Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:52, 21. 6. 2023.

| Zabava

Od vokmena i gramofona do Dezzer-a i Spotify-a - šta slušaju stariji, a šta mlađi u Nišu [video-anketa]

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti

Na Svetski dan muzike starije Nišlije sa nostalgijom se prisećaju gramofonskih ploča, vokmena i kaseta preko kojih su nekada slušali Bijelo dugme, Zdravka Čolića, Lepu Brenu, Ljubu Aličića, "Riblju čorbu" i grupu "Abba". Raznolik je i ukus mlađih, pa neki od njih uživaju u pesmama Vojaža, Devita, grupe "BIGru i Paja Kratak", neki vole "Električni orgazam", neki Kendrika Lamara, a neki japanski džez. Oni muziku slušaju preko aplikacija "Spotify" i "Deezer" ili preko "Youtube"-a.

Na Svetski dan muzike starije Nišlije sa nostalgijom se prisećaju gramofonskih ploča, vokmena i kaseta preko kojih su nekada slušali Bijelo dugme, Zdravka Čolića, Lepu Brenu, Ljubu Aličića, Riblju čorbu i grupu Abba. Raznolik je i ukus mlađih, pa neki od njih uživaju u pesmama Vojaža, Devita, grupe BIGru i Paja Kratak, neki vole Električni orgazam, neki Kendrika Lamara, a neki japanski džez. Oni muziku slušaju preko aplikacija Spotify i Deezer ili preko Youtube-a.

Nostalgično, energično i sa osmehom, u anketi Južnih vesti stariji govore o gramofonima, pločama, vokmenima, kasetofonima i željama i čestitkama preko radija, za koje kažu da su nekada bile u modi.

To su bili dobri Philips-ovi kasetofoni kupljeni na ekskurziji u Nemačkoj, na gimnazijskoj ekskurziji. Prijatno me je iznenadilo što je moj sin kupio gramofon - priča Nišlija.

Jedan od građana nije hteo pred kameru, ali je rekao da ne sluša muziku “zato što su knjige najlepša muzika”. Prisećaju se građani Niša i šta su slušali u mladosti, pa neki izdvajaju i Kemala Montena, Indekse, Stanišu Stošića, Đorđa Balaševića, Galiju i druge.

Uz čašu vina ili rakije na proslavama svi smo se veselili uz narodnu muziku, romsku naročito - kaže građanka.

Mlađima, sa druge strane, bliži su The Weeknd, Adele, Zana, Električni orgazam, S.A.R.S, Aleksandra Radović, Sergej Ćetković, Toše Proeski i Red Hot Chilli Peppers.

Jedini izvođač kojeg su pomenuli i mlađi i stariji u anketi Južnih vesti jeste Ceca Ražnatović, koja će u petak i nastupiti u Nišu, iste večeri kada su zakazani i koncerti violiniste Stefana Milenkovića, grupe Bad copy i Nikole Kolje Pejakovića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš

    01:32 // 23. 6. 2023.

    Već neko vreme gledam da uzmem kvalitetan tranzistor, tipa Sangean i slično, da slušam i stvari van FM spektra.

  • Andrija

    12:44 // 22. 6. 2023.

    A Tidal? On je bolji od Deezera i Spotify!

  • ZR

    02:29 // 22. 6. 2023.

    Non stop slušam Megadeth preko muzičkog stuba.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.