Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 1. 11. 2023.

| Zabava

Nezaboravni "Novembar" opet pred Nišlijama: "Imamo potrebu da se okupimo"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Novembar
"Najveći mali bend na ovim prostorima" ponovo svira u Nišu; foto: Novembar

Dve godine nakon poslednjeg nastupa u Banovini, kultni niški bend Novembar nastupiće u subotu, 4. novembra od 21 sat u klubu Istina Mašina. Iz benda poručuju da koncert neće biti memorijalni, već njihova iskrena potreba da sviraju muziku koja je obeležila njihovu karijeru. Takođe, potvrdili su i dolazak mnogobrojnih gostiju, koji će još jednom podsetiti publiku kako zvuči “bluz južne pruge”.

Nakon smrti osnivača i frontmena pank/rok benda Novembar Gorana Kostića Koste 2017. godine, bend je poslednji put svirao u regionu na oproštajnoj turneji. Prilikom nastupa u Nišu članovi benda bili su jednoglasni - da više ništa neće biti isto.

Iako su tada i zvanično prestali sa radom, gitarista benda Bojan Ranđelović ističe da su njihovi povremeni koncerti, potreba benda da svira muziku Novembra i evociraju uspomene na Kostu i bend za koji tvrde da je “najveći mali bend na ovim prostorima”.

Hitove poput Bluz južne purge, Tako mlad i tako čist, Irena, Deguelo, Ko je sunce ubio, Da li je normalno, kao i mnoge druge bend će odsvirati sa mnogobrojnim gostima, a Bojan Ranđelović najavljuje da će uz sve muzičare koji su nekada svirali u bendu svirati i Vladimir Radusinović iz grupe Atheist rap, Silvestar Mrak iz bendova Grupa tvog života i Gužva u 16-ercu, kao i mladi niški muzičar Dimitrije Nikolić iz benda Manitu.

Nastupiće još i 16-godišnji Strahinja, sin našeg prvog gitariste Aleksandra Đokića, ali i brat sadašnjeg bubnjara Milana Vidakovića Zoran, kao i Zoran Ranđelović Zoc. Nastupiće i Branko Rudusinović, koji sa ocem zajedno svira u bendu Atheist rap - započinje Bojan.

Gitarista Novembra kaže da će koncertu prisustvovati i njihovi prijatelji iz Srebrenice, koji su nekadašnji festival nazvali upravo po niškom bendu, prvom srpskom, nakon građanskog rata, koji je svirao tamo i time “otvorio vrata” drugim bendovima.

Imamo potrebu da se okupimo, dve godine je prošlo od koncerta u Banovini. Mi nismo aktivan bend, ali imamo potrebu da s vremena na vreme sviramo. Nakon Kostine smrti odradili smo oproštajnu turneju. Mi smo nastavili da radimo nešto što nije Novembar, ali zbog poslovnih obaveza nismo u potpunosti to realizovali, ali projekat je i dalje otvoren što se nas tiče - ističe Bojan.

Iako i dalje imaju energije i želje za sviranjem na koncertima, Ranđelović ističe da su svesni da je red došao da mlađi muzičari “preuzmu štafetu”, zbog čega su pozvali Dimitrija Nikolića.

Mladi muzičar ističe da oseća veliku odgovornost što će nastupiti zajedno sa svojim muzičkim idolima i što će odsvirati nekoliko pesama iz bloka Studeni, Studeni čiji je Novembar naslednik, a koji je takođe osnovao Goran Kostić Kosta.

Neizmerno mi znači što ću svirati sa njima. Iako već duže vreme smo zajedno na probama, moj mozak još uvek nije svestan da ću svirati sa svojim idolima. Tri pesme koje ću odsvirati su jako specifične jer su iz opusa Studeni, Studeni, čak ćemo odsvirati i jednu pesmu koja nema studijsku verziju i moguće da je mnogi nisu ni čuli - kaže Nikolić.

Karte za koncert mogu se naći u pivnici Nemir i Vintage Shop-u po ceni od 800 dinara, a ista cena biće i na dan koncerta na ulazu u Istinu Mašinu, a iz benda poručuju da će publika za vreme koncerta moći da kupi i njihove majice, CD-ove i vinil izdanja albuma.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: