Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:11, 21. 11. 2022.

| Zabava

Od kantine Mašinske industrije do alternativnog kulturnog centra

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Svirka u AKC FUZZ_ privatna arhiva_ Aleksandar Mijalkovic
Nije nemoguće uz mnogo entuzijazma voditi uspešan posao; foto: Aleksandar Mijalković

Petorica prijatelja i entuzijasta okupili su se pre više od godinu dana kako bi zajednički sproveli ideju da se u Nišu otvori prvi alternatnivni kulturni centar. Projekat koji su započeli, kažu, zahteva konstantnu posvećenost, ali pozitivne kritike javnosti dale su elana da prevaziđu sve probleme. Alternativni kulturni centar Fuzz nalazi se u bivšoj kantini Mašinske industrije i okuplja profesionalne, ali i neafirmisane muzičare, aktiviste, udruženja, ali sve ljude, koji kroz svoj rad promovišu alternativni, urbani način života.

Na ulazu u zgradu, pored prijavnice, nalaze se stepenice koje vode direktno do kantine. U glavnom prostoru, gde su nekada bili stolovi za ručavanje, nalazi se bina i podijum za igru. Pored kuhinje, koja je postala mesto za skladištenje pića, nalazi se šank. Prozori, zidovi, lamperija, "harmonika-vrata", koja deli dve prostorije, čini da se i dalje oseti “šmek” industrijske atmosfere, nekadašenjeg giganta.

Važno je da se skupe ljudi oko iste ideje, da znamo da idemo ka istom ili sličnom cilju. Mi smo krenuli od nule. Mnogo izazova imamo od samog početka, trudimo se da ih nadomestimo iz dana u dan. Ovo je posao koji zahteva mnogo odricanja i posvećenosti tokom čitavog dana. Od nabavke opreme i ozvučavanja, pregovore sa bendovima, marketinga, nabavke pića, tonskih proba - kaže Aleksandar Mijalković, jedan od osnivača AKC FUZZ-a.

Složili su se da je važno imati finansijsku sigurnost na početku svakog posla, ali da nije nemoguće uz mnogo entuzijazma voditi uspešan posao, koji možda neće biti samoodrživ na početku, ako je ideja dobra, priča Dušan Nikolić iz organizacije

Mi smo krenuli sa dugoročnim ciljem, da će, možda, tek kroz nekoliko godina AKC FUZZ stati na noge i postati samoodrživ. Mi smo 90% opreme nabavili od kampanje koju smo radili u aprilu mesecu. Izašla nam je u susret cela niška scena, ali i prijatelji sa strane, što nam je dalo veliki vetar u leđa - dodao je Nikolić.


Pogoni Mašinske industrije kao prostor za izložbe, tribine, projekcije filmova

Marko Stoiljković, takođe jedan od začetnika projekta, dodao je da je plan bio idu svirku po svirku, te da u hodu rešavaju sve nedostatke njihovog prostora.

Krenuli smo sa nekoliko instrumenata na početku i svake nedelje smo dopunjavali opremu koja nam fali. Binu i šank smo sami napravili. Sve će to u nekom trenutku biti mnogo bolje i kvalitetnije, ali nas nije sprečilo da krenemo. Uz veliku podršku koju smo dobili, shvatili smo da nam nije teško da radimo sve “na mišiće”. Kada nam pre ili posle svirke kažu da radimo dobru stvar i da ne odustajemo nikako, zbog toga i radimo sve ovo - rekao je Stoiljković.

Kako kažu, najlakše im je bilo da ceo projekat započnu svirkama, međutim, kapaciteti bivše Mašinske industrije pogodni su za mnoge aktivnosti, koje mogu pozitivno uticati na razvoj alternativne kulture u Nišu. A, iako je u planu modernizacija i prilagođavanje prostora njihovim potrebama, i dalje će ostati, sada već, prepoznatljivi industrijski izgled, ističe Stefan Tasić, jedan od osnivača.

Kako se razvijamo, naš plan je da raširimo projekat na tribine, izložbe, projekcije filmova, prostor za udruženja građana, podkast. Na samom otvaranju smo imali nastup skejtera u holu prostora. U toku novembra ćemo imati još nekoliko izložbi foto-grafija, likovnih umetnina, kako bismo polako zatvorili krug stvari kojima želimo da se bavimo ovde. A zašto da ne postane i prostor preko dana u kome će frilenserima biti poslovni prostor - rekao je Tasić.

Petorica prijatelja saglasni su da je u Nišu poslednjih godinu dana kulturni sadržaj sažetiji postojanjem Ei Letnjeg kluba, Mezanina i njihovog AKC FUZZ-a, i smatraju da su “preuzeli štafetu” nekada popularnih mesta SKC - Pravnog fakulteta, poznatijeg kao Juridicium, Yeti, Underground, Black Stage, ali i dalje neprikosnovenog kluba Feedback. Kao jedan od razloga većoj zainteresovanosti publike, vide u pandemiji.

Mi smo ovaj prostor zakupili za vreme pandemije, sasvim slučajno. Kada smo ga videli, znali smo da je to, to. Nismo mogli da pretpostavimo kada će i da li će se pandemija završiti, zato smo skoro godinu dana plaćali kiriju, iako ništa nismo radili, najviše iz straha da nam neko ne zauzme prostor. Bilo je samo pitanje vremena kada ćemo krenuti sa radom - rekao je Stefan Savić, peti član FUZZ-a.

Do sada, u AKC FUZZ-u nastupilo je preko 50 bendova, među njima bilo je gostiju iz Finske, Mađarske, Grčke i Bugarske, a vredi pomenuti i nastupe Jorgovana, zatim bendova MKDSL, Bitter taste, Bitange, Burnin leaf, Fighting Sparrow i drugih.

Zaključili su da svako od njih petorice predstavlja određenu kulturu i muzički pravac, te da u zavisnosti od događaja koji se organizuje zavisi ko će preuzeti veći deo organizacije na sebe, ali da su ravnopravni članovi koji se podjenako pitaju oko svih odluka, te da će u ovoj sezoni publika biti oduševljena svim manifestacijama u njihovom prostoru.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tajanstveni Alan

    17:17 // 21. 11. 2022.

    Podrska momcima da izguraju zapoceto ! Samo jedna sugestija, mnogo je strokav krug Min-a, neosvetljen i zapusten ! Ocistite prilaz i okolinu vaseg kulturnog centra !

    • Smuk II

      22:15 // 22. 11. 2022.

      @Tajanstveni Alan : Prvo da "očistimo" Niš od djubre a MIN , kolaj rabota !

  • mint

    16:17 // 21. 11. 2022.

    svaka čast momcima, samo neka guraju napred i neka obogaćuju ponudu za izlazak. nisam još bio ali planiram da posetim. samo jedna ispravka - ovo nije prvi AKC u Nišu. postojao je AKC u Dušanovoj kod kružnog toka prekoputa trafika. čak je bio i veliki grafit AKC koji je gledao na Dušanovu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: