Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:22, 22. 7. 2023.

| Zabava

"Ding Dong": Kada ne bismo repovali na niškom, lagali bismo i nas i publiku

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Ding Dong (2)
Uskoro objavljuju novi spot i novu pesmu; foto: JV / N. Đ.

"Tvrdim" niškim govorom, specifičnim humorom i tematikom pesama, hip-hop trojac iz Niša "Ding Dong" od druge polovine devedesetih profiliše se u javnosti kao jedan od najboljih niških rep sastava. Prvi su niški rep bend koji je snimio album, a kultni status numerom "Ćelav sam pa šta", koja je početkom ovog veka bila druga najslušanija pesma u zemlji. Za Južne vesti govore o tome koliko je nekad bilo teško sakupiti novac za snimanje pesme, o tome kako je atmosfera u Nišu bila "zdravija" i o spotu za novu pesmu, koji će uskoro biti objavljen.

Popularnost su stekli objavljivanjem spota za pesmu "Luda igra" 1997. Nakon nekoliko demo pesama, te godine Bratislav, Marko i Robert objavljuju prvi album pod nazivom "Nema problema", čime postaju prvi niški rep bend koji je snimio album. Iako smatraju da je bilo mnogo talentovanijih muzičara, kažu da su prvi imali smelosti da sakupe novac, plate studio i snime album.

Kako je bilo tada, tako je i danas, ako nemaš spot, pesma se ne sluša. Do tog trenutka niko nije čuo za "Ludu igru". Koliko je bilo teško da sakupiš novac da snimiš pesmu, toliko je bilo teško i snimiti spot. Zvali smo sve ljude za koje smo znali da se bave ovom muzikom da učestvuju u spotu, a kasnije ih zvali i na našu prvu svirku u Banovini - kaže Bratislav Blagojević.

Ding Dong (1) Najveću popularnost imali u trenucimaa najveće krize i siromaštva; foto: JV / N. Đ. Ističu da je period u Nišu do 2000-ih godina bio mnogo povoljniji i stimulativniji za muzačare, a Robert Kitanović ističe da je atmosfera bila mnogo zdravija nego danas, kada je, kako kaže, mnogo teže pronaći kvalitetnu muziku.

Niš je do tada bio pravi “andergraund” grad. Nisu prolazili narodnjaci i tadašnje folkoteke. Bilo je naravno koncerata narodne muzike, ali nikako u kafićima i klubovima. Zato i kažemo da je za muziku koju smo radili i radimo tada bila mnogo zdravija atmosfera u gradu - rekao je Robi.


Najveća popularost u vreme najveće krize i siromaštva

Od prvog albuma dominira niški govor, za koji treći član benda Marko Marković Desibe, kaže da su dobili sugestije i preporuke da ga standardizuju, kako bi mogli da nastapaju u Beogradu.

Iako se ne slažemo sa tim, od samog starta su nam uzeli za minus repovanje na niškom, jer, kako su nam rekli, Beograđani nas neće slušati, što nas, kako tada, tako i sada nije zanimalo, niti pogađalo. Ako mi ovako pričamo, ne možemo ni drugačije da repujemo, jer onda lažeš publiku, a pre svega samog sebe - kaže Desibe.

Desibe kaže da je svaki njihov album i svaka pesma odgovor na to koliko im je bilo važno da predstave Niš i da pokažu koliko su ponosni na to odakle dolaze.

On ističe i da je danas mnogo prihvatljivije pevati na lokalnim dijalektima, kao i o događajima i ljudima iz okruženja, navodeći uspeh još jednog niškog benda, Stereo Banane.

Mi smo u našim pesmama često potencirali neke interne šale, koje su Durlanci samo znali i tada nam je menažer Saša Dragić rekao da takve stvari ne ubacujemo u pesme, jer samo mi znamo šta je poenta. S jedne strane, on je bio u pravu, ali sa druge strane, mi smo pisali o događajima koji se nama dešavaju i ljudima koji nas okružuju - rekao je Desibe.

Govoreći o saradnji sa Sašom Dragićem, iz Ding Dong-a ističu da je zbog njegove sugestije promenjen deo pesme "Ćelav sam pa šta", čime ona nije ostala "zarobljena" u tom periodu, već je postala, kako kažu, vanvremenska.

Promenili smo deo “ne verujem ni Slobi, ni Šešelju, ni Vuku", u “ni Janku, ni Branku, ni Stanku”, što je opet imalo istu poentu, ali smo izbegli da pesma ostane zarobljena u tom vremenu i pesma je postala evergreen. A nakon što je na RTS-ovoj godišnjoj listi proglašena za drugu naslušaniju početkom 2000-ih, mogla je da se čuje u bilo kojem gradu u zemlji. Čak sam boraveći u Beču kao student video kabriolet koji prolazi i iz kojeg se čuje naša pesma - kaže Robert.

Ding Dong (3) Ding Dong i Tale iz benda T-Error; foto: JV / N. Đ. Album "South Side", na kome se "Ćelav sam pa šta" i nalazi, objavljen je za vreme bombardovanja, pa iz benda kažu da su najveću popularnost imali u trenutku kada se zemlja suočavala sa teškom krizom i siromaštvom.

Povratnički nastup imali su kao gosti na koncertu Stereo Banane u Nišu 2016. godine, misleći da publika neće znati njihove pesme. Tada su Durlan profilisali kao reperski kraj, a zbog odličnih reakcija publike, odlučili su da povremenim nastupima uživaju u svojoj muzici i interakciji sa publikom.

Zaključuju da nisu opterećeni budućnošću kao ranije, te na binu izlaze rasterećeni i sa ciljem da uživaju, a kako su Marko, Bratislav i Robert rekli, uskoro će objaviti spot za novu pesmu, kojom poručuju “Ding Dong vraćamo na pobedničke staze”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlasta

    01:02 // 24. 7. 2023.

    Bravo majstori

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: