Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 25. 10. 2019.

| Zabava

Kako je Manu Čao stigao na Staru planinu, pa obećao da će se vratiti?

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
manu chao 2, foto Milan Simonovic
Obećao da će se vratiti u Topli Do; foto: Milan Simonović

Pozitivne reakcije izazvao je dolazak čuvenog francuskog muzičara i aktiviste Manu Čao na Staru planinu, ali i pitanja - kako se nakon koncerta u Nišu nenajavljeno našao u staroplaninskom selu, među borcima za očuvanje prirode ovog zaštićenog područja.

Selo Topli Do u žižu javnosti dospelo je po borbi meštana i aktivista za reku koja protiče selom, a koji se protive gradnji mini-hidroelektrane na njihovom području.

Organizovali su straže, suprotstavljali se obezbeđenju investitora koji je pokušavao da u selu započne gradnju MHE, pa dobili podršku od legendarnog Manu Čaa.

Da se ta podrška desila spontano, kaže Milan Simonović iz Niša, aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine. On je jedan je od najzaslužnijih za posetu čuvenog muzičara i aktiviste staroplaninskom selu. manu chao 3, foto Milan Simonovic Majicu nosi sa sobom; foto: Milan Simonović

Kontakt sa njegovom ekipom je napravila Snežana Ilić iz Prokuplja, koja je i mene kontaktirala kao jednog od predstavnika inicijative ORSP. Ja sam već išao na koncert, a oni su nas primili da porazgovaramo - priča Simonović.

Na neobičan sastanak u bekstejdžu, za koji Simonović kaže da je zapravo bio prijateljski razgovor i na kome je bilo nekoliko aktivista ORSP, Manu Čao došao je spreman.

On je upoznat sa problemom, znao je o čemu se radi. Prepoznao je našu energiju i sve što radimo, stekao sam utisak kao da je imao obavezu da mora nešto da uradi, da dođe tamo. Obećao je da će postaviti sliku na kojoj drži majicu “Ne damo reke” na svoje društvene mreže. Nije obećao dolazak u Topli Do, ali je rekao da ima šanse - prepričava Simonović.

Koncert u Nišu je bio u petak, 18. oktobra, a kako se iz njegovog menadžmenta nisu javljali do subote, mislili su da od dolaska na Staru planinu nema ništa.

Javili su se naprasno u ponedeljak, ja sam slučajno bio u Toplom Dolu i sve se poklopilo. Veoma mu se dopalo selo, obećali su da će se vratiti, ali to nije bilo kurtoazno obećanje. Očekujemo njegov dolazak, ovo je velika stvar za našu priču - kaže Simonović.

Manu Čao se zahvalio Toplodolcima na gostoljubivosti na svoj način, uz gitaru i pesmu, uz obećanje da će se vratiti još jedanput u staroplaninsko selo.

Inače, retke su javne ličnosti iz Srbije koje su podržale pobunu protiv derivacionih MHE. To je, ipak, učinio glumac Tihomir Stanić koji je posetio selo Rakitu gde je odigrao monodramu, a nagradu na Filmskim susretima u Nišu posvetio je upravo meštanima ovog babušničkog sela.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danisima

    02:01 // 27. 10. 2019.

    Bio je u Rakiti Saša Radulović (DJB)
    kao što je bio i na protestima protiv mhe u Beogradu. Njihov (Dosta je bilo) politički program, između ostalog, nosi i ukidanje ovih mhe.

  • smesko

    18:15 // 26. 10. 2019.

    taj vise i u nis nema da dodje :')

  • Јужнопругаш

    16:59 // 26. 10. 2019.

    Цар!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: