Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:54, 7. 8. 2017.

| Zabava

Drajinčani spremili najbolji belmuž na najposećenijoj "Belmužijadi"

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
belmuzijada 2017 foto aleksandar kostic
Najlepše pastirice i pastiri ovogodišnje "Belmužijade"; foto: A.K.

Ekipa sela Drajinac pobednik je ovogodišnjeg takmičenja u spremanju tradicionalnog svrljiškog pastirskog jela na 12. "Belmužijadi" koja je ove godine, tokom 3 dana trajanja, okupila mnogobrojne posetioce iz Srbije, ali i okolnih zemalja.

Preko 1.500 učesnika smenjivalo se na bini na Sportskom centru "Pastirište", a svako od 3 večeri trajanja manifestacije završavano je koncertima, najpre Dolce Vita benda, potom Goce Tržan i na kraju koncertom Dragane Mirković.

Najzadovoljniji su svakako, pored lokalnih trgovaca, domaćini brojnih štandova na kojima se kupovalo bukvalno sve što je bilo izloženo - od belmuža, tradicionalnih jela i pića, nošnji, instrumenata, do magneta za frižidere.


Natalija najlepša pastirica, Maksim najlepši pastir

Za najlepšu pastiricu ovogodišnje "Belmužijade" izabrana je Svrljižanka Natalija Božinović, prva pratilja je Anastastija Rajković i druga pratilja Anja Minić.

Titula najlepšeg pastira pripala je malom Maksimu Đorđeviću, takođe iz Svrljiga, prvi pratilac je Aleksandar Jovanović, a drugi Matija Milosavljević.

Najlepša pastirica do 9 godina je Nikolina Medenica, prva pratilja je Tara Kostić, a druga pratilja je Dunja Milenović.

U konkurenciji pastirica do 9 godina pobedila je Mina Jović, njena prva pratilja je Dunja Kostić, a druga pratilja Miona Miletić.


Drajinčani spremili najbolji belmuž

Tradicionalno jelo svrljiških pastira po kome cela manifestacija i nosi naziv, ove godine najbolje su spremili članovi ekipe Mesne zajednice Drajinac. Druga je bila ekipa "Kumovi", a treća tradicionalno uspešna ekipa Mesne zajednice Lukavica - Šljivovik 2.

Prvo mesto u kategoriji tradicionalnih jela - “slane pite“ pripalo je Dušici Stevanović, u kategoriji “domaći kolači“ prvo mesto uzela je Krstić Dušica, dok je u kategoriji “peciva“ prvo mesto osvojila Jasmina Marinković.

Nagradu za najlepši štand osvojila je Jovana Vidanović iz Svrljiga.

Apsolutni pobednik u pastirskom višeboju je ekipa Mesne zajednice Plužina.


Koncerti privukli najviše posetilaca

Osim Sabora gajdaša balkanskih zemalja prvog dana "Belmužijade" i brojnih učesnika iz zemalja u okruženju, koncerti Dolce Vita benda, Goce Tržan i Dragane Mirković privukli su brojne turiste, najviše iz Bugarske i Makedonije koji su u Svrljigu, u najvećem broju, proveli sva 3 dana.

Ceo širi centar Svrljiga bio je prepun parkiranih automobila sa registracijama iz skoro svih srpskih gradova, a brojni autobusi iz zemalja okruženja mogli su se videti na parkinzima kod železničke stanice i kod bazena koji je takođe sva 3 dana zabeležio rekordnu posećenost.

Dragana Mirković na 12. Belmužijadi

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mihalis Emanuil

    10:20 // 9. 8. 2017.

    Predlog za Marka Mladenovića i organizatore Belmužijade da pobednici ovogodišnje Belmužijade, kao i prethodnih, predstavljaju Svrljig na večerima prijateljstva u Olimpik Akti, opština Katerini - oblast Pieria kod Thesaloniki. Tamo sam u nizu godina video mlade predstavnike mnogih gradova i zemalja sa Balkana, pa evo ideje da se Svrljig i Belmužijada promovišu u mojoj otadžbini tokom sledećeg leta.

  • Mihalis Emanuil

    12:17 // 8. 8. 2017.

    Lepo je videti mlade iz Svrljiga kako se kroz nastup na Belmužijadi takmiče, po bilo kom osnovu. Posebno je značajno, to njihovo iskustvo u jednoj medjunarodnoj manifestaciji kao što je Sabor gajdaša, u okviru Belmužijade. Možda bi bilo dobro da organizatori iz Centra razmisle kako da Sabor gajdaša još više internacionalizuju. Možda da to postane Sabor mladih gajdaša iz čitave Evrope. Razmislimo!

    • Kaljari

      18:11 // 8. 8. 2017.

      Nisam znao da SNS ima i clanove iz Grcke?No ,dobro Kostas,mani belmuz,imas si ti ouzo i suvlaki,pa povedi gajdase kod tebe,da bude internacionalni festival gajdasa.

  • Kostas Gasopulos

    11:14 // 8. 8. 2017.

    Čestitam organizatorima ove manifestacije na svakom posetiocu Svrljiga u ova tri dana Belmužijade. Pošto je Niš povezan sa Nemačkom i Švedskom, avionskim linijama, bilo bi dobro da se Belmužijada reklamira po tamošnjoj srpskoj dijspori. Za malo novca mogu mladi iz tih zemalja da dodju i super se provedu u Nišu i Svrljigu sledećeg avgusta. Evo posla za turističke radnike u Nišu, ali i šire.

    • Aperkaf

      07:15 // 9. 8. 2017.

      Evo tebe,cim je jedenje i pijenje,pod okriljem SNS-a!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: