Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:17, 15. 12. 2015.

| Zabava

Proglašeni najbolji proizvođači na 11. "Krompirijadi"

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
Pobednik-Krompirijade.jpg
Tošić proizvodi krompir na 17 hektara; foto: D.M.

Za najboljeg proizvođača krompira u Leskovcu proglašen je Đorđe Tošić iz Bogojevca koji je kao nagradu dobio leđnu pumpu za prskanje parazita na tradicionalnoj “Krompirijadi” u Pečenjevcu.

Ovaj poljoprivrednik sa svojom šestočlanom porodicom proizvodi krompir na površini od 17 hektara sa 25 tona prinosa po hektaru.

Ove godine prinos je podbacio zbog kišnog i hladnog proleća i dugog i vrelog leta – kaže Tošić.

Za najboljeg najmlađeg proizvođača proglašen je 19-godišnji Ilija Stojanović iz Pečenjvca koji se nije pojavio na manifestaciji.

Pečenjevce, koje već 11 godina organizuje “Krompirijadu”, sa zasadima na oko od 250 hektara, do pre nekoliko godina bilo je najveći proizvođač krompira u Srbiji. Sada su primat su preuzela druga sela. 2 Najbolji su dobili kao nagradu leđne pumpe za prskanje parazita; foto: D.M.

Gradonačelnik Lekovca Goran Cvetanović kazao je da lokalna samouprava subvencijama pomaže razvoj i unapređenje poljoprivrede.

Bužetom za 2016. Godinu predvideli smo 60 miliona dinara za subvencionisanje poljoprivrednih proizvođača. Novina je da smo predvideli subvenije i za razvoj organske poljoprivredne proizvodnje koja kod nas nije zastupljena, ali je pravi hit u svetu. Pozivam vas da oživimo naše fabrike na otvorenom koje mogu biti zdrave i ozbiljne  investicije - kazao je Cvetanović.

U okviru “Krompirijade” održana je i izložba banica od krompira “Banica fest“ koja je ove godine bila revijalnog karaktera, a sve domaćice su kao nagradu dobile po jednu tepsiju.

Prošle godine je u Jablaničkom okrugu pod zasadom ovog povrća bilo oko 3.000 hektara, dok je ove godine krompir zasađen na površini od oko 2.300 hektara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: