Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

znakovni jezik

 • Pozorište lutaka

  Predstave u niškom Pozorištu lutaka uskoro i na znakovnom jeziku

  Simultano prevođenje predstava na znakovni jezik u niškom Pozorištu lutaka trebalo bi da otpočne kroz par meseci, pošto će Narodni univerzitet u narednom periodu obučavati glumce, kažu u ovoj ustanovi kulture. Tako će uskoro u magiji teatra moći da uživaju i gluve i nagluve osobe.

  detaljnije
 • znakovni jezik

  Niške javne ustanove bez tumača na znakovnom jeziku

  Opštine, sudovi, ali pre svega zdravstvene ustanove u Nišu, kako kaže predsednik Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom Niša Jordan Ivanović trebalo bi da imaju službenike koje govore znakovnim jezikom. Međutim, u Nišu postoji tek 5 osoba koji govore ovim jezikom i nijedna nije angažovana za rad sa gluvim i nagluvima u javnim ustanovama. U Udruženju gluvih i nagluvih navode da je u Evropskoj uniji drugačija slika - tamo skoro u svim ustanovama postoje tumači.

  (3) detaljnije
 • Zajednički pozdrav - volimo vas na engleskom; foto: SKC Niš

  Akademsko pozorište izvodi predstave za osobe sa oštećenim sluhom

  Angažovanjem tumača znakovnog jezika, osobe oštećenog sluha mogle su da isprate predstave niškog Akademskog pozorišta u oktobru. Oni će i večeras od 21 sat moći da pogledaju predstavu „Mučenici“, a 25. novembra u isto vreme ih čeka „Beogradska trilogija“.

  detaljnije
 • PUPS-znakovni.jpg

  PUPS: Uvesti znakovni jezik na niške televizije

  Partija ujedinjenih penzionera pozvala je televizije da prilagode svoj program i osobama oštećenog sluha, a oni će, kako kažu, ubuduće svoje konferencije pokriti znakovnim jezikom.

  (7) detaljnije