Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Vranje

 • Jana Stanković

  Vranjanka najbolja u Rusiji iz biologije i hemije

  Na “Bios olimpijadi” koja je održana u Sankt Peterburgu, Jana Stanković - učenica trećeg razreda Gimnazije “Bora Stanković” iz Vranja, bila je najbolja iz biologije i hemije. Među 800 učenika, ona je bila jedini predstavnik Pčinjskog okruga, a prethodno iskustvo joj je, kaže, najviše pomoglo da bude najbolja.

  detaljnije
 • medijski mrak

  Tačno u podne “pomračenje” - akcija za slobodu medija

  Svi medijski portali koji žele da skrenu pažnju na medijski mrak, danas će u 12 zacrniti svoje ekrane, a novine koje učestvuju u akciji izašle su jutros sa crnom naslovnicom. Više od 150 medija i NVO priključili su ovom simboličnom protestu, a mogu učestvovati i građani preko društvenih mreža.

  detaljnije
 • Vesli Čenel fotograf i Sabina Dizdarević

  Američki fotograf i na jugu tražio “lica Srbije”

  Na ulicama brojnih gradova u Srbiji, prevozu ili Fejsbuku, poznati fotograf Vesli Čenel i Sabina Dizdarević iz Tutina tražili su, fotografisali i intervjuisali Srbe, a od dobijenog materijala planiraju da izrade knjigu, a zatim i organizuju izložbe. Uz svaku od fotografija stajaće kako “model” vidi sebe u budućnosti, što je inspirisano nebrigom Srba za budućnost. Nedavno se i Niš našao na mapi gradova u kojima su tražili lica za portrete.

  detaljnije
 • Zgrada policije

  Ubijen muškarac u Vranju

  U haustoru u samom centru grada, kod zgrade "Lepa Brena", noćas je ubijen muškarac iz Vranja, potvrdio je Dragan Stamenković PR vranjske policije.

  detaljnije
 • Slobodan Šarenac

  Slobodan Šarenac prodaje svoju opremu za pomoć deci oboleloj od raka

  Akciji “Oglasi za život” koja je pokrenuta kako bi pomogla opremanje Hemato-onkološkog odeljenja za decu u niškom Kliničkom centru, priključio se i čuveni sportski novinar Slobodan Šarenac. U humanitarne svrhe, on prodaje svoju komentatorsku kutiju.

  detaljnije
 • Maraton

  Trkači iz Vranja uspešni na dva fronta

  Ultramaraton u Prilepu i polumaraton u Boru bile su destinacije na kojima su se takmičili trkači iz Vranja. Od četvorice učesnika, koliko ih je predstavljalo klub Vranjski maratonci na istoku Srbije, njih dvojica su bili najbrži u svojim starosnim kategorijama.

  detaljnije
 • Festival pantomime

  Velika posećenost festivala pantomime u Vranju

  Međunarodni festival pantomime - P(h)antomfest , koji se održava 6. put, završen je proteklog vikenda, a najveću pažnju izazvao je nastup američkog pantomimičara Bila Bauersa, koji je nastupio pred prepunom salom Doma vojske. Pred vranjskom publikom izveo je predstavu „Više od reči“, u kojoj daje portret malog američkog grada, filtriran kroz njegova lična iskustva.

  detaljnije
 • saf

  Nagrada vranjskim animatorima

  Na 5. Evropskom festivalu animiranog filma dece i mladih „Animatorfest“ u Jagodini, film Škole animiranog filma (ŠAF) iz Vranja "Ženo, eve me doma" osvojio je drugu nagradu žirija u kategoriji dece od 15 do 18 godina.

  detaljnije
 • auto-put

  Po statistici u Srbiji putevi bolji nego u zemljama EU, ali šta je prava istina?

  Statistike pokazuju da je u Srbiji vozač krivac u 90% saobraćajnih nezgoda, dok je u Švedskoj on krivac za 80% udesa. Ostatak otpada na puteve i vozilo, a asistent na smeru za saobraćaj u niškoj Visokoj tehničkoj školi, Vladimir Popović kaže da to navodi na zaključak da su kod nas putevi bolji, jer nisu glavni uzročnik nezgoda ili da su vozači lošiji nego u EU. Ipak, on podseća i na održavanje i ulaganje u puteve u skandinavskim i zemljama EU, što je rezultat nešto realnije statistike.

  (12) detaljnije
 • albanske novine

  Prve novine na albanskom jeziku u Srbiji

  Dnevene novine štampane na albanskom jeziku, kako navodi portal “Presheva jone”, pojaviće se uskoro na trafikama u Preševu, Bujanovcu, Medveđi i Vranju.

  detaljnije
 • policijska kola

  Niška policija krije koliko je automobila dobila od Ministarstva

  Od 710 policijskih automobila, koliko je Ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo za policijske uprave širom Srbije, ne zna se tačan broj “škoda” koja je dobila niška policija, jer to, već desetak dana ne žele da otkriju.

  (8) detaljnije
 • Mina Stefanović

  “Nove generacije u EU su rođene sa privilegijama”

  U institucijama Evropske komisije svake godine 1.200 studenata ima praksu, a Nišlijka Mina Stefanović koja je bila jedna od njih, kaže da se tek po stizanju u Brisel oseti sva lepota EU i privilegije koje život u Uniji nosi.

  (2) detaljnije
 • presevo

  "Kamere na auto-putevima bolje rešenje od merenja srednje brzine"

  Za merenje vremena prolaska kroz naplatne rampe, kao novog načina određivanja koliko se brzo vozi na auto-putevima u Srbiji, asistent na smeru za saobraćaj u niškoj Visokoj tehničkoj školi Vladimir Popović, kaže da se gotovo nigde u svetu ne koristi. On smatra i da u zemljama Evropske unije postoje mnogo efikasnije metode, ali i da je pozitivno to što se ipak radi na bezbednosti u našoj zemlji.

  (7) detaljnije
 • diktafon, blok, olovka, novinari, novinarstvo

  Regionalna mreža novinara traži od države da reši problem "Vranjskih"

  Zbog ekonomskih i političkih pritisaka, kako tvrde novinarska udruženja iz regiona, zatvorene su "Vranjske" i oni traže od državnih institucija da reaguju, da bi se situacija sa jedinim nedeljnikom na jugu Srbije brzo rešila.

  (1) detaljnije
 • tamara

  Vranjanki Tamari Nenić nagrada u Blacu

  Polaznica Likovne radionice Narodnog univerziteta Vranje Tamara Nenić, osvojila je prvo mesto na likovnom konkursu „Ovde je nebo moje, ovde je ljubljena Toplica“, u kategoriji učenika srednjih škola.

  detaljnije
 • Kukuruz

  Posledice suša velike, u Evropi i "pametno" navodnjavanje

  Srbija je na poslednjem mestu u Evropi po površini njiva koje navodnjava, pa je tako procenjeno da su poljoprivrednici u Prokuplju, ove godine, zbog suše pretrpeli štetu veličine četvrtine budžeta ove Opštine, a problem su novac, projekti, tehnologija. Zato se u Evropskoj uniji mnogo novca odvaja na rešavanje ovog problema, osnovan je poseban opservatorijum, a razvijaju se i softveri za pametno navodnjavanje.

  (2) detaljnije
 • Vranjske novine

  Vlada kaže da su "Vranjske" dobile dovoljno para, Obradović traži pravdu u Poreskoj upravi

  Zbog sumnje da je reč o pritisku i selektivnoj primeni zakona kada su u pitanju Vranjske, koje su nakon 23 godine prestale da izlaze, vlasnik i glavni urednik ovog nedeljnika Vukašin Obradović, uputio je otvoreno pismo Poreskoj upravi u kome postavlja niz pitanja. S druge strane, Vlada Srbije u svom saopštenju poručuje da su Vranjske dobile dovoljno para.

  detaljnije
 • smenjena direktorka u Vranju

  Smenjena direktorka Visoke škole u Vranju zbog neispravnog doktorata

  Direktorka Visoke škole strukovnih studija u Vranju Svetlana Trajković, razrešena je sa ove funkcije nakon što su joj članovi Saveta ove škole tajnim glasanjem izglasali nepoverenje, a kao razlog za njenu smenu navodi se nevalidan doktorat samovlašće, pravno nasilje i torture.

  (3) detaljnije
 • obradovic

  Obradović prekinuo štrajk, podrška Novinarske mreže

  Na preporuku lekara Vukašin Obradović osnivač nedeljnika "Vranjske” prekinuo je štrajk glađu koji je započeo juče. U međuvremenu je više od 150 novinara iz regiona dalo potpis podrške za prekid štrajka, kao i za podršku Stevanu Dojčinoviću protiv kojeg POkret socijalista vodi hajku nakon teksta o stanu Aleksandra Vulina.

  (1) detaljnije
 • vikasin

  Vukašin Obradović stabilno, ali i dalje u štrajku

  Vlasnik ugašenih novina „Vranjskih“ Vukašin Obradović, koji je nakon celodnevnog štrajka glađu, sinoć primljen u vranjsku bolnicu, od jutros je stabilno, ali i dalje odbija hranu, potvrdio je za Južne vesti direktor Zdravstvenog centra doktor Dragan Veličković.

  (1) detaljnije