Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 28. 3. 2015.

| Zabava

"Proces" proslavio dvadesetogodišnjicu rada

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti
proces
Pozitivna atmosfera na rođendanskom koncertu; foto: Vanja Keser

Niški ska-pank sastav “Proces“ sinoć je u klubu “ Feedback“ održao rođendanski koncert, obeleživši tako dve dekade svog muzičkog stvaralaštva.

Pre slavljenika, priliku da se predstave Nišlijama dobili su “Treptači svemira“. Njihovi nadahnuti tekstovi, poput pesme “Nasmejana žena“, u kombinaciji sa brzim ritmovima garažnog roka i  bluz poetikom, bili dobra uvertira koncertu “Procesa“. 

Pred nekoliko stotina ljudi “Proces” je podsetimo na dosadašnji rad svirajući pesme “Novac”, “Moj san”, “Sitna boranija”... Na repertoaru su se našli i svevremenski hitovi koji su ovaj bend izdvojili iz branše prosečnosti kao što je, kako je mnogi zovu, himna Nišlija “Dušanova ulica”.

Iako se među Nišlijama neretko može čuti da je “Proces” bend koji inspiraciju traži u pojedinim stranim ska pesmama, jedan od pevača ove grupe Milan Krajnalić kaže da je u vreme kada su počeli da sviraju uticaj ska muzike bio jako mali i da je njihovo sviranje pesama stranih bendova bio način da im se oda poštovanje.

proces6 foto: Vanja Keser

Trenutna postavka “Procesa“ se puno razlikuje od one koja je pre dvadeset godina počela sa radom, ali je upravo ta mešavina generacija u sadašnjem sastavu doprinela da se energija prenese i na publiku. Pevači Milan Krajnalić i Velimir Stojanović dva su preostala člana iz originalne postavke, a za 20 godina kroz bend je prošlo 27 muzičara.

Nova ekipa učestvuje zajedno sa nama iz originalne postave u stvaranju novih pesama, tako da nam znači to što smo podmladili ekipu i što su oni sada članovi naše porodice - kaže Krajnalić.

Pozitivna atmosfera, svojstvena nastupima ovog benda, ni prethodne večeri nije izostala, pa nimalo ne čudi činjenica da se nekoliko stotina posetilaca u durskim ritmovima uklopila u rođendanski manir, do ranih jutarnjih časova.

“Proces“ je svoj aktivni rad započeo 1995. godine, a od tada je snimio svega dva albuma. Ipak, to ih nije sprečilo da postanu jedan od poznatijih bendova na niškoj, ali i regionalnoj sceni, kao i da  muzičku karijeru razvijaju kroz direktani kontakt sa publikom na koncertima i festivalskim svirkama. Kako su ranije obećali, biće tu za publiku i u narednih 20 godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan

    16:22 // 29. 3. 2015.

    Odličan bend, odlična atmosfera, želim im da traju još toliko. I da budu još bolji.

  • Alex

    17:14 // 28. 3. 2015.

    Moj komšija Velja-šampion!

  • alkibijad

    16:08 // 28. 3. 2015.

    Samo napred momci! Proces je svojevrsna institucija jer najmladji član nije ni rođen kada je band osnovan. NAPOMENA: voleo bih da mi autor teksta objasni METAFORU ili šta god: "durski ritmovi"?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: