Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

znakovni jezik

  • Zujalice

    “Zu zu zujalice” za "15 minuta": Gluvi nisu nemi, njihov maternji jezik je znakovni

    Nemogućnost da koriste svoj maternji, znakovni jezik jedan je od problema na koje su gluve i nagluve osobe u Nišu ukazale i ove godine na Međunarodni dan znakovnog jezika i u okviru Nedelje gluvih. Sa željom da to promene, članovi niškog Udruženja “Zu zu zujalice” rade pesmice, filmove i predstave na znakovnom jeziku. U emisiji “15 minuta” poručili su da gluv nije nem, ali da je u Nišu skoro nemoguće da se nauči znakovni jezik.

    detaljnije
  • Trg kralja Milana Niš

    Međunarodni dan znakovnog jezika - u Nišu gluvi na marginama, tumači nevidljivi za nadležne

    Oni koji ne čuju, a žive u Nišu, kažu da na prepreke i diskriminaciju nailaze svaki put kad izađu iz stana, a da im je najveći problem odlazak u neku ustanovu ili preduzeće. Tumači znakovnog jezika upozoravaju da ih je u gradu angažovano svega dvoje i da zakoni u toj oblasti još uvek postoje samo na papiru. Danas se u svetu obeležava Dan znakovnog jezika u sklopu Međunarodne nedelje gluvih.

    detaljnije
  • Pozorište lutaka

    Predstave u niškom Pozorištu lutaka uskoro i na znakovnom jeziku

    Simultano prevođenje predstava na znakovni jezik u niškom Pozorištu lutaka trebalo bi da otpočne kroz par meseci, pošto će Narodni univerzitet u narednom periodu obučavati glumce, kažu u ovoj ustanovi kulture. Tako će uskoro u magiji teatra moći da uživaju i gluve i nagluve osobe.

    detaljnije
  • znakovni jezik

    Niške javne ustanove bez tumača na znakovnom jeziku

    Opštine, sudovi, ali pre svega zdravstvene ustanove u Nišu, kako kaže predsednik Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom Niša Jordan Ivanović trebalo bi da imaju službenike koje govore znakovnim jezikom. Međutim, u Nišu postoji tek 5 osoba koji govore ovim jezikom i nijedna nije angažovana za rad sa gluvim i nagluvima u javnim ustanovama. U Udruženju gluvih i nagluvih navode da je u Evropskoj uniji drugačija slika - tamo skoro u svim ustanovama postoje tumači.

    (3) detaljnije
  • Zajednički pozdrav - volimo vas na engleskom; foto: SKC Niš

    Akademsko pozorište izvodi predstave za osobe sa oštećenim sluhom

    Angažovanjem tumača znakovnog jezika, osobe oštećenog sluha mogle su da isprate predstave niškog Akademskog pozorišta u oktobru. Oni će i večeras od 21 sat moći da pogledaju predstavu „Mučenici“, a 25. novembra u isto vreme ih čeka „Beogradska trilogija“.

    detaljnije
  • PUPS-znakovni.jpg

    PUPS: Uvesti znakovni jezik na niške televizije

    Partija ujedinjenih penzionera pozvala je televizije da prilagode svoj program i osobama oštećenog sluha, a oni će, kako kažu, ubuduće svoje konferencije pokriti znakovnim jezikom.

    (7) detaljnije
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: