Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:10, 31. 1. 2015.

| Zabava

Proglašeni pobednici Sajma peglane kobasice

Autor:Marija PenčićIzvor:Južne vesti
6.jpg
Promoter Sajma Zoran Kesić sa pobedničkom ekipom

Više od 5.000 turista iz Bugarske, kao i domaćih gostiju, u subotu je došlo na peti Sajam peglane kobasice u Pirotu.

Već prvog dana Sajma žiri je doneo odluku da je najbolju peglanu kobasicu napravila ekipa "Kasarinac“ kojima je, kao nagrada, pripalo letovanje za 4 osobe u Grčkoj. Drugo mesto i 4 automobilske gume osvojila je ekipa "Drakče“, a treće mesto i vikend na Staroj planini osvojio je Ketering "Đorđević-Temštanac“. Štand ekipe "Gurman“ proglašen je za najlepši na ovogodišnjem Sajmu.

Prvo mesto iznenadilo je i Jasminu Tričković iz pobedničke čija se porodica, kako kaže, već nekoliko decenija bavi proizvodnjom peglane kobasice.

Uvek smo na sajmovima bili među najboljima, ali ovo priznanje je veliko iznenađenje za nas. U pobedu nas je odveo moj sin Filip koji se zaista potrudio da naša peglana bude najbolja - rekla je Jasmina Tričković.

Sajam je otvorio ovogodišnji promoter Zoran Kesić. 2 Najlepši štand

Došao sam da otkrijem tajnu peglane kobasice, odnosno da li je u izboru mesa, začina, da li je u mestu i vremenu na kome se suši ili je tajna u peglanju ili na proplancima Stare planine ili u obliku potkovice ili tajna seže do 18. veka i prvog Tatarina da tatarski biftek napuni u crevo i isuši ga da bi duže trajao. Sve ste učinili dragi Piroćanci ne bi li zavarali trag i onemogućili me da saznam tajnu peglane kobasice. Ipak sam se potrudio i otkrio da je tajna peglane ljubav i negovanje tradicije - rekao je Kesić na otvaranju, naglašavajući da će „svuda gde ide pronositi slavu pirotskog specijaliteta“.

Predsednik Opštine Vladan Vasić kaže da je veoma zadovoljan organizacijom i posećenošću Sajma.

Sjajan uspeh. Sa granice smo dobili informaciju da je više od 140 autobusa prešlo u Srbiju, što po gužvi u gradu može da se potvrdi. Mnogo je više gostiju nego što smo očekivali. Ovo je festival za kojim je Pirot tragao i značajan i za promociju i proizvođača i peglane i proizvoda od mleka, kao i samog grada – rekao je Vasić.

Na Sajmu peglane kobasice su i proizvođači sira i kačkavalja, kao i nekoliko poznatih vinarija, a ispred hale "Kej“, gde se održava Sajam, mnogobrojni su štandovi sa suvenirima i proizvodima iz domaće radinosti.

Sajam se po prvi put održava 2 dana, tako da će posetioci moći i u nedelju da uživaju degustirajući peglane kobasice.

Za kilogram pirotskog specijaliteta na Sajmu izdvaja se od 2.500 do 4.000 dinara i, kako kažu proizvođači, "peglane" do kraja Sajma neće biti dovoljno za sve koji žele da je kupe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Snezana Skobelev

    20:08 // 6. 2. 2015.

    Sve pohvale za profesionalnu organizaciju Sajma peglanih kobasica 31.1 i 1.2 2015.Sve je proteklo u savsenom redu.Posebno bih pohvalila gosp. Novakovica na tacnosti i bezbednosti organizacije platoa !

  • Tolić

    09:50 // 1. 2. 2015.

    Velika zahvalnost i cestitke gospodinu Vasicu i URS-u koji su nam omogucili realizaciju tako afirmativne manifestacije za nas grad.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: