Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

znakovni jezik

 • Zujalice

  “Zu zu zujalice” za "15 minuta": Gluvi nisu nemi, njihov maternji jezik je znakovni

  Nemogućnost da koriste svoj maternji, znakovni jezik jedan je od problema na koje su gluve i nagluve osobe u Nišu ukazale i ove godine na Međunarodni dan znakovnog jezika i u okviru Nedelje gluvih. Sa željom da to promene, članovi niškog Udruženja “Zu zu zujalice” rade pesmice, filmove i predstave na znakovnom jeziku. U emisiji “15 minuta” poručili su da gluv nije nem, ali da je u Nišu skoro nemoguće da se nauči znakovni jezik.

  detaljnije
 • Trg kralja Milana Niš

  Međunarodni dan znakovnog jezika - u Nišu gluvi na marginama, tumači nevidljivi za nadležne

  Oni koji ne čuju, a žive u Nišu, kažu da na prepreke i diskriminaciju nailaze svaki put kad izađu iz stana, a da im je najveći problem odlazak u neku ustanovu ili preduzeće. Tumači znakovnog jezika upozoravaju da ih je u gradu angažovano svega dvoje i da zakoni u toj oblasti još uvek postoje samo na papiru. Danas se u svetu obeležava Dan znakovnog jezika u sklopu Međunarodne nedelje gluvih.

  detaljnije
 • Pozorište lutaka

  Predstave u niškom Pozorištu lutaka uskoro i na znakovnom jeziku

  Simultano prevođenje predstava na znakovni jezik u niškom Pozorištu lutaka trebalo bi da otpočne kroz par meseci, pošto će Narodni univerzitet u narednom periodu obučavati glumce, kažu u ovoj ustanovi kulture. Tako će uskoro u magiji teatra moći da uživaju i gluve i nagluve osobe.

  detaljnije
 • znakovni jezik

  Niške javne ustanove bez tumača na znakovnom jeziku

  Opštine, sudovi, ali pre svega zdravstvene ustanove u Nišu, kako kaže predsednik Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom Niša Jordan Ivanović trebalo bi da imaju službenike koje govore znakovnim jezikom. Međutim, u Nišu postoji tek 5 osoba koji govore ovim jezikom i nijedna nije angažovana za rad sa gluvim i nagluvima u javnim ustanovama. U Udruženju gluvih i nagluvih navode da je u Evropskoj uniji drugačija slika - tamo skoro u svim ustanovama postoje tumači.

  (3) detaljnije
 • Zajednički pozdrav - volimo vas na engleskom; foto: SKC Niš

  Akademsko pozorište izvodi predstave za osobe sa oštećenim sluhom

  Angažovanjem tumača znakovnog jezika, osobe oštećenog sluha mogle su da isprate predstave niškog Akademskog pozorišta u oktobru. Oni će i večeras od 21 sat moći da pogledaju predstavu „Mučenici“, a 25. novembra u isto vreme ih čeka „Beogradska trilogija“.

  detaljnije
 • PUPS-znakovni.jpg

  PUPS: Uvesti znakovni jezik na niške televizije

  Partija ujedinjenih penzionera pozvala je televizije da prilagode svoj program i osobama oštećenog sluha, a oni će, kako kažu, ubuduće svoje konferencije pokriti znakovnim jezikom.

  (7) detaljnije
KOMENTAR DANA