Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:37, 7. 6. 2019.

| Zabava

Kekin: Društveni angažman košta, ali je satisfakcija velika

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Mile Kekin Hladno pivo
"S druge strane pruža neku satisfakciju jer si skinuo teret s duše, nisi izdao ideju nisi kleknuo pred strahom" - Foto: Vanja Keser

Muzičar koji je poručio Ja nisam vaš, frontmen Hladnog piva, čuveni Mile Kekin nije bio strog ocenjujući autocenzuru kod muzičara, ni umetnika uopšte, konstatujući da ih bilo kakav društveni angažman puno košta. Ipak, jasno iskazivanje stava kroz stvaralaštvo pruža satisfakciju, dodaje, uprkos tome što pre toga umetnik prolazi kroz poslovne nedaće i "kanalizaciju interneta".

Frontmen Hladnog piva koji ima i dva solo albuma, dodaje da je po njemu rokenrol besmislen bez jasnog poimanja realnosti koja nas okružuje.

Zato angažman u umetnosti naposletku donosi satisfakciju, stava je ovaj umetnik, uprkos tome što može da košta publike, svirki i mira.

Te dileme svako mora svako sa sobom raskrstiti. Angažman košta. Košta te fanova, od kojih ti neki okrenu leđa, košta te svirki u gradovima u kojima je kreten na vlasti, košta te mira jer te počnu rastezat po kanalizaciji interneta. S druge strane ti pruža neku satisfakciju jer si skinuo teret s duše, nisi izdao ideju nisi kleknuo pred strahom. Na svakom je da odluči sam sa sobom - dodaje ovaj muzičar.

Hladno pivo Karte za koncert u Banovini rasprodate; Foto: Vanja KeserNjegov kolega Bajaga na Evergrin festu nije otpevao pesmu Pada Vlada, iako je publika u dva navrata glasno tražila da čuje stihove numere koju je komponovao početkom dvehiljaditih za film Duška Kovačevića Profesionalac.

Na pitanje da li bi je on otpevao u Nišu, Kekin odgovara:

Ne bih pjevao njegovu kad imam i svojih previše. Eventualno ako se radi u nekom duetu našem snimljenom. Mislim da Bajaga ima pravo sam odabrati koju će pjesmu izvest i da je već pokazao svoj stav kad je napisao tu pjesmu pa je ova kritika već traženje dlake u jajetu ili bolje rečeno traženje skandala u ničemu. Pusti čovjeka da pjeva šta mu se pjeva a ako misliš da možeš bolje - uzmi gitaru napiši pjesmu pa pjevaj, brate.


"Publici sa Balkana ne treba pomirenje"

Iako kroz muziku opisuju nedaće kroz koje prolaze svi narodi bivše Jugoslavije - nacionalnu mržnju, propale industrije, političko licemerstvo i propast jedne ideologije, Kekin pred koncert u Nišu kaže da u opisu njegovog radnog mesta nije da pomiruje narode, ali ih privlači nalazeći im "zajednički nazivnik". Hrvatski muzičar dodaje i da nema osećaj da njegovoj publici uopšte treba pomirenja ni sa kim, jer nikada nije ni bila u svađi.

Snaga muzike je u tome što ti može dati osjećaj da nisi sam - za to koristim jezik koji svi razumijemo. Iskorištavam jedini adut koji imam, a to je maternji jezik kojim ti mogu izvuči osmijeh ili pogodit u takozvanu čemer čakru. Ne pada mi na pamet preuzeti ulogu misionara - kaže Kekin.

Ipak, frontmen Hladnog piva dodaje da je rođen svega 26 godina po završetku Drugog svetskog rata, a da oseća da "naš" kao da se juče završio, kada pogleda televiziju ili novine.

Nama kao da je glavni cilj mržnju i ludilo preseliti na sljedeću generaciju. Očito mladima ne možemo ostaviti ništa drugo osim ružne prošlosti. A kad vidim kako klinci moraju bježati pred kretenima jer nose dres svoje ekipe, bude me sram i žao što nisam neki zajebani diktator pa da zabranim bilo kakav profesionalni sport. Osim šaha naravno - zaključuje Kekin.

Kao prostor na otvorenom koji daje klupski osećaj, Mile Kekin doživljava Banovinu. Dodaje da je koncert u Nišu, koji je zakazan za subotu 8. jun, jedan od retkih solo koncerata koje će imati ovog leta, a samim tim i prilika da ponove staro gradivo.

Podsetimo, Hladno pivo je poslednji put u Nišu sviralo s Ateistima u Rovivima niške Tvrđave 2016. godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija

    15:04 // 7. 6. 2019.

    Vrhunski bend i još bolji ljudi...

  • Овца за шишање

    14:33 // 7. 6. 2019.

    Кекин, супорт!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: