Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

zloupotreba službenog položaja

 • Policija ALEKSANDAR KOSTIC

  Službenica aleksinačkog Suda uhapšena jer je sakrivala presude

  Zbog sumnje da je od 2016. do 2019. godine sakrivala pravosnažne presude i time omogućila zastarevanje slučajeva za plaćanje novčanih kazni, zabranu vožnje i zatvorskih kazni, uhapšena je službenica Osnovnog suda u Aleksincu. Na ovaj način oštetila je republički budžet za 575.000 dinara, a osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 sati.

  (15) detaljnije
 • porez

  Direktori tri firme iz Niša uhapšeni zbog utaje poreza

  Zato što se terete za krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, poreska utaja i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit, uhapšena su tri direktora privrednih društava u Nišu.

  (19) detaljnije
 • goran đorđević

  Tužilaštvo potvrdilo: Predistražni postupak protiv direktora niške “Tržnice”

  Na osnovu krivičnih prijava koje su stigle u Više javno tužilaštvo, u ovom pravosudnom organu potvrđuju da je započet predistražni postupak protiv direktora niškog Javnog komunalnog preduzeća "Tržnica" Gorana Đorđevića, a da ga sprovodi Odeljenje za suzbijanje korupcije pri Upravi kriminalističke policije u Beogradu.

  (21) detaljnije
 • Osnovno Tužilaštvo Vranje

  Komandir preševske policije oročio sindikalne pare, davao pozajmice i kupovao nameštaj

  Zbog sumnje da je počinio krivično delo zlupotreba poverenja, Osnovno tužilaštvo u Vranju pokrenulo je predistražni postupak protiv komandira policijske stanice u Preševu i rukovodioca Nezavisnog sindikata policije Marjana Petrovića. Petrović je zloupotrebio Humanitarni fond sindikata time što je sa računa Fonda prebacio novac na podračun Nezavisnog sindikata policije Koordinacionog centra Vranje, a kamatom od oročenog novca platio opremanje kancelarije sindikata.

  (11) detaljnije
 • evidencija foto čitalac

  Uzbunjivač: Načelnik niške Komunalne milicije ne poštuje radno vreme

  Dokumentacija u kojoj se evidentiraju dolasci i odlasci sa posla u niškoj Komunalnoj miliciji, samo tabele za novembar, pokazuju da načelnik Milan Đorđević ne upisuje uvek vreme kada je došao i kada otišao sa posla, što je obaveza svih zaposlenih. Uzbunjivač Aleksandar Todorovski kaže da nije reč samo o neupisivanju, već o ukupnom nepoštovanju radnog vremena.

  (34) detaljnije
 • Novica Tončev

  Tončev: Pronevera novca otkrivena u stranci, radnik nevešto vežbao moj potpis

  Nakon hapšenja administrativnog radnika SPS-a u Surdulici koji je proneverio više od 4 miliona dinara iz stranke, oglasio se i Novica Tončev predsednik Opštinskog odbora surduličkih socijalista, rekavši da je reč o legalnom novcu koji je odbor SPS-a u Surdulici zaradio izdavanjem u zakup svog poslovnog prostora mobilnim operaterima za postavljanje antena. On dodaje da će SPS pravno tražiti naknadu štete do zadnjeg dinara.

  (7) detaljnije
 • hapšenje

  Sa računa Mlekarske škole sebi i suprugu prebacila skoro 5 miliona dinara

  Zbog toga što je tokom 9 godina neosnovano prebacila skoro 5 miliona dinara sa računa srednje Mlekarske škole u Pirotu u kojoj je zaposlena, na svoj i račun svog supruga, policija je uhapslia 55-godišnju ženu iz Pirota i njenog 3 godina starijeg supruga. Piroćancima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštu u Nišu.

  (6) detaljnije
 • jkp

  “Jedinstveni gvozdeni puk”: Udruženje preregistrovano legalno

  Iako je osnivač i bivši predsednik udruženja “Jedinstveni gvozdeni puk” Dejan Veličković tvrdio da mu je udruženje oteto, a on nelegalno izbačen, kako kaže novo rukovodstvo, sve je urađeno legalno, jer je bilo veliko nezadovoljstvo Veličkovićevim radom. Bivši predsednik ostaje pri stavu da je zakon prekršen.

  (3) detaljnije
 • Muškarac poginuo na licu mesta

  Uhapšeni bivši direktori merošinske firme "Jugoterm"

  Zbog sumnje da su od 2014. do 2017. godine kao direktori fabrike radijatora AD “Jugoterm” Merošina fiktivnom dokumentacijom pribavljali novac i robu i potom ih prebacivali na drugo privredno društvo, čime su su stekli protivpravnu korist od preko 61 milion dinara, uhapšena su tri bivša odgovorna lica ovog preduzeća i dva radnika.

  (6) detaljnije
 • hapšenje

  Uhapšen radnik niške Direkcije i privatnici zbog malverzacija sa rekonstrukcijom vodovoda

  Zbog toga što su tokom rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Nišu krajem 2017. i početkom 2018. godine, ugrađivali jeftiniji, a prijavljivali skuplji materijal i pritom štelovali dokumentaciju, kako pišu iz policije, uhapšeni su službenik Direkcije za izgradnju, odgovorno lice “MDS inžinjeringa” i odgovorni izvođač radova. Podneto je i nekoliko krivičnih prijava, a sumnja se da su Grad oštetili za skoro 1,5 miliona dinara.

  (17) detaljnije
 • lisice

  Carinik i vlasnici dve firme uhapšeni zbog korupcije

  Zbog sumnje da je ocarinio mašine za rezanje drveta iz Italije bez tehničke dokumentacije, uhapšen je carinik ispostave Vranje, a sa njim zbog falsifikovanja dokumentacije i još dvoje vlasnika firmi iz Bosilegrada i Paraćina.

  detaljnije
 • policija kosta

  Izvršitelj iz Leskovca proneverio više od 20 miliona dinara

  Zbog sumnje da je za 2 godine sa namenskog računa prebacio skoro 23 miliona dinara na račun privrednog društva uhapšen je javni izvršitelj iz Leskovca. Policija je uhapsila i odgovornog u privatnom preduzeću, a obojici je određeno zadržavanje do 48 sati.

  (2) detaljnije
 • Uhapšeni Beograđani

  Uhapšen vlasnik niške firme zbog malverzacije sa donacijom za KC Niš

  Uhapšen je vasnik firme "BRW Cars" iz Niša, a u policiji navode da je zajedno sa još nekoliko preduzeća tražio novac od humanitarne organizacije, kako bi tim parama platili dozvolu za uvoz medicinske opreme koja vredi skoro 700.000 dolara, a koja je bila namenjena za Klinički centar u Nišu.

  (29) detaljnije
 • vucic veselinovic

  KRIK: Brat predsednika Vučića u društvu čoveka u Pirotu osuđenog na zatvorsku kaznu

  U kafani “Salaš 137” na Kopaoniku, pre nekoliko godina, kako piše istraživački portal KRIK, sedeli su za istim stolom brat predsednika Srbije Aleksandra Vučića Andrej i Zvonko Veselinović, koga u policiji povezuju sa brojnim kriminalnim radnjama i koji je pre nekoliko meseci pred Višim sudom u Pirotu osuđen na 2 godine zatvora zbog zloupotreba prilikom izgradnje Koridora 10.

  (26) detaljnije
 • direktor-bolnice-nebojsa-dimitrijevic

  Uhapšen direktor leskovačke Bolnice zbog nameštanja tendera

  Policija je uhapsila direktora leskovačke Bolnice i njegovu saradnicu zbog sumnje da su izmenili konkursnu dokumentaciju javne nabavke za usluge održavanje higijene u ovoj ustanovi, čime su pribavili korist sebi i privatnoj firmi. Uhapšen je i predstavnik firme, a osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

  (15) detaljnije
 • policija

  Surdulička doktorka prepisivala "trodone" za uličnu prodaju

  Policija je uhapsila doktorku Zdravstvenog centra u Surdulici zbog sumnje da je tokom januara, bez izveštaja specijaliste, propisala na izdavanje 52 kutije lekova "trodon" i "tramafort" osobi koja ih je kasnije preprodavala zavisnicima, a koja je takođe uhapšena.

  (2) detaljnije
 • vesna-knezevic-foto-jv

  Direktorka niškog Zavoda za transfuziju krvi o trošku dobavljača stigla i do Brodveja

  Nakon što su neki od dobavljača, koji imaju povlašćen tretman na tenderima Zavoda za transfuziju krvi, v. d. direktorki ove ustanove Vesni Knežević, platili put u Oman, sada je na isti način, kako piše “Pištaljka”, direktorka stigla i do Njujorka i Brodveja.

  (24) detaljnije
 • Palata pravde Vranje foto ALEKSANDAR KOSTIC

  Sudija iz Vranja pokušala da prevari advokata za pola miliona dinara

  Više tužilaštvo u Vranju podiglo je optužni predlog protiv sudije Osnovnog suda Marije Janićijević nakon što je, zbog nedolaska na glavni pretres, kaznila advokata sa 500.000 dinara, iako je za to predviđena kazna 150.000. Njenu odluku poništilo je Veće Osnovnog suda, ali je ona ponovo donela isto rešenje i sada joj zbog pokušaja nanošenja štete preti kazna zatvora od jedne do čak 8 godina.

  (2) detaljnije
 • Sportska hala u Prokuplju lj.m.

  Predsednik sindikata podneo prijavu protiv direktora Turističko-sportskog centra

  Zbog sumnje da je ovog leta na prokupačkom Gradskom bazenu izdao letnjikovac jednom privatniku kako bi on postavio igraonicu sa bilijarom i stonim fudbalom na otvorenom, ali i što je bez odluke Upravnog odbora dogovorio sa vlasnikom 2 lokala koje je TSO zakupio još 2012. godine isplatu od 590.000 dinara na ime zaostalih dugovanja, predsednik Nezavisnog sindikata TSO Vanja Stojanović je protiv direktora Bratislava Lukića podneo krivične prijave zbog zloupotrebe položaja. Direktor odbacuje ovakve optužbe.

  (2) detaljnije
 • Branislav Kačar

  Oslobađajuća presuda za Kačara

  Niški većnik za omladinu i sport Branislav Kačar, prema presudi sudije Osnovnog suda u Nišu Ane Vukojičić, oslobođen je optužbe da je učestvovao u malverzaciji oko javne nabavke za čišćenje i obezbeđivanje Gradske uprave. Pored Kačara, oslobođen je i službenik u Gradskoj upravi Aca Janković, koji je bio optužen da je saučestvovao u ovoj navodnoj malverzaciji. Na potezu je Tužilaštvo koje ima pravo žalbe na ovakvu presudu.

  (69) detaljnije