Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:02, 25. 6. 2019.

| Zabava

Prokupčanin više od pola veka nigde ne izlazi bez kravate

Autor:Lj. MitićIzvor:Južne vesti
Prvu kravatu stavio na maturi, 1967. godine; foto: Lj. M.

Razvrstane u svim bojama i dezenima, ljubomorno sakupljane i čuvane godinama, kravate pravnika i istoričara u penziji, Rafaila Joksimovića, neizostavni su detalj njegovog stila i oblačenja poslednjih 50 i više godina.

Ovaj po svemu neobični kolekcionar kravata, kojih trenutno ima oko 200, od studentskih dana je počeo da ih nosi, odnosno od dana kada je sa 20-ak godina postao član Univerzitetskog komiteta Saveza komunista, jer je još tada smatrao da treba biti pristojno odeven, a kravata je, po njemu, neizostavni modni detalj. 2 kravate llj.m. Poseban ormar u kući imaju Rafailove kravate; foto: Lj. M.

Prvu kravatu stavio je na dan svoje velike mature, sa 20 godina, davne 1967. godine. Od tada su kravate sastavni deo njegovog imidža, a kasnije i interesovanja.

Pola veka je kravata verni modni pratilac ovog 73-godišnjaka, a najstarija koju poseduje u svojoj kolekciji je iz 1970. godine i to baš ona koju je nosio na svom venčanju. Za nju je posebno i emotivno vezan.

Ona je svedok jednog lepog trenutka u mom životu, iako volim sve kravate i svaka me podseća na neki zanimljiv događaj ili na one od kojih sam ih dobio. Ova je prva među jednakima – kaže kroz šalu Joksimović za Južne vesti.

Dodaje da je kravate uglavnom kupovao, ali i dobijao na poklon od bližnjih rođaka iz raznih krajeva sveta, poput onih iz Pariza, Londona, Ciriha, Ženeve, sa Tajlanda, Balija, iz Barselone, Malage ili Japana. 3 omiljena kravata sa svadbe Najdraža kravata sa sopstvenog venčanja; foto: Lj. M.

Danas one imaju posebno mesto u kućnom ormaru koji služi samo za kravate, kako se slučajno ne bi oštetile, a sve su uredno složene i razvrstane po bojama i dezenima.

Najdraže su mi one koje doživljavam kao deo sebe i svoje ličnosti, a koja se vremenom menjala zajedno sa kravatama, modnim trendovima i ukusima. Obišao sam preko 20 gradova Evrope kao turista i svugde sam pravio razliku svojom elegancijom i uvek utegnutom kravatom – dodaje Joksimović.

Ističe i da je svojim stilom oblačenja i ponašanjem bio svojim kolegama i prijateljima primer i uzor.


Kravata i odelo kao odraz poštovanja i prema okruženju 4 kravate sakupljao ih i dobijao sa svih strana sveta; foto: Lj. M.

Odelo je bitno za Rafajla, jer je, kako on kaže, jedan vid izražavanja poštovanja prema ljudima za koje ga oblači i nosi. Za njega to predstavlja izraz dostojanstva, ozbiljnosti, vaspitanja i kulture ponašanja, ali i uvažavanja svojih slušalaca - u profesorskom poslu kao predavača istorije i kasnije kao poreskog inspektora.

Bio sam primer učenicima svojim načinom oblačenja isto koliko i svojim ponašanjem i obrazovanjem. Neretko, od kravate se ne odvajam ni kod kuće, dok sedim u dvorištu, uveče kada prošetam sa suprugom ulicama Prokuplja. Ono što je sigurno je da nikada nisam prisustvovao ni jednom javnom skupu, a da oko vrata nije bila vezana i utegnuta kravata. Usklađivao sam je sa bojama odela, a u odabiru mi ponekad pomaže i supruga – priznaje Rafailo.


Kravatama dodao i šešire

Osim kravate, poslednjih desetak godina neizostavni detalj oblačenja Rafaila Joksimovića je i - šešir.

Za razliku od kravata, njih ima manje u svojoj kolekciji, oko dvadesetak.

Kada će koji šešir i u kojoj boji nositi, kako kaže Rafailo, takođe zavisi od odela i kravate, kako bi sve bilo usklađeno.

Svoje kolekcije, za koje očekuje da budu sve brojnije, naslediće njegov sin i najbliži, a Rafailo se nada da će i oni nastaviti tradiciju nošenja odela i kravata, makar u svečanim prilikama.

5 šešir i kravata uvek foto lj.m. Šešir i kravata uvek; foto: Lj. M.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: