Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:58, 7. 1. 2017.

| Zabava

10 filmova za praznične dane

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Filmska umetnost
Ilustracija; Foto: flickr, Tanjila Ahmed

Preporuka poznavalaca 7. umetnosti iz Niša, kako da se kvalitetno upotpune neradni dani, osim uz nekoloko najnovijih ostvarenja, su filmovi Hičkoka i Tarantinovog prethodnika Sema Pekinpoa, kao i domaće debitantsko ostvarenje mladog režisera Filipa Kovačevića.

“Bekstvo” iz 1972. godine, preporuka je niškog režisera Vladimira Ilića - Lenjina. Kako kaže, taj film je napravio revoluciju u filmskoj estetici.

Odlično za sve koji vole Tarantinove filmove jer ovo je njegov uspešniji prethodnik - barem na režijskom nivou - kaže Ilić.

Ruski film “Pod električnim oblacima” iz 2015. godine je, dodaje, pravi umetnički film. Kokice Foto: flickr, Robot B

Radi se o teškoj i sumornoj drami. Veoma epizodna i duhovna priča o stanju u Rusiji tokom 2017-te godine, tačno 100 godina nakon komunističke revolucije. Budućnost je veoma sumorna, jer je na pomolu još jedan svetski rat…- objašnjava Ilić.

Još jedna sumorna priča koja je rađena mnogo puta ali u kojoj je, dodaje, filmska estetika dovedena do vrhunca je “ARQ” iz 2016. Film govori o paru koji se brani od maskiranih pljačaša dok su zaglavljeni u vremenskoj petlji. Za to vreme oni skrivaju novi izvor energije koji bi mogao da spasi čovečanstvo.

Od novijih ostvarenja preporučuje i “Doktora Štrejndža” iz 2016. godine, delo Skota Deriksona.

Specifičan super junak, izuzetan ugođaj, odlične karakterizacije likova, životni problemi, statusni simboli, katarza - ističe o ovom filmu.

On preporučuje i čuveni sitkom Alfreda Hičkoka začinjen ubistvom i misterijom - “Nevolja sa Harijem”. Na njegovoj listi su i 2 filma iz 2013 - ruska epska fantastika “Mračni svet 2: Ekvilibrijum” i “Evropa izveštaj” koji govori o međunarodnoj posadi astronauta koja je poslata na specijalnu misiju na Jupiterov 4. mesec.

Filmski kritičar Dejan Dabić od filmova koji mogu da se pogledaju tokom praznika preporučuje “Greben spasa” koga je režirao Mel Gibson.

To je žestok antiratni film koji govori o tome da je moguće učestvovati u ratu, a ne izgubiti ljudskost - objašnjava Dabić.

Njegova preporuka je i "Inkarnacija", domaće ostvarenje u režiji Filipa Kovačevića.

Debitantski film čiji je jezik na tragu braće (ili brata i sestre) Vahovski i Kristofera Nolana ostvaren čak i iznad proseka za srpsku kinematografiju - ističe Dabić.

“Ja, Danijel Blejk” režisera Kena Louča je još jedna preporuka ovog kritičara. Kako objašnjava, to je društvena kritika o tome kako i najdemokratskiji sistem može eliminisati pojedinca koji se ne uklapa u zadate okvire.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko D. Živanović

    11:19 // 7. 1. 2017.

    Organizujem sastanak svih reditelja u Srbiji. Tako da bi mi dobro došo kontakt ovog gospodina. Ako ne možete da mi prosledite njegov kontakt pošaljite mu moj email, da me on kontaktira.

    Srdačan pozdrav,

    Marko D. Živanović

  • starbuck

    10:27 // 7. 1. 2017.

    Sem Pekinpo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: