Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:32, 7. 8. 2021.

| Zabava

Počela Belmužijada u Svrljigu, otvoren i Sajam nameštaja

Autor:A. KostićIzvor:Južne vesti
Najlepše pastirice do 9 godina na 15. Belmužijadi; foto: A. Kostić

Pastirskim višebojem i izborom za najlepše pastirice do 9 godina, u Svrljigu je otvorena 15. Belmužijada. Održan je i Sabor gajdaša balkanskih zemalja na kome je pobedu odneo Aleksandar Vasov iz Dimitrovgrada.

Za najlepšu pastiricu prve večeri izabrana je Daria Petrović, žiri je za prvu pratilju proglasio Anju Milijić, a druga pratilja je Vida Jovanović. belmužijada pastirice Oko 30 devojčica učestvovalo je u prvoj grupi izbora za najlepšu pastiricu; foto: A. Kostić

Prve večeri Belmužijade održano je i takmičenje za slane i slatke pite, a za najbolje su proglašene Nevena Žikić iz sela Manojlica, Jelena Jovanović i štand Udruženja dece ometene u razvoju "Zajedno do svetlosti".

U sklopu svrljiške manifestacije, održava se i Sajam nameštaja koji je ove godine iz balon sale prebačen i održava se na terenu za rukomet i mali fudbal na samom "Pastirištu".

Na ovogodišnjem Sajmu izlaže desetak proizvođača, a pored izložbenog, Sajam ima i prodajni karakter, pa se po povoljnim cenama mogu kupiti razni komadi nameštaja, ali i kompletan dečji program, počev od dečjeg nameštaja, do indijanskih šatora za igru.


Svrljiške gajde otišle u Dimitrovgrad

Na Saboru gajdaša balkanskih zemalja koji je i ove godine održan u okviru Belmužijade, žiri etnomuzikologa za najkompletniji nastup i pobednika ovogodišnjeg Sabora proglasio je Aleksandra Vasova iz Dimitrovgrada kome su pripali diploma, novčana nagrada od 10.000 dinara i jedinstvene svrljiške gajde koje je izradio Filip Bogdanović. Nenad Jovanović gajde Svrljig Nenad Jovanović iz Prekonoge jedan je od najstarijih svrljiških gajdaša koji je obišao ceo svet sa svojim instrumentom; foto: A. Kostić

Za najbolje odsvirano kolo na gajdama nagradu, koja nosi ime poznatog svrljiškog gajdaša Mihajla Spasića Šestaka vrednu 10.000 dinara odneo upravo Filip Bogdanović iz Lebana, a nagradu u istoj vrednosti sa imenom još jednog svrljiškog gajdaša Miodraga Simića za najbolje odsviranu pesmu na gajdama dobio je Aleksandar Arabašiev iz Severne Makedonije.

Počasno priznanje za očuvanje tradicije sviranja na gajdama u Srbiji žiri je dodelio Slobodanu Dimitrijeviću Galetu.

Belmužijada se nastavlja večeras tradicionalnim takmičenjima u pastirkim igrama, pripremi belmuža i domaćih specijaliteta, a nakon sinoćnjeg nastupa benda Topli maj, publiku će večeras zabavljati Fule bend, dok će poslednje večeri svrljiške manifestacije na Pastirištu kraj Timoka nastupiti folk pevačica Svetlana Ceca Ražnatović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    17:36 // 8. 8. 2021.

    @ Vuk - alo, Milijin uvlakacu, a gde su vam turisti, preko cele godine !
    Seljana je , sto se sve svodi na zdranje i pijenje, pod okriljem sns-a i milijine satelitske stranke, sto dovodite pevaljke i placa ih napacen narod, na ivici egzistencije ! Pogledaj strokave ulice i propale fabricke pogone !

  • Torpedo

    18:51 // 7. 8. 2021.

    Nevidjena seljana !

    • Vuk

      09:24 // 8. 8. 2021.

      A ti si gradcki sa sve c.Prvo privuku turiste, dodju ljudi, potrose novac, taj novac ostane tim ljudima u toj opstini ili ti gradu.Sad da li je za tebe to seljana ili nije ti ljudi sebi poprave mesecni budzet.Kamo srece da mogu svakog meseca tako da prihoduju.Al eto tebi gradckom momku iz Zaplanja smetaju Svrljizani.

  • Svrližanin

    14:05 // 7. 8. 2021.

    A kude je tu Milija?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: