Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:10, 6. 12. 2016.

| Zabava

Pesme "Električnog orgazma": Od "novog talasa" do Željka Joksimovića

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Električni orgazam svirka
Već 37 godina na sceni; Foto: Wood

Frontmen "Električnog orgazma" beogradskog rokenrol benda čije je početke obeležila muzika New Wave-a, pred dolazak u Niš kaže da nije nostalgičan za minulim vremenom i da je svet danas drugačiji od onog kakav je bio pre 30 godina, naročito način na koji mladi doživljavaju muziku.

Srđan Gojković - Gile smatra da muzika više nema snagu velikog pokreta kao što je to bilo na početku njegove karijere, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina.

Za našu generaciju rokenrol je bio nešto kao religija, nešto važnije od same muzike. Muzika je bila sredstvo izražavanja, ali ta filozofija života koja je bila osnova toga je bila puno važnija. Danas je sve to marginalizovano, više to nema snagu nekog velikog pokreta i generacijskog stava kao nekad – kaže Gile.

Pred niški koncert u okviru turneje kojom obeležavaju 3 decenije od izlaska albuma “Distorzija”, kaže da je pred njegov nastanak imao ideju da bend treba da napravi ozbiljan zaokret u onome što radi. Gile na sceni Bend osnovan 13. januara 1980. godine u beogradskoj kafani “Mornar”; Foto: Wood

Novi talas je već bio na umoru i mi smo sa albumom “Lišće prekriva Lisabon” dosegli vrhunac u okviru New Wave priče i takvog zvuka. Već sa “Les chansones populaires” smo polako počeli da se okrećemo nekom tradicionalnijem rok zvuku. “Kako bubanj kaže” je bio sledeći korak u tom pravcu, ali nije nam baš uspelo, tada.

Iako smatra da je “Kako bubanj kaže” bio dobar album, dodaje da ga u to vreme mnogo ljudi nije shvatilo što je, kaže, dovelo do krize u bendu. 

Posle tog albuma bend se skoro raspao - Ljuba (Ljubomir Đukić) je otišao u Ameriku, Čavke (Goran Čavajda) je završio u zatvoru, tako da smo u jednom trenutku samo basista Grof (Jovan Jovanović)  i ja ostali u bendu.

“Distorzija” je, dodaje, bila veoma važan album u karijeri “Električnog orgazma”, a sve pesme koje su se našle na njemu bile su spremne pre dolaska novih članova – Švabe (Zorana Radomirovića) i Banane (Branislav Petrović). 

Imali smo jako dobru energiju u bendu u to vreme i sve se to prenelo na album. Bio je to novi početak za sve nas. Album je prošao odlično. Vecina kritika je bila pozitivna i bend je počeo da svira više nego ikad pre – dodaje.

Na talasu te euforije je, kaže, nastala i pesma “Igra rokenrol cela Jugoslavija”, koju će, kako su najavili, svirati u "Feedback"-u.

Specifičnost ovog koncerta biće i ta što će, po prvi put, svirati sve pesme sa “Distorzije”. Hitove među kojima su “Debela devojka”, “Ša la la”, “Kapetan Esid” “Vudu bluz” Nilije će imati prilike da čuju uživo.


Pesma "Orgazma" u popularnom zvuku

Gile svira Foto: Wood “Ja sam težak kao konj”, još jedna numera sa "Distorzije" našla se na repertoaru popularnog izvođača Željka Joksimovića. Gile kaže da mu se Joksimovićeva obrada učinila interesantnom, naročito što je urađena na 30-godišnjicu izlaska albuma.  

Željko mi je ispričao da je on tu pesmu redovno svirao sa svojim bendom u Valjevu, kad je bio mlad i da je jako voli. Takođe mi je objasnio da ima taj koncept da uzme pesme od različitih autora, koje nisu baš u okviru muzičkog žanra kojim se on bavi, i da namerava da sve to odsvira sa big bendom u nekom džez – pop fazonu.

Nakon što je odslušao demo snimak obrade, dodaje, dao je dozvolu da se ona snimi.

Naravno znao sam da će se to nekima dopasti, a nekima ne, ali zgodno je bilo i da se to poklopilo sa godišnjicom "Distorzije", sa koje je i ta pesma. Shvatio sam da će eventualna kontraverza oko svega toga samo koristiti bendu da na sebe privuče dodatnu medijsku pažnju, koja je uvek poželjna pred početak turneje – dodaje.


Koncert u Nišu posle skoro 3 godine

Gile očekuje da niška publika bude sastavljena od različitih generacija, jer su, za 37 godina koliko postoje, mnogi odrasli uz muziku “Orgazma”. Neki će, dodaje, biti i nostalgični jer su se kroz život radovali i tugovali uz njihovu muziku. Plakat za koncert u Feedback-u Karte u pretprodaji 700 dinara; Foto: Promo

Nama je zanimljivo i to da uvek ima i nekih novih, koji prvi put gledaju "Električni orgazam" uživo. To je zapravo i tajna opstanka benda, mislim na to što naša muzika uspeva da komunicira i sa novim generacijama – kaže.

Svirka u "Feedback"-u počinje od 22 sata u petak 16. decembra.

Niška publika je svedok našeg razvoja od samog početka karijere. Davnih osamdesetih smo često svirali u Nišu i imali mnogo prijatelja tamo. Zadnjih desetak i više godina to se malo izgubilo i počeli smo ređe da dolazimo. Utoliko se još više radujemo koncertu koji dolazi. Niška publika je uvek vatrena i emotivna, a mi volimo baš takvu vrstu publike – dodaje Gile.

Pretprodajna cena karata je 700 dinara i mogu se kupiti u "CD Sound music shop"-u, "Energy music shop"-u, kao i u pivnicama "Nemir" i "Ministarstvo". Ukoliko ostane neprodatih ulaznica, na dan koncerta koštaće 800 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: