Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

zdravstveni pregled

 • preventivni pregledi

  Blizu 1.000 pacijenata prošlo kroz besplatne preglede u Nišu

  Sluh i glas, krvni pritisak i nivo šećera u krvi proverilo je u nedelju, 7. aprila, preko 500 građana u Kliničkom centru i više od 400 pacijenata u Domu zdravlja Niš na besplatnim preventivnim pregledima koji su organizovani na Svetski dan zdravlja.

  detaljnije
 • zdravstvo

  Besplatni preventivni pregledi na jugu na Svetski dan zdravlja

  Građani sa ili bez zdravstvene knjižice moći će u nedelju, 7. aprila od 8 do 16 sati besplatno da urade preglede uha, grla i nosa, kardiološke preglede, odnosno izmere krvni pritisak i urade EKG, da provere nivo šećera u krvi. Akcija se organizuje u zdravstvenim ustanovama u Leskovcu, Nišu, Pirotu, Prokuplju, Vranju, Lebanu i drugim gradovima na jugu.

  (4) detaljnije
 • aparat za pritisak

  Besplatna provera pritiska i nivoa šećera u krvi u petak u Leskovcu

  Koliko su važni preventivni pregledi, kako i zbog čega nastaje rak debelog creva, Leskovčani će moći da se informišu u petak, 29. marta od 12 do 15 sati ispred Leskovačkog kulturnog centra. U tom periodu, kažu u Zavodu za javno zdravlje, građani će moći besplatno da provere krvni pritisak, izmere šećer i dobiju koristan savet od lekara.

  detaljnije
 • pregled uha

  Preventivni pregledi sluha tokom marta na jugu Srbije

  Sa ili bez zdravstvene knjižice građani sa juga Srbije moći će besplatno da provere sluh. Stanovnici Jablaničkog okruga moći će to da urade u domovima zdravlja u Leskovcu i Lebanu, Piroćanci u ambulanti ORL, a pregledi su do kraja ove nedelje organizovani i u prokupačkoj Bolnici.

  (1) detaljnije
 • zdravstveni centar

  Preventivni pregledi sluha u martu u Zdravstvenom centru Vranje

  Naredne tri nedelje, počev od 14. marta, Zdravstveni centar u Vranju organizuje akciju besplatnih preventivnih pregleda sluha. Građani će imati prilike da na preglede odu svake srede i četvrtka do kraja meseca u ORL ambulanti, u terminu od 10 do 14 sati.

  detaljnije
 • pregled uha

  Preventivni pregledi sluha u martu na niškoj ORL klinici

  Niška Klinika za bolesti uha, grla i nosa (ORL) je proglasila mart mesecom sluha, a direktor Dušan Milisavljević najavljuje da će tim povodom svake nedelje, počev od 10. marta, organizovati preventivne preglede od 9 do 15 sati. Pozvao je sve građane da dođu na pregled i provere sluh, jer je to najbolji način prevencije.

  (2) detaljnije
 • Pokretni mamograf

  Pokretni mamograf februara u Lebanu

  Žene od 50 do 69 godina iz Bojnika, Lebana i Medveđe, bez obzira na to da li im je overena zdravstvena knjižica, moći će od 5. februara do 5. marta da obave mamografski pregled, a pokretni digitalni aparat nalaziće se ispred Doma zdravlja u Lebanu.

  detaljnije
 • Doktor

  Na jugu Srbije ponovo besplatni zdravstveni pregledi

  Građani koji nemaju zdravstvenu knjižicu moći će u nedelju, 16. decembra, od 8 do 16 sati, besplatno da urade pulmološke preglede i analize krvi na tumor markere debelog creva, ali i da provere vid. Akcija se organizuje u zdravstvenim ustanovama u Leskovcu, Nišu, Pirotu, Prokuplju i Vranju.

  (1) detaljnije
 • Vojna bolnica

  U niškoj Vojnoj bolnici besplatni pregledi

  U subotu, 8. decembra, građani će moći preventivno besplatno da se pregledaju u niškoj Vojnoj bolnici. Za preglede se mogu prijaviti svi, navode u Ministarstvu odbrane, uključujući i one koji nemaju zdravstveno osiguranje.

  (9) detaljnije
 • klinicki

  Preventivni urološki pregledi za muškarce ove nedelje u KC Niš

  Tokom cele nedelje, od danas do petka 23. novembra, u niškom Kliničkom centru će svi zainteresovani muškarci tokom popodneva moći da urade preventivne preglede poput testiranja vrednosti tumorskih markera za prostatu, ultrazvuk testisa, rektalni i druge urološke preglede.

  (2) detaljnije
 • dom zdravlja

  Sutra u niškom Domu zdravlja besplatni pregledi pluća

  Spirometriju - test za ispitivanje plućne funkcije, savetovanje sa zdravstvenim profesionalcima, kao i procenu rizika za nastanak hronične opstruktivne bolesti pluća moći će da izvrše pacijenti u četvrtak, 15. novembra u centralnom holu niškog Doma zdravlja.

  (1) detaljnije
 • preventivni pregledi prokuplje foto lj.m.

  Prokupčani danas mogu besplatno da provere pritisak i šećer u krvi

  Koristan savet o dijabetesu, uz proveru krvog pritiska i šećera u krvi, moći će besplatno da urade i čuju u centru Prokuplja svi zainteresovani građani danas od 11 do 13 sati. Akcija Doma zdravlja u Prokuplju se organizuje povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa.

  detaljnije
 • klinicki centar

  Opet veliko interesovanje Nišlija za preventivne preglede

  Oko 750 građana je i ovog meseca u sklopu akcije besplatnih preventivnih pregleda, kako kažu u niškom Kliničkom centru, odradilo ultrazvuk stomaka, a žene mamografski pregled. Veliki broj njih je proverilo i krvnu sliku u niškom Domu zdravlja. U Vranju obavljeno kod 249 pacijenata obavljeno 280 pregleda.

  (4) detaljnije
 • Klinički centar Niš

  Mamograf, eho stomaka i analiza krvi bez uputa u nedelju na jugu Srbije

  Nastavak akcija preventivnih pregleda, koje dovode hiljade ljudi u zdravstvene ustanove i centre na jugu Srbije, najavljen je za nedelju 28. oktobar. Od 8 do 16 sati čak i oni koji nemaju zdravstvenu knjižicu, moći će da obave ultrazvuk abdomena bez zakazivanja, a žene starije od 50 godina i mamografski pregled dojki. Na isti način, građani moći da provere nivo masnoća u krvi u Nišu, Leskovcu, Pirotu, Vranju i Prokuplju.

  (4) detaljnije
 • vojni lekar na selu, slika iz arhive foto lj.m

  Vojni lekari u prokupačkim selima

  Svi meštani nekoliko prokupačkih sela u kojima ne postoji zdravstvena ambulanta i gde uglavnom žive stariji ljudi, moći će da obave preventivne preglede, da izmere pritisak i šećer u krvi i odrade EKG u sklopu akcije “Vojni lekar na selu“ koju besplatno realizuje Komanda III brigade kopnene vojske Srbije.

  (1) detaljnije
 • stoma-centar-nis-foto-jcm

  Pregledi i saveti za pacijente sa stomom u četvrtak u KC Niš

  Pacijenti koji zbog kolorektalnog karcinoma ili neke druge bolesti digestivnog trakta “nose” stomu - otvor na prednjem trbušnom zidu, moći će da se pregledaju, porazgovaraju sa hirurzima i stoma sestrama, kao i članovima udruženja “Nilko” u četvrtak 25. oktobra od 14 do 19 sati u Stoma centru niškog Kliničkog centra. Cilj akcije je, kažu organizatori, da pacijenti shvate da život sa stomom nije bauk i da ona “čuva glavu”, kao i da im se pruži dodatna psihološka pomoć.

  detaljnije
 • ekg

  Besplatni zdravstveni pregledi ponovo na jugu Srbije

  Građani koji nemaju zdravstvenu knjižicu će i ove nedelje, 23. septembra, moći besplatno da odu na kardiološke preglede i urade analize krvi na tumor markere prostate i jajnika, a akcija se organizuje u zdravstvenim ustanovama u Nišu, Leskovcu, Vranju i Prokuplju.

  (18) detaljnije
 • ekg

  U niškoj Vojnoj bolnici besplatni preventivni pregledi

  Na specijalističke preglede će građani moći da odu u nedelju 29. jula od 8 do 14 sati, a lekari niške Vojne bolnice obavljaće kardiološke, neurološke, urološke i druge preventivne preglede.

  detaljnije
 • Dom zdravlja

  Zbrka u Domu zdravlja Niš - besplatni pregledi kože za sve, ipak nisu za sve

  Iako su iz niškog Doma zdravlja pozvali na besplatne preglede kože radi prevencije raka, mnoge Nišlije bile su iznenađene kada su im sestre tražile upute i pokazivale spiskove već prijavljenih. U Domu zdravlja kažu da su mogli da se pregledaju oni koji su bili prijavljeni preko kampanje Euromelanoma i "da nisu razmišljali o tome" da to i naglase u saopštenju.

  (4) detaljnije
 • klinicki centar

  Veliko interesovanje građana za besplatne preglede u niškom Kliničkom centru

  I ovog meseca, kako kažu u niškom Kliničkom centru, preventivni kardiološki pregledi, kao i provera holesterola u krvi i pregled kože, privukli su veliki broj građana. Samo do 16 sati, dodaju, obavljeno je skoro 700 pregleda.

  (1) detaljnije