Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:31, 6. 12. 2018.

| Zabava

Potvrđen štelovan tender: Željko Vasić i "Leksington" na dočeku u Nišu

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
zeljko vasic
Vasić ispunio sve uslove u tenderu; foto: printscreen/Youtube/Zeljko Vasic - Samo moja (Official Video 2018)

Kako su novinari Južnih vesti, na osnovu tenderske dokumentacije, utvrdili još pre desetak dana, na centralnom niškom trgu na dočeku Nove godine nastupiće pop pevač Željko Vasić i "Leksington bend". To je sada i zvanično potvrđeno u Niškom kulturnom centru, pošto je završen proces javne nabavke koja je bila “pisana” upravo za ove izvođače.

Na ovu štelovanu javnu nabavku javio se, što je i očekivano, samo jedan ponuđač koji je i dobio posao - beogradska agencija “Vranela”.

Direktor NKC-a Srđan Savić kaže da je ovo konačna odluka, a da će za organizovanje dočeka agenciji biti plaćeno nešto više od 7 miliona dinara. Napominje da je to manje od planiranih 10 miliona, jer ova agencija nije u sistemu PDV-a.

Agencija je obavezi da uradi i kompletnu produkciju za nastupe, odnosno da obezbedi binu, osvetljenje, ozvučenje, kao i da se pobrine za troškove SOKOJ-a i smeštaja i hrane za izvođače - kaže Savić.

leksington Bend koji je nastupao u predizbornim kampanjama, foto: ozonpress.netPodsetimo, javna nabavka za izvođače na novogodišnjem dočeku u Nišu imala je veoma specifične kriterijume koje su oni morali da ispune, poput onih da to bude pevač koji je dobio nagradu za pop album godine, bio proglašen za kantautora godine bar dva puta i nastupao na minimum pet festivala gde je makar jednom pobedio.

Iako je bilo jasno da je već unapred dogovoreno ko će nastupiti i da uslove ispunjavaju samo Vasić i Leksington bend, iz NKC-a se nisu oglašavali ranije, niti su odgovarali na pozive i poruke novinara.

U NKC-u nisu pojasnili zašto su se odlučili baš za Vasiića i Leksington, a pored njihovih umetničkih kvaliteta i uspeha koji su uredno navedeni u tenderskoj dokumentaciji, uz njihovu biografiju idu i informacije da se Vasić našao na spisku 1.000 ličnosti iz javnog života koje pružaju podršku Srpskoj naprednoj stranci, dok je Leksington bend nastupao na predizbornim konvencijama SNS.

Raspisan je i drugi tender, vredan 1,5 miliona dinara, koji se odnosi na tehničku organizaciju dočeka, tačnije vatromet, obezbeđenje i druge tehničke troškove.


Umesto nameštenih tendera, rešenje je pregovarački postupak

docek Ima zakonskog rešenja da se direktno neko izabere za izvođača na dočeku; foto: N. M. Da je nepotrebno da ustanove i lokalne samouprave pišu "nacrtane" javne nabavke, odnosno nabavke kojima se jasno određuje koji će muzičari nastupiti na određenom događaju, već da imaju bolju opciju za to, objašnjava predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija i građanski nadzornik u mnogim javnim nabavkama velike vrednosti Dragan Dobrašinović.

Uvek se te javne nabavke prave za nekog, unapred se uglavnom zna. Ali postoji u Zakonu o javnim nabavkama član koji to reguliše. Kada se iz umetničkih razloga, samo određena osoba može nešto da izvede, onda se ide u direktne pregovore sa tom osobom. Zakon to prepoznaje i sve je jasno i nema potrebe da pravi neka nepotrebna dramaturgija. Samo se primeni zakon - kaže Dobrašinović.

Objašnjava da je reč o pregovaračkom postupku bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, koji se može primeniti, kako stoji u Zakonu, “ako zbog tehničkih, odnosno umetničkih razloga predmeta javne nabavke ili iz razloga povezanih sa zaštitom isključivih prava, nabavku može izvršiti samo određeni ponuđač”.

On ističe da nije nikakvo kršenje zakona ako neko želi da angažuje baš određenog muzičara, jer se, ukoliko stavi opšte kriterijume u nabavci, njih može ispuniti mnogi i time neki manje kvalitetni dobiti posao tako što će dati najnižu ponudu. Zato i preporučuje pregovarački postupak kao jedino zakonsko rešenje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Drugarski

    20:39 // 7. 12. 2018.

    Najsmesnije je sto je ta VRANELA osnovana 23.11.2018. Ako pogledate na APR videcete. Smesno da nema gde :)

  • Peki

    12:18 // 7. 12. 2018.

    Isti taj bend je svojevremeno bio blizak dsu.

  • Nislija

    11:50 // 7. 12. 2018.

    Dragi sugradjani, dodjimo svi sa kesom jaja i pokazimo izvodjacima i bulatovicu sta mislimo o njima!

    • Lazar Nikolic

      20:58 // 17. 12. 2018.

      U Disu akcija 30 komada, 180 din. Kupite na vreme da bi se pokvarila do doceka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: