 7 dana svakodnevno okupljanje

  Održan protest u Rakiti, aktivisti prave plan za dalje delovanje

  Nekoliko desetina meštana Rakite i ekoloških aktivista okupilo se danas u Rakiti kako bi, kako kažu, naterali nadležne da rade svoj posao, a nakon mirnog protesta razmatrali su u kom smeru će se njihov protest nastaviti. Planiraju da se narednih 7 dana svakodnevno okupljaju u selu.

  (3) detaljnije
 • Traže da se cevi izvade iz reke

  Novi protest u Rakiti, traže vađenje cevi iz reke

  Zbog toga što i pored presude drugostepenog organa, Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije pokrenulo postupak za vađenje cevi iz Rakitske reke, ekološki aktivisti protestovaće opet u ovom selu danas od 16 sati.

  (2) detaljnije
 • seča stabala Aleksinac

  RERI: Stabla u Aleksincu isečena bez odobrenja, po scenariju beogradske gondole

  Da je aleksinačko šetalište “zabetonirano” bez ijedne dozvole nadležnih i procedura koje moraju biti ispoštovane pre seče stabala - zaključio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI). Ističu da su stabla posečena bez odobrenja i po ranije isprobanom receptu beogradske gondole, čiju izgradnju je ova organizacija privremeno uspela da zaustavi.

  detaljnije
 • fabrika Knauf

  I u Opštini kažu da fabrika zagađuje vazduh u Surdulici, iz "Knaufa" poručuju da ne treba da brinu

  Osim Surduličana koji su protestovali i traže da se iz njihovog komšiluka iseli fabrika za koju tvrde da zagađuje vazduh i predsednik Skupštine Novica Tončev kaže da su nadležni iz Opštine vanredno merili kvalitet vazduha i da su svi rezultati bili jako loši. Zato najavljuje sastanak za početak juna na kome bi trebalo da donesu neko rešenje. Ipak, iz fabrike "Knauf Insulation" tvrde da nema razloga za brigu, jer poštuju stroge ekološke standarde.

  (6) detaljnije
 • dud

  Posebna briga o 7 zaštićenih stabala u Nišu

  Spomenici prirode, stabla hrasta, duda i bresta stara više stotina godina, ubuduće će radnici JKP “Mediane” održavati po posebnom programu, a ne u sklopu održavanja zelenila, što je do sada bio slučaj. Poseban tretman ima i posebnu cenu, pa će za ove namene, kako kažu u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, iz budžeta na godišnjem nivou biti izdvajano 360.000 dinara.

  (4) detaljnije
 • Krivična prijava protiv invesitora zbog uništavanja životne sredine

  Zelena stranka podnela krivičnu prijavu zbog gradnje u Rakiti

  Zbog toga što su neodgovornom gradnjom uništili prirodu u selu Rakita, kako se navodi u prijavi, Zelena stranka podnela je tužilaštvu u Pirotu krivičnu prijavu protiv investitora koji gradi mini-hidroelektrane u tom selu. Stranka traži i od građevinskog inspektora u Babušnici da prijavi izvođača za privredni prestup.

  (16) detaljnije
 • Konkurs traje do 28. maja

  Literarni konkurs o ekologiji Regionalne deponije Pirot

  Sa literarnim radovima na temu ekologije i zaštite životne sredine mogu se prijaviti učenici svih osnovnih škola u Pirotskom okrugu na konkursu Regionalne deponije Pirot, a najbolji radovi biće novčano nagrađeni. Mališani iz vrtića će raditi grupne radove, a najbolji će postati zaštitni znak deponije. Radovi se mogu slati od 14. do 28. maja.

  (1) detaljnije
 • 1 skupljanje đubreta foto n.r.

  Zelena stranka platila kaznu za ekološke aktiviste, oni ne odustaju od odlaska u zatvor

  Iako je u toku žalbeni postupak i kazna za neprijavljivanje skupa nije pravosnažna, članovi Zelene stranke sakupili su i uplatili sudu novčanu kaznu na koju su osuđeni aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine Nensila Radojković i Aleksandar Jovanović Ćuta. Oni se “zahvaljuju” stranci, ali kako kažu, ne odustaju od odlaska u zatvor, a plaćanje kazne vide kao skupljanje političkih poena. Njihov advokat kaže da kazna nije pravosnažna, te da je plaćena nepostojeća.

  (3) detaljnije
 • Seca-stabala-u-Aleksincu-novo;-foto:-I.-D

  Seča stabala u Aleksincu nastavljena, ministar kaže da možda ne treba sve seći

  Radnici sa testerama su od jutros ponovo na glavnom šetalištu u Aleksincu i nekoliko stabala već je posečeno. I pored negodovanja građana i mišljenja stručnjaka da stabla ne treba uništavati, već je nekoliko lipa pretvoreno u panjeve. Ministar zaštite životne sredine rekao je da veruje stručnjacima, ali da na osnovu fotografija misli da ne treba seći sva stabla.

  (7) detaljnije
 • Kažnjena zbog akcije prikupljanja smeća

  Osuđeni zbog čišćenja reke izabrali zatvor, odbijaju da plate kaznu

  Ukoliko im Prekršajni apelacioni sud ne ukine presudu suda u Pirotu po kojoj su dužni da plate po 20.000 dinara zbog neprijavljivanja čišćenja reke u Rakiti, dvoje aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine Nensila Radojković i Aleksandar Jovanović Ćuta izabraće odlazak u zatvor umesto plaćanje kazne. Ako do toga dođe, organizovaće, kako kažu, zajednički ispraćaj.

  (28) detaljnije
 • secenje stabala

  Očekuje se nastavak seče drveća u Aleksincu, pozvali ministra da je zaustavi

  Dok nadležni tvrde da 45 stabala ugrožava kanalizaciju i da je Šumarski institut izdao odobrenje da se poseku i uklone sa šetališta u centru Aleksinca, građani sumnjaju u to, a opozicija je podnela krivične prijave. U akciju odbrane drvoreda uključio se i zamenik predsednika Odbora za zaštitu životne sredine u Skupštini Srbije Dejan Nikolić koji poziva ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da zaustavi seču lipa.

  (7) detaljnije
 • Investitoru ostaje da se žali Upravnom sudu

  Ministarstvo: Drugostepeni organ potvrdio zabranu radova u Rakiti

  Pravna borba oko izvođenja radova na mini-hidroelektrani u Rakiti i dalje traje, žalbu investitora mini-hidroelektrane na rešenje inspektora za zaštitu životne sredine po kojem je dužan da izvadi cevi u dužini od 350 metara, odbilo je Ministarstvo zaštite životne sredine. Sledi spor pred Upravnim sudom, a investitor kaže da će poštovati njihovu odluku - kakva god bila.

  (3) detaljnije
 • spomen park leskovac

  U planu ozelenjavanje leskovačkog Spomen-parka

  Kako bi se sprečilo dalje propadanje tla zbog pojave erozije na jugoistočnoj strani Spomen-parka u Leskovcu, Odeljenje za zaštitu životne sredine predložilo je da se u ovom delu posadi novo drveće. Za ozelenjavanje će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 200.000 dinara.

  detaljnije
 • Stanje nepromenjeno na Zavoju

  Nizak vodostaj Vlasinskog i Zavojskog jezera - ugrožen mrest, turista sve manje

  Nakon prošlogodišnjeg pražnjenja jezera zbog radova na hidroelektrani “Vrla 1” i najave da će se jezero ponovo puniti, svi su i dalje zabrinuti i kažu da se do danas stanje na Vlasinskom jezeru nije popravilo. Živi svet priobalja i jezera odumire, turisti više ne žele da dolaze, a jedina nada da nivo vode bar malo poraste je kiša. Ni stanje na Zavojskom jezeru nije se mnogo promenilo u odnosu na prošlogodišnje, 7 meseci kasnije ista slika - nivo jezera je i dalje veoma nizak, a iz Elektroprivrede Srbije opet ne odgovaraju na pitanja novinara Južnih vesti da li i zbog čega hidroelektrana "Pirot" i dalje prekomerno koristi vodu iz jezera.

  (3) detaljnije
 • Da li se očekuju cevi u Toplom Dolu?

  "Zeleno svetlo" za još jednu MHE na Staroj planini

  Dok se Ministarstvo za zaštitu životne sredine zalaže za zabranu gradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima, a aktivisti i ljubitelji prirode već 2 godine protestuju, Ministarstvo građevine i dalje izdaje dozvole za gradnju na Staroj planini. Investitor najavljuje početak gradnje u selu Topli Do, a Inicijativa Odbranimo reke Stare planine zakazuje još jedan protest, upravo u ovom staroplaniskom selu.

  (11) detaljnije
 • ogrev

  "Niš može da prodiše ako se subvencioniše bolje grejanje, a ne preduzeća gubitaši”

  Sve više građana se isključuje sa Toplane zbog enormnih računa za grejanje, pojedini čak za loženje koriste komunalni otpad i to je samo deo problema koji je ove sezone Niš zavio u oblak dima - čulo se na tribini Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Njihov predstavnik Danijel Dašić predlaže da se umesto subvencija za preduzeća gubitaše, novac iz budžeta ubuduće izdvaja za bolje grejanje.

  (13) detaljnije
 • voda

  Voda u Nišu kvalitetna, odvajanje tehničke od pijaće nije u planu

  Da Nišlije piju ispravnu i kvalitetnu vodu, kao i da su cevi od dobrih materijala, istakao je predstavnik JKP "Naissus" Dejan Jordanović na Gradskom forumu održanom u Media i reform centru. Učesnici foruma napomenuli su da je potrebno decentralizovati zaštitu voda, kao i jačati svest kod ljudi da ne bacaju otpad u reke, jezera i kanalizaciju.

  (2) detaljnije
 • Ovog puta protest će se održati ispred Gradske uprave

  Novi protest u Pirotu protiv izgradnje MHE

  Piroćanci koji se protive izgradnji mini-hidroelektrana okupiće se u petak ispred zgrade Gradske uprave u vreme skupštinske sednice, kako bi zatražili od gradonačelnika Vasića i odbornika da donesu odluku da se iz Prostornog plana izbrišu lokacije za MHE.

  (2) detaljnije
 • Bubanj

  Najavljeno uređenje parka na Bubnju

  Uklanjanje suvih i bolesnih stabala, orezivanje grana, košenje, grabuljanje i održavanje higijene u parku na Bubnju - plan je gradske vlasti za uređenje prostora oko spomenika. U odluci piše da je cilj da se unapredi životna sredina, a radovi koji će koštati 6 miliona dinara trebalo bi da budu završeni do avgusta.

  (9) detaljnije