Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:27, 15. 5. 2020.

| Zabava

Bugarska pevačica i perkusionistkinja Hilda Kazasian na ovogodišnjem Nišvilu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Hilda Kazasyan 1
Vodeća džez pevačica Bugarske; foto: privatna arhiva

U pratnji Blagoevgrad big benda, bugarska pevačica i perkusionistkinja jermenskog porekla Hilda Kazasian nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu u subotu, 15. avgusta. Kako kažu iz Nišvila, specijalni gost ovog programa biće čuveni bugarski bubnjar, vibrafonista, kompozitor, aranžer i profesor Nacionalne muzičke akademije Hristo Jocov.

Verni pratioci Nišvila sećaju se Hilde Kazasian koja je nastupila na jednom od prvih festivala kao tada velika nada, ne samo bugarske, već i evropske džez scene.

Danas je ona vodeća džez pevačica Bugarske, kažu iz Nišvila. Sa velikim uspehom gostovala je u Engleskoj, Rusiji, Belgiji, Francuskoj, Japanu, Poljskoj, Austriji, Italiji, a pre deset godina je po pozivu nastupila i u čuvenom "Blue Note" džez klubu u Tokiju.

Hilda Kazasyan 3 Hilda je rođena u muzičkoj porodici; foto: privatna arhiva

Hilda je rođena u muzičkoj porodici – njen otac Vili Kazasian, pijanista, aranžer, kompozitor i dirigent je više od 30 godina vodio Big Band Bugarskog nacionalnog radija, a majka Nadežda je bila članica svetski čuvenog dečjeg hora Bodra smena, a kasnije i vokalnih grupa Do, Re, Mi i Studio W.

Hilda je prvi nastup imala sa svega četiri godine. Nastupala je na mnogim dečjim festivalima, a već kao devetogodišnjakinja je snimila duet sa poznatim bugarskim pevačem zabavne muzike Todorom Kolevom i njihova pesma „Veliki, mali“ je postala veliki hit u Bugarskoj. Još kao učenica odseka udaraljki u srednjoj muzičkoj školi postala je solista omladinskog big benda koji je gostovao po Rusiji, a kao solista na marimbi zajedno sa omladinskim gudačkim orkestrom nastupala je i u Engleskoj - kažu iz Nišvila.

Diplomirala je klasične udaraljke na Sofijskom konzervatorijumu, a usavršavala se u Italiji. Svirala je udaraljke u Filharmoniji Pionir, a paralelno je nastupala i snimala sa vodećim bugarskim džez sastavima. Uz destine gostovanja na projektima drugih muzičara, pod svojim imenom je snimila sedam albuma.

Specijalni gost na nastupu Hilde Kazasina biće Hristo Jocov, koji već decenijama važi za jednog od najboljih evropskih džez bubnjara, ali i vibrafonista.

Već trideset godina je šef odseka za bubnjeve na džez departmanu Bugarske nacionalne muzičke akademije, na kojoj je ranije diplomirao na odseku udaraljki. Takođe potiče iz muzičke porodice, a prvi značajniji džez angažman je imao 1982. (kada je imao samo 22 godine) u sastavu čuvenog flautiste Simeona Štereva - kažu u Nišvilu.

Godine 1984. sa pijanistom Antoni Dončevim osnovao je sastav Acoustic Version koji već tokom naredne dve godine osvojio prva mesta na najprestižnijim evropski džez konkursima, pa je dobio titulu “Evropski džez umetnici godine”.

Snimao je i nastupao sa različitim džez postavama u Evropi, Indiji, Kanadi, Japanu, a sarađivao je sa velikim džez imenima. Od 1982. do1989. godine bio je bubnjar, ali i kompozitor i aranžer Big benda Bugarskog nacionalnog radija, a 1999. godine poneo je titulu “Džez muzičar godine” na dodeli nacionalnih muzičkih nagrada. Pisao je muziku za mnogo džez projekata, film, pozorište.

Big band Blagoevgrad koji već godinama uspešno vodi dirigent Boris Janev, odličan je primer kako u zemljama regiona imati profesionalni big bend ne mora biti privilegija samo prestonica - kažu u Nišvilu.

Njihov nastup je planiran za subotu, 15. avgust.

Podsetimo, ovogodišnje izdanje Nišvila trebalo bi da se održi od 13. do 16. avgusta i organizatori kažu da rade kao da nema pandemije.

Ipak, kako je otvoreno pitanje kako će teći širenje virusa i kakve će biti mere Vlade u cilju njenog sprečavanja, za 1. jul je najavljena konačna odluka o tome hoće li prestižnog muzičkog festivala uopšte biti.

Hilda Kazasian - I can’t give anything but love (Hristo Jocov – bubnjevi)

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzamutka

    08:31 // 16. 5. 2020.

    Vesti o Nisvilu ne treba gurati u" zabavu"! Nisvil je kultura !
    Sto se Hilde tice,ima sta da se cuje a i vidi !

  • pošteno

    15:15 // 15. 5. 2020.

    Najavljuju kaznu od 20000din za ne nošenje maski, rukavica, a oni će da okupe strance iz zemlje u koju ne možemo da uđemo zbog epidemije. Mašta svašta

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: