Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:31, 6. 6. 2018.

| Zabava

“Atheist rap”, “Ničim izazvan”, Neno Belan i di-džejevi otvaraju “Nisomniu”

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Neno Belan
Neno Belan sa svojim bendom najavljen kao jedan od "hedlajnera"; foto: Wikipedia/Quahadi Añtó

Da će ovogodišnje izdanje niškog festivala Nisomnia biti “kao nekad” obećavaju organizatori, a tome će, kako kažu, doprineti više para koje su dobili iz gradske kase. Na otvaranju 22. juna nastupiće Atheist rap, Ničim izazvan, Neno Belan i di-džejevi, sutradan su neki od najavljenih izvođača koji će svirati Mortal kombat, Deca loših muzičara i niška El Jazzyra, a trećeg dana biće održan "Čupin memorijal".

Za razliku od prošle godine, kada je bilo mnogo kritika na račun organizacije festivala Nisomnia koji je nekada važio za kultni niški festival, organizatori ove godine najavljuju da će mu “vratiti stari sjaj”. Tako će ovogodišnje, 17. izdanje, biti održano u junu, a ne u septembru kao prošle godine. Ničim izazvan Bend "Ničim izazvan" svira prvog dana festivala; foto: Vanja Keser

Glavni program i koncerti biće održani na platou niške Tvrđave, najavljuju organizatori, a prvog dana, u petak 22. juna od 21 sat, sviraće Atheist rap, Ničim izazvan, Neno Belan sa svojim bendom Fiumens, kao i dva di-džeja Enzo Siffredi iz Londona i Alfred Azzeto iz Italije.

U subotu 23. juna od 22 sata dominiraće pank, rok, džez i elektronska muzika, jer će nastupiti Mortal Kombat, Deca Loših Muzičara, niški sastav El Jazzyra sa di-džej set i lajv performansom, a na njih će se nadovezati grupa Kreak and Smaak iz Holandije i di-džej Lion iz Nemačke.

Nedelja 24. jun je rezervisana za "Čupin memorijal", koji će se ponovo, kao i ranijih godina, nadovezati na Nisomniu. Atheist rap "Atheist rap" otvara prvo festivalsko veče; foto: Marko Pekić

Ulaz na "Čupin memorijal" je besplatan, dok se ulaz na Nisomniu plaća, a karte u pretprodaji mogu da se kupe za 800 dinara komplet i 500 dinara pojedinačna ulaznica i ta akcija traje do 15. juna, a nakon toga komplet će koštati 1.000 dinara i 600 dinara karta za veče.

Prodaja ulaznica: kafić Julijan Djupon, Energy music prodavnica, Flo cafe, Turističkoj agenciji Galileo, Lucas kafiću u Parku Svetog Save, kafiću Čairski, a od sledeće nedelje i ispred bioskopa Vilin grad.


5 miliona od Grada za Nisomniu

Niški kulturni centar već godinama organizuje ovu gradsku manifestaciju, ali se prema komentarima građana prošle godine i nisu baš pokazali. Ipak, aktuelni direktor ove ustanove Srđan Savić kaže da će Nisomnia ove godine biti "pravi festival", sa 3 koncertna dana i mnogo bogatijim i boljim programom.

Tome bi trebalo da doprinese i to što su ove godine "finansijski na stabilnijim nogama". Nisomnia najava Obećavaju da će "Nisomnia" ove godine sijati starim sjajem; foto: JV/J. A.

Prošle godine smo imali velikih problema da obezbedimo sredstva za finansiranje ove manifestacije, ove godine je stvar mnogo stabilnija. Manifestacija je u startu od Grada dobila 5 miliona dinara, što je 2 miliona više nego prošle godine i to je već bilo dovoljno da ona dobije obličje koje zaslužuje, jer i sami znate da se Nisomnia često nepravedno nalazila, kao javna gradska manifestacija, u zapećku, što znači da nije baš uvek bila ravnopravno tretirana - pojašnjava Savič.

Iz NKC-a se nadaju da će ovogodišnji program vratiti publiku na festival, a najavljuju da će osim glavnog programa i koncerata biti održane i promocije.

Na dan "Čipinog memorijala" 24. juna, biće predstavljena knjiga U kandžama interneta 2 čiji je autor Predrag Jovanović koji radi na Radio Beogradu, navodi Savić, a reč je o knjizi u kojoj su sakupljeni tekstovi posvećeni rokenrolu. U njoj su intervjui sa nekim bendovima, mahom sa alnternativne scene, kao i različiti tekstovi o rokenrolu.

Biće prilika da tada gost bude i Bane Lokner koji je napisao pregovor za tu knjigu. On će nakon promocije govoriti kakav je aktuelni trenutak rokenrola u Srbiji i napraviće poređenje sa nekadašnjim vremenima. Termin ćemo javiti naknadno - priča Savić.

Najavljuju i da će u klubu bioskopa Vilin grad 21. juna od 18 sati biti projekcija filma Zabranjeno vreme kada će gost biti reditelj filma Milan Nikodijević, a kažu da je posebno zanimljivo što će doći i Petar Peca Popović, rok kritičar i novinar kome je film i posvećen koji je živa legenda jugoslovenskog rokenrola, ali i živa enciklopedija kada je u pitanju domaći rokenrol.

Tog dana od 20:30 u kafiću Julijan Djupon biće otvorena izložba Marka Ristića Zamrznuti tonovi, kažu organizatori, a reč je o fotografijama koje su nastajale tokom niza godina sa različitih rok koncerata koje je on objedinio.

Novina je i što će ove godine od 9. do 19. juna biti održane rok i di-džej radionice u klubu Niškog kulturnog centra, a oni koji žele da se prijave to mogu da učine ovde. Potom će ono što su naučili predstaviti publici 20. juna u Parku Svetog Save.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dica

    10:41 // 7. 6. 2018.

    Wow, Kraak & Smaak...to stvarno želim da čujem... svaka čast za booking !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: