Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:29, 8. 6. 2023.

| Zabava

"Misliš iz Niš?" - pank-rok bend pesmom kritikuje humor na račun Nišlija

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Misliš iz Niš?
Nakon "Meraklijskog hardkor-a", objavili su i singl "Misliš iz Niš?"; foto: Polarni Fazani, privatna arhiva

Niški pank-rok bend Polarni Fazani i reper Ivica Blanuša, poznatiji kao I.Bee, objavili su singl Misliš iz Niš?, kako su rekli iz benda kritiku višegodišnjeg humora na račun Nišlija.

Gitarista benda i tekstopisac Srđan Petrović rekao je da u 25-godišnjoj karijeri bend u svojim pesmama obrađuje tematiku Niša i publici se obraća na lokalnom dijalektu, koristeći niški žargon.

I na poslednjem album Meraklijski hardkor obrađivali smo niške teme, na niškom slengu, pa se nekako nametnulo samo od sebe da i ove godine, kada spremamo novi album, pokrenemo neke nove teme koje se tiču Niša i Nišlija - rekao je Petrović.

Govoreći o singlu Misliš iz Niš? kojim najavljuju novi album, Srđan kaže da je koncept bio takav da pesma sadrži što više niških uzrečica, kojima će na duhovit način ispričati priču o fenomenu koji “nervira svakog Nišliju kada ga pitaju odakle je”.

Postoji i odgovor na to pitanje, koji svaki pravi Nišlija zna, nećemo ga pominjati sada, ali možete ga čuti u pesmi - kaže Srđan.

Pesmu su, kako Srđan kaže, radili bez kompromisa i dodaje da iako će možda delovali kao šaljiva pesma, nije, jer govori o višedecenijskom problemu degradacije Niša i Nišlija.

Pozvali smo istaknutog niškog repera I.Bee-a, koji u svojim pesmama ne beži od našeg dijalekta i kada smo ga pitali da radimo nešto “po niški” bio je oduševljen - rekao je Petrović.

Očekuje da će probuditi ponos i kod mlađih Nišlija, jer smatra da previše koriste digitalni žargon, a takođe najavljuje da će singl Misliš iz Niš? promovisati i na raznim svirkama u gradu.

Pored Srđana Petrovića i I.Bee-a, u stvaranju pesme učestvovali su i ostali članovi Polarnih Fazana, pevač Nikola Kitevski, basista Ivan Pavlović i bubnjar Ivan Vojvodić.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • polarni fazani

    22:50 // 8. 6. 2023.

    Fala vi na svi!

  • Sasa

    20:19 // 8. 6. 2023.

    Ne može masovna nekultura da se poništi pesmom protiv ismevanja. Ova pesma samo upotpunjuje razloge za ovakav tretman juga Srbije. Ko nam je u etru, koga smo isturili da nas predstavlja? Stidim se. Živimo u gradu prostaka i neobrazovanih ljudi koji su ubeđeni da su suprotno od onoga što stvarno jesu i koliko vrede.

    • Старо куче

      01:47 // 9. 6. 2023.

      Сасо бе бате, ево да ти кажем културно: тејк ит изи, ће се повредиш.

  • Torpedo

    19:53 // 8. 6. 2023.

    Pitajte Petka Nišavca šta je NISKI govor a šta je govor selaca koji žive ovde.
    Takvi su i uništili autentican govor Niša, jer su sa sobom doneli nepismenost,glupost i neelokventnost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: