Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 23. 6. 2022.

| Zabava

Ivan Kovačević u "15 minuta": Muzika kao univerzalni jezik koji ruši granice

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti

Ivan Kovačević u emisiji "15 minuta"

Međunarodni sastav Barcelona Gipsy balKan Orchestra obeležava deset godina postojanja, a na spisku gradova u kojima nastupaju je i Niš. Kontrabasista benda Ivan Kovačević kaže da ga za taj grad vezuje Nišvil, ali i niška publika, koja sluša njihove koncerte i u drugim državama. Ideja im je da ruše granice i koriste muziku kao sredstvo komunikacije, a osim poznatih pesama, sada imaju i nekoliko novih, autorskih.

Kovačević navodi da je svaki put kada su nastupali u Sofiji po petina publike bila upravo iz Niša i da zato već dugo žele da nastupe ovde.

Niš je uvek bio ciljna tačka, kad god smo bili na turneji, s obzirom na to da smo u više navrata nastupali u Sofiji i 20 odsto publike bilo je iz Niša. Ovo je bilo u poslednjem momentu, nismo znali da li će moći. Naravno, jako se radujem tome, nastupao sam 2-3 puta u Nišu, na Nišvilu, što to me vezuje za ovaj grad. Godinama nas ljudi pitaju kada ćemo u Niš. Eto, uspeli smo konačno - kaže on.

Ivan Kovačević 15 minuta Izvode pesme na brojnim jezicima; foto: JVČlanovi sastava dolaze iz više zemalja i pevaju na srpskom, italijanskom, romskom i drugim jezicima, a Kovačević kaže da komuniciraju na španskom, jer su svi već dugo u Barseloni.

Time što pevaju na brojnim jezicima žele da ruše granice, da dokažu da pesma nađe put do svakog i da nije uvek potrebno razumeti reči da bi se prenela emocija.

Muzika kao sredstvo komunikacije - dokazali smo da to može za ovih deset godina. Stvarno smo kroz ceo svet odveli muziku. Pevamo na svim jezicima Balkana i pokazali smo da se ta energija prenosi, da nije to toliko vezano za jezik i za tekst, već da je pitanje kako se emocija prenosi i kako je mi doživljavamo i prenosimo na publiku - objašnjava Kovačević.

Bend je krajem 2020. godine objavio album “Nova Era” gde je obradio čuvenu pesmu Silvane Armenulić "Ciganine sviraj, sviraj". Otpevali su još dosta domaćih numera, a kažu da nije lako odabrati ih i da je to složen proces. Na kraju izaberu ono što im dođe do srca.

Svake nedelje sviramo u jednom klubu u Barseloni, ne kao bend, već nas dvojica, trojica ili četvorica, kako se kad skupimo i to je naše probno igralište. Puno pesama tu probamo, istražujemo. Probamo pesmu, pa ako ide - ide, ako ne ide - ne ide. Na našem repertoaru nije se našlo ni 5 odsto onoga što smo probali. Kad vidimo da imamo nešto novo da kažemo o nekoj pesmi, onda kreće krvav rad - navodi Kovačević.

Muzika je za njih univerzalni jezik, a članovi sastava pripadaju različitim žanrovima - tehno, rege, rokenrol, džez i bluz.

Pesma je kao priča koju prepričavaš. Nikada nećeš priču prepričati identično kao što si je čuo - poručuje Kovačević.

Ranije je rekao da je pre oko 20 godina pobegao od onoga u šta se muzička scena na Balkanu pretvorila. Sada smatra da je to bila greška i da je 90-tih bilo čak moderno da neko ne voli domaću muziku.

Kao da je postojao neki zid između umetnika koji žele da istražuju i onoga što se zaista događa. Pre deset godina, kada je ovaj bend nastao i kada sam počeo da radim s njim, otvorio sam vrata iza kojih sam zatekao stvari za koje nisam ni sanjao da postoje. Shvatio sam da se susrećem s nečim što može puno da mi donese na umetničkom i ličnom nivou. To je bio prvi put da sam se uopšte bavio belom muzikom - priča on.

Kada je reč o njihovim novim, autroskim pesmama, nastale su, dodaje Kovačević, kada su članovi grupe shvatili da je vreme da se upuste u “mutne vode komponovanja”. Nada se da će publika to prihvatiti kao i oni sami - punim srcem.

Šta je još govorio kontrabasista Ivan Kovačević možete pogledati u emisiji "15 minuta" na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: