Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:46, 5. 6. 2015.

| Zabava

Avio-spoting - hobi koji podiže adrenalin

Autor:Andrija PavlovićIzvor:Južne vesti
Avio-spoting
Najbolji doživljaj niškim avio-spoterima stvara slikanje ruskog transportnog "iljušina" IL-76, najvećeg kargo aviona koji je do sada koristio niški aerodrom; foto: FB strana "Avioni iznad Niša"

Trenutak kada treba da zabeležite sletanja aviona koji preleće iznad ili pored vas diže adrenalin i ostavlja neopisiv osećaj, ističu niški srednjoškolci, jedni od malobrojnih avio-spotera u svom gradu.

Aleksa Aleksa Mladenović ne slika avione samo u Nišu; foto: lična arhivaIako je „plane spotting“, fotografisanje aviona u vazduhu, veliku popularnost među ljubiteljima vazduhoplovstva stekao još sredinom XX veka, za ovaj hobi se u Nišu malo zna.

Da se bave ovom vrstom spotinga Aleksa Mladenović i Matija Stojanović odlučili su nakon što su na „YouTube“-u videli snimak sletanja aviona JAT-a na niški aerodrom snimljen 2008. godine iz Popovca, u neposrednoj blizini aerodromske piste.

Tada su shvatili da naša vazdušna luka ima odgovarajuće mesto za posmatranje i "hvatanje" aviona, što ih je navelo da se time i bave.

Prvi snimak koji smo napravili sa tog mesta i prvi naš snimak uopšte snimljen je sredinom 2012. godine. Snimili smo sletanje aviona Montenegro Airlines-a, tipa Fokker 100. Odmah smo zatim na društvenim mrežama napravili tim „Avioni iznad Niša“ – kažu Aleksa i Matija.

fokker-100 Ovekovečili "fokker 100" "Montenegro Airlines"-a; foto: FB strana "Avioni iznad Niša"Ovi mladi spoteri su se za vazduhoplovstvo zainteresovali iz različitih razloga.

Aleksa, koji u svojoj porodici nije imao nikog ko se time bavio, kaže da se ideja za ovaj hobi izrodila tokom aeromitinga Vojske Srbije na niškom aerodromu. Matija, inače unuk prvog direktora Aerodroma Niš, sa druge strane ističe da je od malena zavoleo vazduhoplovstvo, naročito nakon ponovnog otvaranja aerodroma 2003. godine.

Kako kažu, u „akciju“ kreću kada na sajtu niškog aerodroma vide kada će određeni avion sleteti ili poleteti.

Ako imamo dovoljno vremena da odemo, snimamo sa njive kod Popovca, ako ne, onda idemo na bedem na Tvrđavi iznad glavne autobuske stanice sa kog se vidi pista. Naravno, slikamo i snimamo avione i sa svih lokacija u gradu na kojima se nađemo kada nas neki vazduhoplov iznenadi – objašnjavaju Aleksa i Matija

Matija Matija Stojanović pokazuje na omiljenom mestu za spoting; foto: lična arhivaIstiču da im je jedan od ciljeva, s obzirom da ne postoji javno dostupni red letenja vojnih vazduhoplova, da budu u prilici da „uhvate“ sletanje mlaznog vojnog aviona.

Voleli bismo da se nađemo na mestu za snimanje u Popovcu baš kada sleće neki vojni mlazni avion, pošto o njihovom letenju nemamo nikakvih informacija. Te avione slikamo kada se slučajno nađemo na mestu za snimanje zbog nekog drugog civilnog vazduhoplova – kažu oni.


Omiljen je ruski "iljušin"

Kada je reč o omiljenom avionu koji su do sada slikali, za njih dvojicu nema dileme - to je ruski transportni avion Iljušin IL-76, najveći kargo avion koji je do sada koristio aerodrom „Konstantin Veliki“. Ovu masivnu pticu karakteriše specifičan bučni zvuk motora, kao i niski prilaz sletanja na pistu aerodroma koji stvara jedinstven adrenalinski doživljaj.

Osećaj kada na svega nekoliko metara od vas preleti avion za nas ljubitelje avijacije je neopisiv. Mada, mislim da je i za ostale koji nisu baš mnogo zainteresovani za avione taj osećaj lep - ističe Aleksa.

AN-12 Spoting u Nišu najbolji sa njive kod Popovca; foto: FB strana "Avioni iznad Niša"Ovi momci se nadaju da će, po ugledu na svetske aerodrome, i niški izaći u susret ljubiteljima vazduhoplovstva i uskoro odabrati i urediti određeni prostor za avio-spoting.

U svetu sve ovo funkcioniše mnogo bolje. Na velikim aerodromima postoje uređeni prostori pored piste ili terase u zgradi terminala koji su predviđeni za spotere – kažu niški avio-spoteri.

Na nekim aerodromima u svetu postoji praksa da se spoteri puštaju na platformu kada se najavljuje neka nova linija ili kada sleće neki zanimljivi avion.

Zato niški spoteri očekuju da će i aerodrom „Konstantin Veliki“ tokom ove godine, a povodom letova niskotarifne avio-kompanije "Wizz Air", otvoriti svoja vrata za sve niške ljubiteje avijacije.

Avioni iznad Nisa Niški avio-spoteri promovišu svoj hobi

​Južne vesti će objavljivati tekstove novinara “Balkanske omladinske redakcije” koju čine mladi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Sve njihove multimedijalne forme sa fokusom na teme koje se tiču mladih možete naći na zajedničkoj platformi “Omladinska redakcija”.

Sadržaj koji će biti rezultat prvog angažovanja 60 mladih novinara iz regiona mogu da objave i drugi mediji, uz prethodno kontaktiranje predstavnika organizacije IDEA SEE ([email protected]).

Sve ovo omogućava projekat “Balkanska omladinska redakcija” koji, u partnerstvu sa “Južnim vestima” u Srbiji, radijom UGD FM u Makedoniji i “ONAuBIH” u Bosni i Hercegovini, organizuje IDEA SEE, a podržava “Open Society Foundation”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Да фино кажем оно што ми се јавља док читам овакву вест

    14:26 // 5. 6. 2015.

    Мислим да има много кориснијих активности којима један млад човек може да се бави, од сликања авиона док слећу на аеродром.

    • Juznjak

      15:42 // 5. 6. 2015.

      Ovih hobijem u svetu se ne bave samo mladi ljudi, vec ljudi svih generacija koji vole vazduhoplovstvo.

    • Difovac

      16:01 // 5. 6. 2015.

      Umesto sto uplatis 139 evra za Paraliu odi malo negde dalje da vidis da inostranstvo nije samo Grcka i pokupi neke ideje kojim mozes da olaksas ionako tezak nas zivot. Momci to rade jer ih ispunjava.

  • Kima

    11:43 // 5. 6. 2015.

    Svaka čast momci! Samo napred!

  • Juznjak

    11:08 // 5. 6. 2015.

    Kod nas je to sve povuci-potegni. Za razliku od spotera iz regiona gde je to tamo sve lepo organizovano, i gde im aerodrom u vise puta u toku godine izlazi u susret.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: