Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:14, 31. 8. 2018.

| Zabava

Leskovčani opet oborili rekord - napravili pljeskavicu tešku 66 kilograma

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
velika pljeskavica
Teža od prošlogodišnje za 1,1 kilogram, foto: J. G.

Poznati trojac koji nekoliko godina unazad niže uspehe u pravljenju najveće pljeskavice i ove godine oborio je rekord na “Roštiljijadi”. Najveća pljeskavica težila je 66,1 kilogram živog mesa, što je za oko kilogram više u odnosu na prošlu godinu, a kada je stavljena na skaru imala je prečnik od 1,9 metara i debljinu od 2,1 cm.

Leskovčani Predrag Lazarević, Ljubiša Đorđević i Nikola Panić pripremali su veliku pljeskavicu više od 2 sata, a sve je budno pratilo nekoliko stotina okupljenih građana.

Prema rečima Predraga Lazarevića, ove godine se nisu posebno pripremali pre samog događaja, jer su već stekli rutinu, a iako ni ove godine nije bilo predstavnika Ginisa, bilo je zadovoljstvo i izazov napraviti još veću pljeskavicu nego prošle godine. velika pljeskavica Ceo postupak trajao više od 2 sata, foto: J. G.

Pravljenje najveće pljeskavice sada je već tradicija “Roštiljijade”, tako da, iako nema predstavnika Ginisa, mi smo tu da obaramo sopstvene rekorde. Prošle godine pljeskavica je težila 65 kilograma, taj rekord smo oborili, a u planu nam je da sledeće godine pljeskavica bude još veća - kaže Lazarević.

Pre samog pečenje, meso se mesi, a ukus je isti kao i kod obične pljeskavice, mada, kako kaže ovaj Leskovčanin, svaki roštilj majstor ima tajni recept po kome je baš njegova pljeskavica prepoznatljiva. Ipak, objašnjava Lazarević, mnogo je lakše napraviti 1.000 malih, nego jednu veliku pljeskavicu.

Naravno da je lakše napraviti mnogo malih pljeskavica, nego jednu veliku. Ali naterati sebe da pomeriš granicu i uradiš nešto što do sada niko nije uradio, taj osećaj je neprocenjiv i zbog toga ćemo i narednih godina praviti veliku pljeskavicu i probati da oborimo i ovaj rekord - kaže Lazarević.

Najteži deo, dodaje Lazarević, jeste okretanje pljeskavice, jer po pravilima da bi se oborio rekord, ona ne sme da se raspadne, već mora zadržati svoj oblik.

Ceo postupak, od merenja mesa, preko pripreme i pečenja, pratio je stručni žiri, koga su činili Zoran Mirašević, predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš, Vuksan Mitrović, predsednik Udruženja šefova kuhinja Crne Gore i Grozda Stojanović, profesor kulinarstva.

Tradicionalno je, nakon proglašenja zvaničnog rezultata, pljeskavica podeljena okupljenim posetiocima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    22:55 // 31. 8. 2018.

    Leskovcani,izedoste li je?

  • Aperkat

    22:53 // 31. 8. 2018.

    Ispunjen jedan od uslova za ulazak u EU.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: