Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 28. 1. 2015.

| Zabava

Burek, Konstantin i jagnjeće pečenje asociraju na Niš

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
burek.jpg
Na proputovanju kroz Srbiju, Amerikanka Ema Fik stigla i do Niša

Nakon što je na stotinama crteža ovekovečila brojne prizore iz Evrope i Srbije, američka umetnica Ema Fik trenutno predstavlja Niš kroz ilustracije bureka, Konstantina, logora, tradicionalne kuhinje i običaja, koji su na nju ostavili najjači utisak.

Seriju crteža iz Niša započela je konstatacijom da je ovaj grad mesto rođenja kako prvog hrišćanskog cara Konstantina, tako i bureka - “sveprisutnog i ‘sveukusnog’ balkanskog specijaliteta od testa punjenog sirom ili mesom, koji se jede sa gutljajima jogurta”.

Konstantin i burek imaju podjednak istorijski značaj, u zavisnosti od toga da li razmišljam glavom ili stomakom - duhovito objašnjava ova umetnica.

Na jednom od njenih “Isečaka” (Snippets), ovekovečen je sto pun hrane u jednoj niškoj kafani, na kome se našla jagnjeća čorbica, belmuž, kiseli kupus, jagnjetina sa krompirićima, moravska salata i, kako kaže, “njeno novo omiljeno jelo - teleća glava ukuvana u meku kašu”.

slika2 Logor "12. februar" Ema Fik je opisala kao "vremensku kapsulu"Sudeći prema ilustracijama, čini se da na ovu umetnicu dobra hrana nije ostavila jedini utisak, već i istorija Niša. Ona je obilazila i crtala lokalitete i mesta koja imaju naročit kulturni i istorijski značaj, ostavljajući pored crteža svoje lične impresije o tome. Tako je logor “12. februar” na nju ostavio utisak “sumorne, mračne vremenske kapsule koja podstiče na razmišljanje”.

Najviše su me pogodile krhotine stakla pričvršćene za zidove oko logora, kao i redovi mračnih soba bez prozora, čiji su podovi ispresecani bodljikavom žicom - piše Ema Flik pored crteža iz logora.

Posmatrajući arhitekturu i opeke Latinske crkve iz 12. veka u Gornjem Matejevcu, ali i Stambol-kapiju i džamiju u Tvrđavi, Ema je zaključila da su ove građevine “opipljivi prikaz toga kako istorija ostavlja slojeve, i kako se sve nadograđuje - bukvalno i ideološki - na ono prethodno”. slika3 Sa niških građevina, smatra umetnica, može se čitati istorija

Ema Fik je do sada na svom proputovanju crtala prizore iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Turske, Nemačke, Crne Gore i Makedonije, što se može pogledati na njenom sajtu i "Fejsbuk" stranici.

Na “Isečcima iz Srbije” (“Snippets of Serbia”), na kojima radi od oktobra a planira da ih završi februara, ovekovečila je scene i običaje iz Novog Sada, Subotice, Sremskih Karlovaca, Valjeva, Pirota, Novog Pazara. Obišla je i ilustrovala, uz zanimljive činjenice, i brojne crkve i manastire, ali i objasnila pratiocima širom sveta šta je kafana, ajvar, vanilice, taraba, kako izgleda unutrašnjost tipičnog srpskog doma, kako se peče rakija i kolje svinja.

Šta se ovoj 23-godišnjoj kreativnoj devojci iz Luizijane najviše dopalo od eksponata i antičkog nakita iz arheološke sale niškog Narodnog muzeja, kako je prikazala Ćele-kulu i kako je olovkom ovekovečila četvoricu građevinskih radnika sa neke niške ulice koji u hladno jutro odlaze na posao, možete pogledati u galeriji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nislija92

    12:37 // 28. 1. 2015.

    Napisala je Constantine THE Great!
    Javite zeni da je pogresila!Ili nije?!

    • theLab

      17:11 // 28. 1. 2015.

      Constantine the Great je ispravno
      The Constantine the Great je neispravno, a tako piše na onoj tabli

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: