Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:26, 25. 12. 2015.

| Zabava

Napravite Sneška od sijalica i tegle sa "snegom"

Autor:N. G. Izvor:Južne vesti
1
Nova godina - prilika da se bude kreativan; foto: M. D.

Iako ručno pravljenje novogodišnjih ukrasa može koštati više nego njihova kupovina, oni koji odluče da pred Novu godinu budu kreativni kažu da je moguće napraviti originalne ukrase i od stvari kojih već ima u kući - sijalica, tempera, rukavica, kartona...

Marija D. iz okoline Niša voli da se igra različitim materijalima i praznike koristi da na unikatan način osveže svoj dom.

3 Sneško gotov za 10 minuta; foto: M. D. Kako kaže, na internetu je našla brojne ideje i tutorijale za ručno rađene novogodišnje ukrase, pa je ove godine prvi put odlučila i sama da se “poigra”, i to uglavnom materijalima koji ne koštaju gotovo ništa.

Uzmete sijalicu, obojite je belom temperom ili akrilnom bojom koja je doduše nešto skuplja, nacrtate oči i usta, od malog kartona napravite fišek za nos i - eto Sneška Belića. Da bih napravila kapu, isekla sam vrhove prstiju starih rukavica i to je sve. Nalepila sam par dugmadi lepkom i dobila zanimljiv lampion za jelku ili ukras za zavesu - kaže ona.

sneskobelicmali Za Sneškovu kapu iseći vrh prsta rukavice; foto: M. D. Studentkinja novinarstva Sanja R. kaže da je na “jutjubu” našla zanimljivu ideju kako da napravi Sneška i to - od konca. Sve što treba je naduvati dva balona različite veličine, zalepiti ih selotejpom jedan za drugi, u obliku Sneška, i belu vunicu ili deblji konac provlačiti kroz lepak (najbolje za drvo) i oblepljivati oko balona.

Ostaviti preko noći da se osuši i kada se konac stvrdne - izbušiti balone i izvući ih. Od kartona napraviti oči, usta i nos i dodati dugmad, šal i kapu.


Tegle, pasulj, kokos, trake za jelku - materijal za dekoraciju

I tegle mogu biti iskorišćene da se upotpuni novogodišnji ambijent. Napravite pahulju od papira, navlažite je vodom i zalepite za teglu. Preko toga pređite temperom u boji po želji, kada se boja osuši, prstima skinite papir i taj deo će ostati jedini neobojen.

4 Sneško od konca; foto: JVUnutra možete staviti kokos da imitira sneg, kao i neku sveću koja će na zidu iscrtavati oblik pahulje kada se upali. Tegle zanimljivo izgledaju ako se u njih umesto kokosa stave zrna pasulja. Još je lepše ako teglu dodatno ukrasite šišarkama na čije ste vrhove prethodno nalepili kokos.

Ne mora da znači da su ručno rađeni ukrasi nužno jeftiniji. Ako nemate boje, morate da ih kupite, a akrilne boje nisu tako jeftine. Treba kupiti i lepak, konce, četkice, ako to već nemate. Svakako ćete jeftinije proći ako kupite obične lampione i ukrase u kineskim radnjama ili na ulici, ali oni nisu zanimljivi. Nije toliko stvar u parama, nego u zadovoljstvu koje pričinjava igranje i kreativnost - kažu neki niški kreativci.

2 Ručno pravljeni venčić jeftiniji od kupljenog; foto: M. D. Ipak, oni navode da, čak i uz kupovinu materijala, može biti znatno jeftinije napraviti nego kupiti ukras. Tako, recimo, od dve ukrasne novogodišnje trake koje se u kineskim radnjama mogu naći za stotinak dinara, može se napraviti venčić čije se cene kod uličnih prodavaca kreću oko 400 dinara.

Sve što treba je da isečete “prsten” od kartona i ukrasne trake obmotate oko njega. Na venčić možete dodati male lampione, ofarbane šišarke ili bilo kakav novogodišnji ukras koji već imate.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: