Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:03, 20. 3. 2023.

| Zabava

Elemental u “15 minuta”: Angažovana muzika je moćan alat

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti

Kroz teme koje ih privatno muče, spajajući intimno područje, sa javnim delovanjem, muzičari zagrebačke grupe Elemental u emisiji “15 minuta” Južnih vesti kažu da je muzika jedan od najboljih alata društvenog aktivizma, kojom žele da u društvu otvore pitanja koja su od opšte važnosti.

Gostujući u emisiji “15 minuta” frontmeni grupe Elemental Mirela Priselac Remi i Luka Tralić Shot, povodom njihovog koncerta u Nišu, prvog nakon 10 godina, rekli su da se ne boje da otvore neku društveno važnu temu, te da su svesni da oni ne mogu biti rešenje problema, ali da ukoliko uspeju da pokrenu javnu raspravu, njihova misija je uspešna.

Ja kroz neku temu koja mene intimno muči i sa kojom se borim o njoj pišem pesmu i zapravo ta tema onda, došavši u javni prostor, na radio, televiziju, Jutjub, može da otvori neko pitanje. Zato su muzičari najbolji u otvaranju takvih tema u javnom diskursu, jer te uvuku kroz svoju intimnu priču u nešto što je od opšte važnosti - rekla je Remi.

Iako kaže da Elemental ne postoji samo da bi bio društveno angažovan, Luka smatra da ne mogu ostati imuni na izloženost raznih društvenih događaja, te neke teme koje ih bole i inspirišu nađu svoje mesto u njihovim pesmama.

Mi time nećemo promeniti svet, ali mi smo ta mala mrvica u celoj priči, muzika će biti ta koja će otovoriti neku temu, da bi se kasnije u društvu o tome na nekim višim instancama moglo govoriti - rekao je Shot.

O društvenoj angažovanosti u muzici, specifičnoj hip-hop lirici, fuziji žanrova po kojoj je bend postao popularan, životu muzičara na Balkanu, ali i njihovoj 25 godina dugoj karijeri,po kojoj je bend poznat, u kojoj su objavili 8 studijskih albuma, 40 muzičkih spotova i odsvirali preko 1.000 koncerata širom regiona, kao i koncertima u Nišu možete saznati u emisiji “15 minuta”.

* Intervju je sniman pre početka koncerta benda "Elemental" u petak, 17. februara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: