Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:14, 21. 1. 2015.

| Zabava

Besplatnim zagrljajima usrećili sugrađane

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Dan-zagrljaja-1.JPG
Gimnazijalci zagrljaje delili ispred škole, u Obrenovićevoj i na Trgu kralja Milana

Ispred svoje škole, "Kalče", u Obrenovićevoj ulici i u centru Niša, đaci Gimnazije "Svetozar Marković" prolaznicima su poklonili više hiljada zagrljaja i, kako kažu, pružili im utehu, osećaj sigurnosti, ljubav i nežnost.

O tome da je ova akcija na Internacionalni dan zagrljaja usrećila mnogo Nišlija svedoče njihovi osmesi nakon što im gimnazijalci pritrče i zatraže dozvolu da ih zagrle.

Hvala, deco draga. Bio sam bolestan, ali sam pre dve sekunde ozdravio - rekao je stariji gospodin posle zagrljaja.

Dan-zagrljaja-3 Prolaznicima pritrče sa natpisom "Besplatni zagrljaji" Petnaestak đaka iz sva četiri razreda gimnazije kaže da se ovom gestu uglavnom više obraduju stariji.

Vidite im toplinu na licu. Kažu nam: "Hvala, dušo" ili "Hvala, srećo". Osećaj je fenomenalan kada vidite da ste nekog usrećili. Prija i mlađima, oni se uglavnom samo nasmeju - kaže Ana Milenković.

Đaci kažu da zagrljaj nude svakome, ali ga da poklone samo onome ko prihvati. Neki otkrivaju i da je to odličan način da priđu onome ko im se dopada.

Zagrljaje su prvi put poklanjali prošle godine i nadaju se da će to kao tradiciju nastaviti i budući đaci njihove škole.

Tada smo samo nas trojica grlili prolaznike. Čuli smo da je Internacionalni dan zagrljaja i to organizovali spontano. Sada nas je mnogo više. Posebno nas je obradovala žena koju smo prošle godine iznenadili. Kaže da nas je očekivala ovde i ove godine i donela nam čokoladu i mandarine - kaže Nikola Dopuđ, koordinator ove aktivnosti.

Dan-zagrljaja-2 Ani Milenković kaže da se najviše obraduju starijiIma ideju da sledeće godine sa drugovima broji svaki zagrljaj i da pokušaju da ih poklone toliko mnogo da se upišu u Ginisovu knjigu rekorda.

O tome da zagrljaj zaista ima "lekovita" svojstva svedoče i naučnici koji su dokazali da naše telo pri zagrljajima luči "hormon sreće" oksitocin koji može pomoći u spuštanju krvnog pritiska i nivou stresa, ali i izazvati osećaje zadovoljstva i nežnosti.

Neki psiholozi kažu i da su čoveku potrebna 4 zagrljaja na dan da bi preživeo, 8 da bi se obržao, a 12 da bi napredovao. Postoje i mišljenja da su delotvorniji i od antidepresiva

Dan-zagrljaja-4 Gimnazijalci zahvaljuju na medijskoj podršci

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • JazzAIR

    12:47 // 30. 1. 2015.

    Brabo dečice,Bog vas blagoslovio..nego..menadžment NISVILLE JAZZ FESTIVALA planira da uputi poziv Ministarstvu Kulture Srbije za jedan 'prijateljski' košarkaški meč.Sala Čair,20.april 2015.

  • Zoran Jovanovic

    14:11 // 22. 1. 2015.

    Bravo deco tako treba!Trebamo se zbliziti,grliti i ujediniti!Kao sto nas je Periša sve zbližio na humanitarnom Breginom koncertu!Narod se zbliži kad je Periša u pitanju svi samo o njemu govore

  • Oscar Pitagor

    12:22 // 22. 1. 2015.

    БРАВО ЗА ДЕЦУ! Ипак, право решење је да обичном човеку решите основне људске потребе,да му се из сопствене душе роди задовољство.Предлог: Уђите у институције система паролама :МИ ВРАЋАМО ВАШЕ ДУГОВЕ!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: