Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:34, 5. 11. 2021.

| Zabava

Nekada Vučje imalo 18 vodenica, sada ih ima 5 i plan je da se svake godine obnovi po jedna

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
vodenica
Vodenice koriste vodu reke Vučje; foto: Dom kulture Vučje

Vučje kraj Leskovca je nekada nadaleko bilo čuveno po vodenicama pored reke Vučjanke, a kako bi očuvali tradiciju, ali i podsetili na značaj vodenica u ovom kraju, po rečima direktora Doma kulture Bratislava Stanisavljevića, svake godine se obnavlja po jedna vodenica. Na njih podsećaju i manifestacijom "Dani vodenice" koja je ove godine održana po 9. put.

Na ”Danima vodenice” prisutni su mogli da degustiraju kulinarske specijalitete od brašna, ali i uživaju u kulturno-umetničkom programu.

Dani Vodenice Posetioci mogli da ućivaju u specijalitetima od brašna i kulturno-umetničkom programu; foto: Grad LeskovacKako kaže direktor Doma kulture ovu manifestaciju organizuju da bi sačuvali tradiciju, arhitekturu vodenica ovog kraja, ali i da bi da sačuvali sećanje na tradicionalna jela.

Vučjanka kao biser Vučja svojom snagom i kamen svojom težinom melju žito i tako dobijamo naše tradicionalno jelo proju, kačamak. Nekad je Vučje imalo 18 vodenica u radu, trenutno rade njih pet, uz pomoć Grada Leskovca mi svake godine obnavljamo po jednu vodenicu, a sa tom tradicijom, nadam se, nastavićemo i dalje - rekao je Stanisavljević.

Pored manifestacije ”Dani Vodenice”, u Vučju su predstavnici lokalne samouprave Grada Leskovca obišli i renovirani ogranak Narodne biblioteke ”Radoje Domanović”, kao i Srednju školu ”Svetotar Kostić Toza”, koja je priključena na centralno grejanje. Za obnovu Biblioteke iz gradskog budžeta izdvojeno je 370.000 dinara, dok je kupovina dva kotla i priključak škole na grejanje koštalo 2,8 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ђраган Дилас

    11:48 // 5. 11. 2021.

    За кога? За туристе који обилазе некадашње људске насеобине?

    • Des - pot

      12:43 // 5. 11. 2021.

      Da li si nekad posetio tri vodenice u Ljuberađi, koje su svojevremeno bile atrakcija, ali nažalost nemarom društva prema tradiciji, one su se urušile?

    • Ђраган Дилас

      13:07 // 5. 11. 2021.

      Нисам посетио али верујем да су прелепе биле. Посетио сам на неким другим местима, а и не само посетио јер сам као дечкић и видео како раде, док је имало за кога.

    • Des - pot

      13:55 // 5. 11. 2021.

      Te vodenice su osamdesetih godina kompletno restaurirane i stavljene u funkciju na zadovoljstvo meštana,no nemar je učinio svoje a naravno i migracija

    • Ђраган Дилас

      14:30 // 5. 11. 2021.

      Па, тако отприлике, крај седамдесетих, почетак осамдесетих, још увек су биле фунционалне и комерцијалне. Право чудо људских руку и лепота.

    • Des - pot

      16:21 // 5. 11. 2021.

      Početkom osamdesetih, prilikom polaganja cevovoda Ljuberađa- Niš, imao sam tu privilegiju da ličnim učešćem učestvujem u restauraciji tih vodenica.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: