Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 19. 1. 2024.

| Zabava

Retrospektiva 19 godina niškog "Fidbeka" na rođendanskom vikendu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Feedback
19. rođendan kluba "Feedback"; foto: Danilo Vlaisavljević

Rođendanskom proslavom u petak, 19. i subotu 20. januara niški klub Fidbek proslaviće 19 godina postojanja. Prve večeri od 22 sata očekuju se nastupi španskog di-džeja Nima Gorji, kome će podrška biti domaći di-džej Zarez. Druge večeri takođe od 22 sata nastupiće poznati niški di-džejevi Fanki Džanki, Kontraverzni i Ceka, koji najavljuju retrospektivu muzike koja se od nastanka kluba slušala.

Španski di-džej večeras će prvi put nastupiti u Nišu, a organizatori najavljuju nastup poput onih koji su obeležili njegovu 25-godišnju karijeru uz elektronsku muziku i gramofone, te dodaju i da je aktivno učestvovao u izgradnji klupskog života u Kopenhagenu devedesetih godina.

Uspeh je postigao kada je njegova traka "Determination" završila na Cocoon kompilaciji, što je označilo prepoznavanje njegovog rada. Sada gradi izdavačku kuću NG Trax i širi svoje di-džej angažmane širom sveta, ostavljajući trag duboke strasti i mašte kod istinskih ljubitelja kvalitetne muzike - navode organizatori.

Već u subotu nastupiće poznati niški di-džejevi Fanki Džanki, Kontraverzni i Ceka, koji je i jedan od osnivača Fidbek-a, a najavio je da će plejlistu sva trojica bazirati na muzici koju su puštali tokom svih godina rada kluba.

Kao i prošle godine kada smo slavili punoletstvo Fidbek-a baziraćemo zvuk na svemu što je do sada bilo u klubu. Sve ono što smo Gavra, Kneža i ja ikada puštali. Biće presek raznih stilova u poslednjih 19 godina koliko klub postoji. Sviraće i bend sastavljen od bivših i sadašnjih vlasnika Fidbek-a - ističe Zoran Cekić Ceka.

gramofon i ploče; dj ceka Zoran Cekić, poznatiji kao dj Ceka, jedan je od osnivača kluba ;foto: JV / N.Đ. On ističe da do otvaranja kluba 2005. godine u Nišu nije postojalo mesto u kome će biti zastupljena alternativna kultura, ali da je na ideju došao kada je držao kafić, koji je počeo da poprima izglede kluba, s obzirom na to da je radio i noću.

Tada sam video u kom smeru se to može kretati i primetio ciljnu grupu, koja tada nije bila prevelika, ali je postojala. A takvo mesto nije postojalo u Nišu i od samog starta smo stavili do znanja da će to biti mesto alternativnog tipa i da će se bazirati na muzici koju do tada u Nišu niko nije mogao da čuje - nastavlja Ceka.

Prostor u kome se klub i danas nalazi, bio je u raspadnutom stanju i renoviranje i adaptiranje je trajalo mesecima, kaže Cekić i dodaje da su Nišlije već tada znale da šta će tamo biti.

Kada vratim film, klub je prvih godinu dana radio stvarno fenomenalno, svako veče smo bili puni i nije bilo bitno koja je svirka u pitanju. Baš su ljudi bili željni drugačijeg zvuka - kaže Zoran Cekić.

Feedback Feedback; foto: Nikola Đukić Prvi bendovi koji su dolazi pričali su drugim bendovima o atmosferi i muzici željnoj publici, govori Ceka o tome kako se Fidbek probijao i zaključio da su to su radili i oni bendovi koji su bili izuzetno cenjeni u Srbiji, te da su zbog toga i za nastupe bendova, nepoznatih široj javnosti, klub uvek bio pun.

Ponosan sam na to što nikada nisam gledao finansijski momenat kada sam vodio klub, nego isključivo to da klub može da funkcioniše, a da mi nismo u dugovima. Nasko i Mladen su to nastavili i nadogradili su i rade to uspešno već 12 godina. Zapravo sam najponosniji što se je klub opstao 19 godina i što se o njemu i dalje priča - ističe Cekić.

Zaključio je da iako su u poslednjih godina otvoreni novi klubovi u kojima se sluša nekomercijalna muzika, da niška publika i dalje kada pomisli o alternativnoj kulturi prvo pomisle na Fidbek.

Ulaznice za prvo veče rođendanske proslave do početka nastupa moći će da se nabave u Vintage šopu i Kući Julijana Djupona po ceni od 800 dinara, dok će na ulazu koštati 1.000 dinara. Za drugo veče ulaznica će koštati 500 dinara na ulazu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: