Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:45, 10. 8. 2022.

| Zabava

Folklor, stari zanati, dečije radionice, Đani i belopalanačka vrtka - ove godine na “Danima banice”

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Banica2.jpg
Biće 250 takmičara; ilustracija; foto: D. R.

U pripremanju slane, slatke, integralne i kreativne banice ove godine na “Danima banice” u Beloj Palanci, od 12. do 14. avgusta, takmičiće se 250 učesnika, a pobednik će dobiti nagradu od 50.000 dinara. Od muzičara nastupaju Tropiko bend, Đani i Dejan Petrović i Big Bend. Biće održana i takmičenja u pripremanju banice za decu, za novinare, kao i Sajam starih i umetničkih zanata.

dani banice Od 12. do 14. avgusta; foto: T. R.Manifestacija se održava 16. put, a otvoriće je nastupi folklornih ansambala iz Srbije i inostranstva, u petak, 12. avgusta, u 13 sati. Od tada će takmičari moći da prezentuju banicu i da je prodaju.

Program će biti skoro isti kao prethodnih godina, ali uvek gledamo da nešto novo uvedemo, tako da će biti novina i ove godine. Zatvorili smo prijave i biće 250 takmičara u pripremanju banice, u četiri kategorije - slana, slatka, kreativna i integralna. Naravno, najviše je prijavljenih za slanu kategoriju. Imamo takmičare iz Srbije, Bugarske i Crne Gore, ali i iz drugih zemalja - navodi direktor Turističke organizacije Bele Palanke Miloš Lilić.

Tog dana biće održana i “Dečija olimpijada” u spremanju banice, gde će učestvovati oko 30 deteta, dodaje on, a posetioci će moći da probaju i proizvode lovaca i ribolovaca.

Svečano otvaranje zakazano je za kasnije, za 20:30, na kompleksu parka Vrelo, nakon čega će nastupiti Tropiko bend.

Lilić ističe da se u subotu, 13. avgusta, očekuje najviše posetilaca, da program počinje u 10 sati u parku, kao i da će i tada biti aktivnosti za decu, poput crtanja na brašnu i radionice o pripremi banice.

Dani Banice Bela Palanka Organizatori najavljuju i "Vrtkin vrt"; Foto: V. M. R. Za taj dan zakazan je i novi deo manifestacije - “Novinari spremaju banicu za vas”, kada će novinari dobiti kecelje i oklagije i moći da se oprobaju u pripremi ovog specijaliteta. Oni koji se budu najbolje snašli dobiće nagrade.

“Vrtkin vrt” je već nekoliko godina poseban segment “Dana banice”, pa će se u subotu, od 19 sati, održati promocija te sorte paprike, za koju savetnik predsednika Opštine Bela Palanka Bojan Veličković kaže da uspeva samo na tom području i da ima specifičan odnos mirisa i ukusa.

Vrtka je autohtona sorta paprike, nastala na prostorima belopalanačke kotline. Poseduje specifičan i harmoničan odnos ukusa i mirisa, tako da je broj jedan za pripremu punjene paprike. Mnogi su pokušavali da odnesu seme u svoje krajeve i ovladaju proizvodnjom vrtke, ali njena čarolija važi samo u našoj opštini. Nju je oblikovala naša priroda, naše podneblje. Važimo za opštinu sa najvećim brojem sunčanih sati godišnje, tako da za vrtku nema zamene u kulinarstvu - objašnjava Veličković.

Subotnje veče manifestacije svojim koncertom zatvara folk pevač Radiša Trajković Đani u centru grada. Program u nedelju, 14. avgusta, u 13 sati, počinje kulturno-umetničkim nastupima na Maloj bini u parku Vrelo.

Nastavlja se dečijom radionicom i prezentacijom inostranih kuhinja. Lilić kaže da će biti predstavljeni specijaliteti Meksika, Čilea, Ukrajine, Mađarske, Slovenije i Bugarske.

Od 21:30 je proglašenje pobednika u centru. Dodelićemo nagrade najboljima. Nagrade su iste kao prošle godine, nisu male. Prvo mesto je 50.000 dinara, drugo 30.000 i treće 20.000. Dodeljujemo i nagradu za najbolje aranžiran sto. Nakon proglašenja, biće koncert Dejana Petrovića i Big benda - najavljuje Lilić.


Na Sajmu starih i umetničkih zanata od grnčarije do zlatoveza

Vez, zlatovez, tkanje, heklanje, pletenje, bombondžijski i grnčarski zanat - očekuju posetioce na Sajmu starih i umetničkih zanata, a svoje radove predstaviće i slikari, grafičari i ikonopisci.

dani banice Takmičiće se i novinari; foto: Opština Bela PalankaPredsednik Udruženja “Miris zavičaja” Slobodan Mitrović ističe da će biti oko 60 kandidata, koji će se takmičiti u tri kategorije - najbolja tehnička izrada, stari zanat u novom ruhu i kreativnost i autentičnost.

Predstaviće se zanatlije u skoro svakoj tehnici starog zanata. Cilj je da očuvamo sjaj kulturnog nasleđa, predstavimo i afirmišemo zanatlije. Oni mogu i da razmene iskustva i dodatno poboljšaju kućni budžet - navodi Mitrović.

Dodaje da ćebiti zanatlija iz Beograda, Petrovca na Mlavi, Knjaževca, Zaječara, Pirota, Niša, Leskovca, ali i iz Severne Makedonije.

Takođe, deca će imati priliku da se oprobaju u nekim zanatima, u subotu, 13. avgusta, od 13 sati.

Mladi učesnici moći će da se predstave u tehnici tkanja na ramu. Oni uglavnom dođu bez iskustva, pa kasnije mogu da se prepoznaju u tome, da nastave da rade i vežbaju kod kuće i zamene neke od majstorica Udruženja “Miris zavičaja”. Njihovim zalaganjem zanat nastavlja da živi, a sajam dobija izlagače za naredne godine - objašnjava Mitrović.

Za organizaciju Sajma starih i umetničkih zanata, koji je sastavni deo “Dana banice”, zadužena je Narodna biblioteka “Vuk Karadžić”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • tropiko pirot

    18:26 // 10. 8. 2022.

    Dolazimo,najveca manifestacija u pirotksom kraju.Jedino ova Djana promasaj.

  • БСТ

    17:02 // 10. 8. 2022.

    Препоручујем свакоме ко може да посети Дане банице да не пропусти прилику. Пита прављена на традиционалан начин са ручно развлаченим или суканим корама је за пет класа изнад пекарских производа из машина, са адитивима за очување свежине и појачавање укуса. А и базен Бањица је одличан за породични провод. Прелепо место које вреди посетити у свако доба године!

    • Tajanstveni Alan

      20:52 // 10. 8. 2022.

      Javljas se samo, kad je neko krkanje i pijenje, nema te da se oglasis, kad neko dete ili sportista dobiju priznanje, kad je neko, retko, kulturno desavanje !

  • Mile

    16:05 // 10. 8. 2022.

    Domaća sukana pita, njam njam.
    Ni jedna pekara u gradu ne ume da napravi bolji proizvod.

    • Smuk II

      17:30 // 10. 8. 2022.

      @Mile : Al' zató svaka Palančanka ima da napravi poubavu, poukusnu i pomasnu banicu od svi takmičari !
      Počeli su takmičari da murdare i da štede "na materijalu" i "strukturi" svoga proizvoda. Donesoše mi prošle godine da probam nekoliko uzorka i... ništa ! Ja da se zasučemi pobrašnjavim ima poubavu banicu da naprajim.
      E, teka !

    • Бата Рака из Ниш

      11:05 // 11. 8. 2022.

      Смук,
      Неси ли ју на груди јуначке замесувал?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: