Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:23, 4. 2. 2021.

| Zabava

Bend iz Njujorka objavio pesmu "Vranjsko merako" u kojoj svira trubač Ekrem Mamutović

Autor:Sanja PetrovIzvor:Slobodna reč

Duvački orkestar Slavic Soul Party, koji je magazin National Geographic Music nazvao jednim od njihovih omiljenih bendova ikada, objavio je pesmu Vranjsko Merako, u kojoj je trubu svirao vranjski muzičar Ekrem Mamutović, piše portal Slobodna reč. Kako saopštavaju članovi benda, Mamutović je bend naučio da odsvira čoček na daljinu, virtuelno.

Jedini njujorški festival muzike sa Balkana Zlatne Ustne Golden Festival je ove godine održan onlajn, a devetorici profesionalnih muzičara iz benda Slavic Soul Party su se na festivalu pridružili i trubač iz Vranja Ekrem Mamutović i Nizo Alimov iz Severne Makedonije.

Šef orkestra Slavic Soul Party Met Moran, inače predavač i izvođač Muzičkog instituta Vejl pri Karnegi holu, rekao je za Slobodnu reč da je cilj benda da nauče balkansku muziku uz mnogo poštovanja i autentičnosti koliko god je to moguće, a da prilikom izvođenja neguju kreativni duh članova benda.

Mamutovića su upoznali 2006. godine, kada su se vođeni učenjem i poštovanjem prema tradiciji zaputili u Vranje, a do 2014. godine su nekoliko puta dolazili kod njega da uče sa njim i njegovim orkestrom.

Imamo izuzetno poštovanje prema srpskoj trubačkoj muzici, posebno za tradiciju iz Vranja i Vranjske Banje – rekao je Moran za Slobodnu reč.

Slavic Soul Party Bend Pored balkanske, sviraju i džez, kamernu muziku, salsu, rok, njuorleanski stil, jevrejsku muziku; foto: FB stranica benda "Slavic Soul Party" Muzičara iz Vranja smatraju, kako je rekao, zapanjujućim, koji ima neverovatno duboko znanje o vranjskoj tradiciji.

On je velikodušan i promišljen učitelj i naša veza sa njim nam pomaže da predstavimo tradiciju srpske trubačke muzike američkoj publici. Proteklih godina smo čak učestvovali na festivali Vlasinsko letou Surdulici. Za nas je ovo najbolji festival srpske trube - rekao je Moran.

Ekrem Mamutović objašnjava da saradnja sa kolegama iz Njujorka traje desetak godina, i da su nekoliko puta do sada dolazili da ih slušaju i nešto nauče o muzici sa ovih prostora, naročito u periodima kada se duvački orkestar sprema za Sabor trubača u Guči ili u sezoni romskih svadbi.

Kad god smo imali slobodnog vremena, pokazivali smo im kako da sviraju. Mnogo žele i vole da sviraju ovu muziku. Stalno su nas snimali i to izučavali - kaže Mamutović.

Prošle godine su, dodaje, zbog epidemiološke situacije morali da sarađuju onlajn, a čoček koji su Njuročani odlučili da nazovu Vranjski Merako je sniman na više lokacija u zavisnosti od članova.


Bend "Slavic Soul Party"- od Karnegi hola do školskih dvorišta u Srbiji

Svih 9 članova orkestra su profesionalni muzičari, koji pored balkanske, sviraju i džez, kamernu muziku, salsu, rok, njuorleanski stil, jevrejsku muziku… Bend postoji više od 20 godina, ima 7 albuma i turneje u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Meksiku, Evropi, Turskoj i Zimbabveu.

Kako navode u biografiji, svirali su od “pašinih palata” do pabova za ronioce, od čuvenog Karnegi hola do školskih dvorišta u Srbiji, od festivalskih bina do nastupa u popravnim domovima.

Imaju fanove “sa obe strane Atlantika” a u saradnike ubrajaju “trubačke zvezde iz Srbije, velikane scene Nju Orleansa” i “legendarne ulične bendove”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • S.Nikolić

    21:49 // 4. 2. 2021.

    Ovo bre MLOGO UBAVO, obrada za desetku! Mene podseća na grupu iz nemačke koja je kao prva strana grupa dobila priliku fs nadtipi u guči!

  • Vesna

    12:43 // 4. 2. 2021.

    Svaka čast! Treba više medijski propratili ovu vest! Zaista je Ekrem car ove muzike. Obožavam trube...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: