Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:42, 23. 9. 2016.

| Zabava

Kada bi se ajvar mešao sam... [video]

Autor:S. J. Izvor:Južne vesti

Kao što retko ko ne voli da jede ajvar, skoro da nema onih koji uživaju da ga prave. Sate i sate treba provesti uz šporet, peći, ljuštiti, samleti paprike i na kraju konstantno mešati da zbog propusta trud ne bude uzaludan. Ipak, u dvorištu jednog Nišlije skoro sve ovo umesto njega rade mašine.

Penzionisani građevinski inženjer Čedomir Blagojević, koji za sebe, suprugu, decu i njihove porodice godišnje za ajvar, pinđur i ljutenicu ispeče oko 300 kilograma paprike, od delova koje ima gotovo svako domaćinstvo napravio je sistem koji ajvar meša sam.

Iskoristio sam držač od bubnja za veš-mašinu, motor za brisače od "fiće" i stavio jednu šipku kao osovinu.  Za to je zakačena drvena "kašika" koja konstatno grebe šerpu po dnu da ne zagori. Moje je samo da sedim pored - priča Čedomir.

Ovaj izum ga, dodaje, nije koštao ni dinar jer je sve elemente za "mešalicu" ajvara već imao u šupi. Isproban je i radi odlično. Sinoć je skuvana peta šerpa ajvara i on je već raspoređen u tegle.

Ne mučimo se dok ovo radimo, naprotiv - uživamo. Drške od paprika uklanjamo okruglim nožićem posle čega se paprika mnogo lakše peku. Pre ljuštenja ih, naravno, stavljamo da odstoje u kesama. Meljemo ih električnim mlinom, a dok se kuvaju meša ih mašina - priča Blagojević.

Ovaj izum zasada nije moguće iznajmiti, ali se Blagojević nada se da će njegov primer slediti drugi inventivni ljudi i svoje ideje, kreativnost i spretnost upotrebiti da olakšaju svakodnevne kućne poslove.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • drustvo slobodnih ajvara

    14:10 // 28. 9. 2016.

    Ovo su nasi heroji danasnjice,a ne Stanije i Soraje

  • Smršao od nejedenje

    09:11 // 28. 9. 2016.

    da sam imao pare da kupim paprike i da sam imao ideju kako da napravim ovu spravu, sad bih i ja imao i ajvar i ovo oruđe da se hvalim po Palilulu..
    Al cvrc..

  • Covek s nisko celo

    22:16 // 27. 9. 2016.

    tako su ameri izmislili i kechap i stelt avioni..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: