Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 25. 6. 2022.

| Zabava

Ivan Kovačević za “15 minuta”: Bilo je moderno ne voleti balkansku muziku

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti

Ivan Kovačević o balkanskoj muzičkoj sceni

Iako je zaista doživela medijski poraz 90-tih godina, bilo je u tom periodu i moderno govoriti da balkanska muzika ne valja, kaže kontrabasista sastava Barcelona Gipsy balKan Orchestra Ivan Kovačević. U emisiji “15 minuta” rekao je da je pogrešio kada je pobegao od domaće muzike u Barselonu.

Kovačević je rođeni Beograđanin, ali skoro 20 godina živi u Barseloni i nastupa širom Evrope. Ranije je rekao da je iz Srbije otišao zapravo kako bi pobegao od onoga u šta se balkanska muzička scena pretvorila.

Sada smatra da je to bila greška. Bilo je, kaže, moderno tada ne voleti domaću muziku.

Muziku na Balkanu danas vidim potpuno drugačije. To je bila moja greška. Odrastao sam 90-tih u Srbiji, u rokenrol priči. Naravno, i danas sam u toj priči, jednom roker - uvek roker. Bila je tada čak i moda reći da balkanska muzika ne valja - objašnjava on.

Međutim, i dalje misli da je ona tokom poslednje decenije prošlog veka doživela medijski poraz. Postojao je tada zid između umetnika i muzičke scene, ističe Kovačević.

Sasvim nove vidike otvorio je kada se pridružio bendu Barcelona Gipsy balKan Orchestra pre deset godina.

Pre deset godina, kada je ovaj bend nastao i kada sam počeo da radim s njim, otvorio sam vrata iza kojih sam zatekao stvari za koje nisam ni sanjao da postoje. Shvatio sam da se susrećem s nečim što može puno da mi donese na umetničkom i ličnom nivou. To je bio prvi put da sam se uopšte bavio belom muzikom - navodi Kovačević.

Ta grupa otpevala je veliki broj pesama sa Balkana - “Ciganine sviraj, sviraj” Silvane Armenulić, “Đelem, đelem”, “Još ne sviće rujna zora”, “Uzalud vam trud svirači”, “Makedonsko devojče”, “Đurđevdan”, “Zapevala sojka ptica” i druge. Birali su, kaže Kovačević, one koje su im dolazile do srca.

Na albumu “Nova era” koji su objavili 2020. godine obradili su i čuvenu pesmu Silvane Armenulić “Ciganine sviraj, sviraj”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: