Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

zastita zivotne sredine

 • ekologija-foto-protekta-(6)

  Buđenje ekološkog uticaja kod mladih Nišlija

  Kako bi se mladi uključili u sistem donošenja odluka o životnoj sredini u Nišu, đaci 13 srednjih škola naučili su nešto više o ovoj oblasti, a u planu je da za ekološki problem koji izdvoje kao najvažniji predlože rešenje i pokrenu inicijativu.

  detaljnije
 • amerikanci-u-nišu

  Amerikanci zainteresovani za zaštitu životne sredine u Nišu

  Privrednici iz države Merilend, koji se bave zaštitom životne sredine, upoznali su se u Nišu sa projektima prerade otpadnih voda i regionalnom deponijom “Keleš” kao mogućim šansama za investiranje u jug Srbije. Iako nije bilo konkretnog dogovora, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan očekuje da politička saradnja da praktične rezultate.

  (2) detaljnije
 • Drva

  Nišlije se odlučuju za jeftin ogrev čije sagorevanje najviše šteti zdravlju

  Iako je vazduh u Srbiji među najzagađenijim u Evropi, Nišlije, delom zbog ekonomske situacije, delom zbog navike i slabe alternative, biraju najjeftiniji ogrev koji je, kaže gradski energetski menadžer Branko Andrejević, i najštetniji za životnu sredinu i zdravlje. U Evropskoj uniji je, kako kažu stručnjaci, situacija daleko bolja, a uvodi se i standard koji neće dozvoliti da se prodaju uređaji za grejanje koji prekomerno zagađuju vazduh.

  (13) detaljnije
 • Akciju organizuju da bi zaštitili životnu sredinu

  Platneni ceger za 10 plastičnih kesa na bulevarskoj pijaci

  Građani će u subotu 26. avgusta od 12 sati, preko puta pijace “Krive livade” u Nišu, na platou pored Parka Svetog Save, moći da dobiju besplatno platneni ceger, u zamenu za 10 najlon kesa. Akciju organizuje Komisija za turizam i zaštitu životne sredine iz Opštine Medijana.

  (3) detaljnije
 • Mladi aktivizam ilustracija

  Otvoren 8. konkurs za omladinske projekte na jugu Srbije

  Formalne i neformalne organizacije mladih, koje imaju kreativnu ideju o tome kako mogu da omoguće kvalitetniji život svojim vršnjacima, mogu se do 18. jula prijaviti na konkurs za finansiranje i pomoć u njihovom sprovođenju.

  detaljnije
 • Bojana Stefanović

  Koliko nam je stalo do životne sredine?

  I pored brojnih usvojenih u prethodnoj godini, oblast ekologije je i dalje pravno neuređena, a napori nadležnih institucija uglavnom su deklarativni i uslovljeni pregovaračkim procesom sa Evropskom unijom. Ali da li je očuvanje životne sredine i naš posao ili očekujemo da o tome brine neko drugi?

  detaljnije
 • baterije-J.C

  Ne bacajte baterije kao ostalo smeće

  U niškoj “Rodi” narednih 7 dana biće postavljeni specijalni kontejneri za odlaganje istrošenih baterija, pa sa Visoke tehničke škole pozivaju sve Nišlije da takav otpad tamo odlože i tako sačuvaju okolinu i potpomognu otvaranje novog studijskog programa.

  (1) detaljnije
 • Zeleni pešački

  Zelenim otiscima stopala podsetili da pešačenje čuva okolinu

  Time što su pešaci na platnu na prelazu na niškom Trgu Republike ostavljali zelene otiske svoje obuće obeležen je početak akcije „Zelena nedelja“ čija je poruka da pešačenje čuva okolinu.

  (2) detaljnije
 • Deponija-1-GO-Pantelej

  Opština Pantelej očišćena od deponija

  Uklanjanjem smetlišta u ataru sela Donjeg Matejevca završava se sanacija devet divljih deponija uočenih na području Opštine Pantelej.

  (4) detaljnije
 • Leskovac-panorama-2-foto-D.M.-Juzne-vesti.jpg

  Leskovčani će svakodnevno znati kakav vazduh udišu

  Uprava za zaštitu životne sredine, nakon što program usvoje i lokalni odbornici, meriće kvalitet vazduha na 4 mesta u Leskovcu i o rezultatima će, kako je saopšteno, redovno obaveštavati javnost.

  (1) detaljnije
 • otpadne vode

  Vlada od EU traži novac za postrojenje za otpadne vode u Nišu

  Nakon što je završena Studija izvodljivosti za Projekat postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Nišu, Vlada Srbije će obezbediti bespovratna sredstva iz pretpristupnih fondova EU za izgradnju, najavila je sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Stana Božović.

  (3) detaljnije
 • Sat za našu planetu

  Foto-vest: Sat za našu planetu

  U okviru globalne ekološke kampanje u subotu uveče je u amfiteatru na nišavskom keju u centru Niša održan jedočasovni perfromans - bez električne rasvete.

  (1) detaljnije
 • zlatari-unistili-topolu-1.jpg

  Kopači zlata uništili topolu pod zaštitom države

  Nadomak Guberevca kod Leskovca topolu staru 150 godina pod zaštitom države razneli su dinamitom tragači za zlatom. Od tada je prošlo 9 godina, a nijedan krivac nije pronađen. Nadležni tek sada o tome govore, a stablo i danas leži na istom mestu.

  (2) detaljnije
 • reciklaza

  Svest o značaju reciklaže još na "niskim granama" na Balkanu

  Žitelji dve niške opštine više od pola godine imaju posebnu kantu za reciklabilni materijal, ali neki od njih još nisu stekli naviku da odvajaju smeće. I u Rumuniji, koja je već 8 godina u Evropskoj uniji, još se bore da građanima objasne značaj reciklaže.

  (8) detaljnije
 • reciklaza

  Rumunska opština reciklira 200 puta više otpada od Niša

  I dok kroz reciklažni centar u Nišu za 6 meseci “prođe” oko 600 tona otpada, ista ova količina otpada pristigne u roku od 24 sata u jednu od reciklažnih firmi kraj Bukurešta.

  (7) detaljnije
 • Projekat.jpg

  "Veselije" kante za otpad zahvaljujući volonterima

  Volonteri Udruženja "Azbuki" će u subotu 17. oktobra ulepšati niške parkove tako što će bojiti kante za otpad kako bi, kažu, skrenuli pažnju građana da one postoje.

  detaljnije
 • drvo

  Akcija da svako novorođenče u Nišu dobije svoje drvo

  Sa idejom da svako dete koje se rodi u Nišu dobije sadnicu, koju će njegovi roditelji, a potom i ono samo, zalivati i čuvati, grupa “Pomoć ugroženim Nišlijama” i JKP “Mediana” pokreću akciju “Drvo za život”.

  (6) detaljnije
 • sastanak

  Opet se radi Studija za postrojenje za otpadne vode u Nišu

  Pošto je gradska vlast prethodnu Studiju izvodljivosti za postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda ocenila kao neprihvatljivu, radiće se nova koja će podrazumevati da izgradnja postrojenja bude finansirana iz fondova EU, a ne kroz javno-privatno partnerstvo.

  (10) detaljnije
 • dimnaslovna

  Građanima smeta dim, u "Niškoj mlekari" tvrde da nije štetan

  Dok pojedini meštani Ledene Stene koji žive blizu “Niške mlekare” tvrde da ih ova fabrika svakodnevno “truje” gustim dimom, iz mlekare kažu da razumeju komšije, ali da redovno kontrolišu štetne gasove i da su oni u granicama dozvoljenog.

  (5) detaljnije