Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:22, 3. 1. 2024.

| Zabava

Niška koncertna godina - od "Silvane do Nirvane"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Senida
Senida; Foto: JV

Novogodišnjim koncertom Harisa Džinovića na Trgu kralja Milana Nišlije su ušle u 2023. godinu, dok su uz Bobana Zdravkovića i Viki Miljković započeli 2024. U protekloj godini u Nišu, koja će ostati upamćena i po “petku za sve muzičke ukuse”, održano je više od 100 koncerata, kao i proslava mnogih jubileja.

Gradskim parkovima, trgovima, klubovima, ali i u Narodnom pozorištu i hali “Čair” odzvanjali su zvuci različitih muzičkih žanrova, od rokenrola do džeza, sve do elektronske i narodne muzike. Publika je uživala u nastupima lokalnih i gostujućih izvođača, dok su neki od najpoznatijih umetnika iz zemlje i regiona sezonu dodatno učinili uspešnom.


Pank i rokenrol svirke

Prvi značajniji koncert u 2023. godini dogodio se 3. februara u AKC Fuzz-u kada su u Niš posle 4 godine pauze stigli čuveni novasadski veterani Atheist rap, koji je nišku publiku provozali kroz vreme, vozilom istočnonemačke proizvodnje, ali i odsvirali nove pesme, koje Nišlije do tada nisu imali prilike da čuju uživo.

Kanda, Kodža i Nebojša (7) Kanda Kodža i Nebojša; foto: Danilo Vlaisavljević Beogradski alternativni bend Kanda, Kodža i Nebojša predstavio se niškoj publici 26. maja u gotovo punom O2/Oxygent Event Club-u, izvodeći hitove koji su obeležili njihovu karijeru, ali i novim sa poslednjeg albuma Beton. Iako je bend nastupio nešto nakon najavljene satnice u dvočasovnom nastupu uspeli su da opravdaju očekivanja publike.

Pesmama poput U magnovenju, Anja, volim te, Ima nas, Dalek put, Petra, On, Elesdi se vraća kući, Goblini su se još devedesetih godina pozicionirali kao jedan od najvažnijih pank-rok bendova u regionu, a te pesme u Nišu odsvirali u Banovi 2. juna, a ostaće zapamćen i kao koncert na kome su odsvirali sve pesme sa kultnog albuma U magnovenju.

Potom, Mostarski bend Zoster, čiji novi album Najgori uveliko osvaja region, a potom i čuveni Nikola Vranjković, koji je sa svojim bendom u Nišu ove godine dva puta svirao svoj dobro poznati repertoar i ukupno održao “šestočasovni muzički maraton”.

Kolja i Grobovlasnici (3) foto: JV Kraj juna definitivno je prošao u znaku violiniste Stefana Milenkovića, Svetlane Cece Ražnatović, Kolje i Grobovlasnika i Bad Copy-ja koji su Nišu je održali “petak za sve muzičke ukuse”.

Prve večeri Old Timer festivala u skoro dvoipočasovnom koncetu, niški bend Kerber predstavio je publici preko 20 pesama i podsetio na neke od najvećih hitova iz 42-godišnje karijere.

Septembra u Nišu je nastupio i bend Električni orgazam, koji je u Banovini proslavio 40 godina od objavljivanja trećeg albuma “Les chansones popularies”.

Jedan od najznačajnijih pank koncerata u Nišu održao je kultni niški bend Novembar, koji su svojim sugrađanima priredili veče za pamćenje. Svega nekoliko dana kasnije u Niš je stigao i čuveni Rambo Amadeus i vrlo autentično održao “tribjut samom sebi”. Bio je to njegov drugi nastup u skoro godinu dana u Nišu, a tokom prethodnog boravka, bio je i gost u “15+15 minuta” emisije Južnih vesti.


Hip-Hop i džez svirke


Beogradski sindikat 3, Risto Delic, Promo Beogradski sindikat posle 15 godina opet u Nišu; foto: Risto Delić / Promo Obeležavanja pola veka hip-hop kulture u Nišu je započelo nastupom čuvenog Beogradskog sindikata, koji su u Niš došli posle 15 godina, te 11. marta u hali “Čair” proslavili svoj 24. rođendan. U čast južnjaka i Nišlija objavili su i spot za pesmu Čekam sreću , neposredno pred taj nastup. Tom prilikom bili su i gosti emisije Južnih vesti.

Jedan od najuspešnijih bendova regiona Elemental ,Nišlije su mogle posle 10 godina ponovo mogle uživo da čuju hitove kao što su Goli i bosi, Prokleta ljubav, Romantika, Malena, Priroda i društvo, kao i mnoge druge hitove.

Ding dong Ding Dong; foto: JV / N. Đ. Već krajem jula na Festivalu hip-hop kulture Dođi na amfi program su predvodili redvoditi Smoke Mardeljano, Marčelo, Who See i BCREW, kao i čuveni niški Ding Dong, koji su tom prilikom i predstavili novu pesmu.

Marčelo (1) Marčelo; foto: JV Decembar je ponovo bio u znaku Marčela koji je i pored šarenolikog repertoara pesama sa svih albuma, pred niškom publikom u Oxygen klubu sa svojim bendom izveo neizostavne pesme Jedan, Neko treći, Komplikovani, Tunel.

Kada je reč o džezu, održan je ove godine i Nišvil, ali je niški bend Eyot u Narodnom pozorištu proslavio 15 godina postojanja i stvaranja autentične muzike. Takođe, u Nišu je nastupilo još jedno priznato džez ime srpske scene Vasil Hadžimanov koji održao nastup uz u Nišu.


Pop i folk koncerti

Godina je počela nastupom Leksington benda na dočeku pravoslavne Nove godine u Svetosavskom parku, a potom nastavljena rasprodatim koncertom Lene Kovačević u Narodnom pozorištu u Nišu početkom februara, kada je pevačica i gostovala u emisiji 15 minuta Južnih vesti.

petar graso, koncert, nis, foto jovana zivanovic 8 Petar Grašo; foto: Jovana Živanović Preko 3.000 ljudi, prema rečima organizatora, svih generacija pevalo je više od dva sata u hali "Čair" zajedno sa dalmatinskim kantautorom Petrom Grašom, marta meseca. Bio je to prvi niški solistički koncert hrvatskog pevača i kompozitora koji je više od 30 godina na sceni obeležili su hitovi Ako te pitaju, Utorak, Nevista, Moje zlato", Uvik isti, a mogle su se čuti i izvedbe pesama Olivera Dragojevića, Tonija Cetinjskog, Kemala Montena i Gibonni-ja.

Ceca (1) Koncert Svetlane Cece Ražnatović na platou niške Tvrđave; foto: JV Iako su svi nastupi “petka za sve muzičke ukuse” bili posećeni, najveće interesovanje publike je, ipak, bilo za Cecin koncert na platou niške Tvrđave, za čiji su koncert ulaznice koštale i do 8.000 dinara.

Publika koja je došla sa svih krajeva južne Srbije, počela je da se okuplja u Tvrđavi nekoliko sati pre početka koncerta, a bilo je i ljudi koji su iz susednih država u Niš stigli samo zbog koncerta.

Krajem juna balkanska muzička zvezda Senida nastupila je u rovovima niške Tvrđave i uz svoje najveće hitove i energiju sa bine oduševila mnogobrojnu publiku. Uz “idemo Niš” na početku i vatromet na kraju, ovaj Senidin koncert u okviru prve večeri Southdance festivala bio je najbolji njen nastup ove godine, kako je sama rekla, a i fanovima je ispunio očekivanja.

Vlado Georgiev (2) Vlado Georgiev; foto: JV / N. Đ. Koncertom Vlada Georgieva na platou niške Tvrđave, kao i hitovima Zbogom ljubavi, Lažljiva, Sve si mi ti, Šta bi prijatelji moji, ali i mnogim drugim, obeleženo je poslednje veče prvog Old Timer Festa. Emotivni Georgiev istakao je tokom nastupa da se u Nišu oseća kao da je rođeni Nišlija, a na nagovor publike, u svom stilu, otpevao je i delić pesme Tamo daleko.

IMG_20230822_144315 Transparent je potpisao Boban Zdravković; foto: JV/S. A. Pevač folk hitova Otišla si jednog dana, Lagala me jedna Maja, Ne dolazi, Pogledaj u nebo, Danju spavam, noću ludujem Boban Zdravković koji je nastupio na Pantelejskom vašaru, izazvao je erupciju oduševljenja kod Nišlija, te bio pozvan da pred sugrađanima peva i za sam doček Nove godine na Trgu kralja Milana.

Jugoslovenska i srpska folk pevačica Lepa Brena nastupila u Nišu posle 12 godina, manje od tri nedelje nakon koncerta na “Danima šljive” u Blacu. Organizatori su koncert najavljivali kao “niški koncert decenije”.

Međutim, koncert decenije u Nišu pripao je Aleksandri Prijović koja je halu “Čair” napunila tri večeri za redom.

Preko dva sata koncerta, tri bisa, sjajna atmosfera, pevanje u glas, stalni kontakt sa publikom, malo priče između pesama, veliki hitovi crnogorskog pevača, ali i pesme Kemala Montena i Dina Dvornika, kao i kiša koja nije oterala publiku obeležili su koncert Sergeja Ćetkovića na Letnjoj pozornici u Nišu, gradu gde je nastupio posle 5 godina. Bilo je to veče za pamćenje i za publiku u Nišu koja je ustala već tokom prve pesme, ali pevača koji se više puta zahvaljivao i najavio da će naredne godine doći da obeleži "zajedničkih 25 godina njegove karijere".

Zapaženije koncerte u 2023. godini imali su i bendovi M.O.R.T. Vizelj, Popečitelji, Amira Medunjanin, Pero Defformero, Kraljevski apartman, Željko Vasić, Tijana Bogićević, KOI KOI, Artan Lili, Obojeni program, kao i niški bendovi, Danilov Doživljaj Beča, T-Error, koji je na spektakularan način proslavili 30 godina postojanja, ali i kraj karijere, ali i Bokal Oseća Stvarnost, koji je Nišlijama u prepunoj Banovini priredio "šou" povodom 15 godina postojanja benda, a frontmen Miodrag Branković bio je i gost emisije "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko V.

    03:33 // 5. 1. 2024.

    Za svakog po nesto. Posle dugog niza godina, Nis je po desavanjima zalicio na grad, a ne na palanku.

  • Aittrikter

    20:06 // 3. 1. 2024.

    Slika govori vise od reci i kakvi slusaju ove otpade mozga ! Slikaju,snimaju i nikad ne pogledaju ! Sramota je da ne dignes telefon, dok manipulanti ,kao sviraju ! Nema povratka normalnim vrednostima, pa i u kulturi i umetnosti !

  • radnik SC.Cair

    13:39 // 3. 1. 2024.

    Aj pa u ovuj godinu da dovedete Mika Dzegera ega i mi radnici imamo neku vajdu od koncerti a ne da radimo za dzabe

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na blokadi desetoro, na roštilju deset hiljada.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

Pronađite nas na: