Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:22, 16. 6. 2023.

| Zabava

Od "Goblina" do Cece - koje svirke i žanrovi obeležavaju jun u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Brkovi-Banovina-jun-2018-Vanja-Keser-(6)
Jeste li propustili neki?; foto: Vanja Keser

Svirke na otvorenom, koje su nedavno krenule u Nišu, pružaju mnogim Nišlijama, različitih muzičkih ukusa, mogućnost da uživaju u nastupima svojih muzičara. Samo juna imali su, ali će i imati prilike da čuju preko 15 nastupa popularnih muzičara.

Sezona je počela u Banovini, 2. juna nastupom legendarnog šabačkog pank-rok benda Goblini, koji su Nišlijama priredili užitak na kiši, svirajući svoje najpopularnije hitove, ali i sve pesme sa njihovog kultnog albuma U magnovenju.

golub goblini "Goblini" otvorili junske koncerte; foto: Vanja Keser Pesmama poput, naslovne sa albuma U magnovenju, potom Anja, volim te, Ima nas, Dalek put, Elesdi se vraća kući, bend je publici pokazao zbog čega ih još od devedesetih godina pozicioniraju kao jedan od najvažnijih pank-rok bendova u regionu.

Iste večeri, u rovovima niške Tvrđave trebalo je da nastupi i nekadašnja Zvezda Granda Tanja Savić, ali je taj nastup zbog kiše otkazan. Međutim, Nišlije će pesme folkerke imati prilike da čuje već 25. juna.

Naissus fest Prvi junski festival; foto: Marko Edge Već narednog dana, 3. juna na istom mestu, u rovovima, održan je prvi junski festival, Naissus fest, koji je tu održan, umesto na Letnjoj pozornici, kako je prvobitno najavljeno, zbog zahtevne scenografije i audio-vizuelnih spektakala.

Na ovogodišnjem Naissusu Niš je ugostio čuvene Afterlife etikete, malteškog di-džeja i producenta The Element kao i mladu argentinsku zvezdu u usponu Øostila, dok je podrška “hedlajnerima” bio Goran Emkić sa sarajevske di-džej scene i kao i Nišlija D.R.N.D.Y. Zbog vremenskih uslova upitni su bili i nastupi ovih di-džejeva, ali je festival ipak održan.

artan lili "Artan Lili" jedan od izvođača u junu; foto: V. Keser Iste večeri popularni beogradski sastav Artan Lili proslavljao je 10 godina postojanja benda u Nišu. U prepunom O2 - Oxygent Event Club-u publika je imala prilike da uživo uživa u nekim od njihovih najvećih hitova poput Nije svejedno, Maca, Ako stanemo tu, Džoni i mnoge druge koje su obeležele prvih 10 godina benda.

Publika je imala prilike da od 5. do 7. juna po prvi put prisustvuje nekom muzičkom festivalu koji je održan u arheološkom nalazištu “Medijana” gde su tokom 3 večeri festivala klasične muzike Constantinus nastupili niška grupa Konstantin, Blue Sonos duo, kao i čuveni klavijaturista i jedan od osnivača grupe Leb i sol Nikola Kokan Dimuševski.

Direktor festivala Igor Aleksić gostujući u emisiji “15 minuta” Južnih vesti govorio o organizaciji festivala, izazovima sa kojima se susreće klasična muzika u Nišu i Srbiji.

Nišlije su već 10. juna imale mogućnost da biraju da li će otići u Beer Garden i slušati nastup Baba, koji su svirali svoje velike hitove Noć bez sna, Ko me te’ro da te volim, Da te vidim golu, ili da odu u O2 - Oxygent Event Club i čuju novosadski Obojeni program, bend koji poslednjih 40 godina važi za jedan od najvažnijih alternativnih bendova u Srbiji.

Skoro nedelju dana kasnije 16. i 17. juna u Banovini biće održani muzički festival Nisomnia, dok je treći dan festivala rezervisan je za tradicionalni “Čupin memorijal - Najvažnije je biti zdrav”.

Prve večeri festivala najavljeni su bendovi Erhamtraut, Tri kapljice, Dža ili Bu i Sunshine, koji će za razliku od ostalih bendova održati koncertni nastup u trajanju od sat i po, dok će druge večeri nastupiti bendovi Bitter Taste, Metallica tribute bend Black, Mortal Kombat i Negativ, koji će poput Sunshine-a održati koncertni nastup u Nišu.

Na tradicionalnom 18. “Čupinom memorijalu” nastupiće Mokri Jazz, Djole8, Stain, Ego i Mitar Zorić.

Tokom trajanja druge večeri festivala Nišlije će imati prilike da čuju i nastup mostarskog benda Zoster, koji će nastupi u O2 - Oxygent Event Club-u, po prvi put posle 10 godina.

Požarevačka kantautorka Bojana Vunturišević nastupiće u niškoj Banovini 22. juna, gde će publici predstavi neke od svojih najpoznatijih pesama Kese etikete, Vetar u kosi, Noćni program, Sada žurim.

U petak, 23. juna Nišlije će moći da biraju između tri, žanrovski potpuno različita muzičara. Ljubitelji hip-hop muzike će moći da čuju Bad Copy, koji je ponovo u punom sastavu, te će zbog jubileja 20 godina od albuma Sve sami hedovi, ali i 10 godina od albuma Krigle doći u Niš i O2 - Oxygent Club.

grobovlasnici Nikola Pejaković Kolja i "Grobovlasnici" izvodiće Nišlijama rok-bluz numere; foto: Nebojša Babić Bluzeri će imati prilike čuju Nikolu Pejakovića i njegov bend Grobovlasnike, koji će nastupiti u Banovini i predstaviti svoj novi album, koji bi, kako je najavljen, trebalo da bude objavljen sredinom juna.

54279241-382935605589234-353548852969603072-n vranjkovic Najveće interesovanje niške publike usmereno je ka popularnoj folk pevačici Svetlani Ceci Ražnatović, čiji je nastup prvobitno bio najavljen za 24. jun, ali je ipak pomeren za dan ranije.

_107929574_cecajuznevesti.jpg Opet pred Nišlijama; foto: Vanja Keser Za dan kada je prvobitno najavljivan Cecin nastup u O2 - Oxygent Event Club-u dolazi jedan od najcenjenijih alternativnih muzičara današnjice Nikola Vranjković, koji će sa svojim bendom Nišlijama predstaviti neke od svojih najpopularnijih pesama.

Hip-hop koncert "Street vision" koji će u Nišu okupiti neka od najpopularnijih imena domaće rep i trep scene, biće održan 26. juna u rovovima niške Tvrđave.

Nišlije će imati prilike da čuju Mimi Mercedez, Fox, Surreal, Mili, Crni Cerak, beogradska lokalna trep ekipa, poslednjih par godina u vrhu trendinga i to nakon što je njihova pesma CC#1 dobila veliki uspeh među mlađom publikom. Pored njih, nastupiće i izvođači pod pseudonimima Pljugica i Desingerica.

Yu Grupa Više od 4 decenije na sceni; Foto: Wood Na samom kraju juna 29. juna, u sklopu Evergeen festivala nastupiće legendarna Yu Grupa, koja će nastupiti zajedno sa orkestrom Impresija, koji broji preko 40 članova. Tom prilikom Yu Grupi će biti dodeljana nagrada za životno delo povodom 50-godišnjice rada.

senidah Senida u Nišu; foto: printskrin/zvanični Jutjub kanal Senidah:Jungle sesion Narednog dana u Niš stiže i slovenačka hip-hop trep zvezda Senida nastupiće, koja će u Nišu nastupiti 30. juna na festivalu South dance u rovovima Tvrđave.

Jun se završava drugim danom festivala i nastupom Marka Nastića, jednim od najpoznatijih di-džejeva u regionu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • The Dusan

    07:53 // 18. 6. 2023.

    sve je super samo da su se setili da sve ovo prebace za drugu polovinu jula bilo bi ekstra da se ne podavimo od kišu i blato....

  • Ana

    14:13 // 16. 6. 2023.

    Ne poznajem nikog iz moje gimnazije ko ce da ide da dlusa Cecu.Ljudi znate li sta se slusa?

  • hm

    11:55 // 16. 6. 2023.

    Koja je svrha teksta u kome se pominju Goblini i ceca?!?!

    • Aca

      12:45 // 16. 6. 2023.

      Koka kola, marlboro, suzuki...
      Drobeno

    • Tajanstveni Alan

      20:52 // 16. 6. 2023.

      Pretpostavljam, da se ukaze na buckuris, shodno provinciji !
      Nema razlike izmedju Nisa i Prokuplja ili Pirota, samo sto je ovo najveca zabokrecina u Srbiji !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: