Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:45, 14. 1. 2017.

| Zabava

Srećna vam “hororična” Nova godina - horor filmovi i knjige za hladne dane

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
ubica pred kolima
Ova lista nije za plašljive; ilustracija, foto: Pexels/Tookapic

Onima koji bi hladne januarske noći, umesto uz lake božićne filmove i knjige, proveli uz ostvarenja strave i užasa, urednik izdavačke kuće “Orfelin”, doktor ovog žanra, teoretičar i bloger Dejan Ognjanović, preporučuje najbolje od horora što je ponudila 2016. godina.

Ognjanović kaže da su prethodnu godinu obeležili prevodi knjiga Hladna ruka u mojoj Roberta Ejkmana, Ukleta kuća na brdu Širli Džekson, kao i Karmila Šeridana le Fanua, koja je, kako kaže Ognjanović, Brema Stokera nadahnula da napiše Drakulu.

Sve 3 knjige objavila je izdavačka kuća “Orfelin”, opredeljena za žanr strave. Robert Ejkman je najbolji pisac strave za kojeg nikada niste čuli. "Hladna ruka u mojoj" je zbirka njegovih priča, a njegove vrhunske priče bolje su od skoro svega drugog u modernom hororu. Što se tiče radnje romana "Ukleta kuća na brdu", ona se odvija u velikoj usamljenoj kući na brdu, staroj osamdesetak godina, u kojoj dugo vremena niko nije stanovao.

roman karmila Roman koji je inspirisao Brema Stokera da napiše Drakulu; foto: "Orfelin"Zaplet počinje, navodi Ognjanović, kada grupa istraživača natprirodnog dolazi da istraži glasine o paranormalnim pojavama koje se navodno dešavaju u njoj.

Pored ovih, Ognjanović kaže da ljubitelji horora nikako ne bi smeli da propuste Nešto zlo ide ovamo Reja Bredberija u novom prevodu, kao i Gole kosti Stivena Kinga.

Roman mračne fantastike "Nešto zlo ide ovamo" govori o trinaestogodišnjacima koji spasavaju grad suprotstavljajući se zlu. Ovo je jedan od najznačajnijih Bredberijevih dela, koje je, konačno, dobilo prevod na srpskom kakav zaslužuje - kaže Ognjanović.

On ističe kako o Kingovim Golim kostima nema šta da se priča, jer svaki ljubitelj strave zna o čemu je reč. Ognjanović kaže kako su to Kingove kratke priče nastale osamdesetih, kada je, smatra, bio zlatni period ovog čuvenog američkog pisca.


Strava sa ekrana

Za one koji bi se, umesto na stranicama knjiga, sa monstrumima susreli na ekranu, Dejan Ognjanović preporučuje najstrašnije filmove iz prethodne godine. On kaže da bi svi trebalo da pogledaju The Witch, netipični, atmosferični i nekonvencionalni horor, čija je radnja smeštena u 17. vek, ali i korejski film The Wailing.

"The Witch" je film koji se ne služi jeftinim trikovima i traži pažljivog gledaoca. Nažalost, nije bio prikazivan u srpskim bioskopima, ali su ljubitelji horora već našli načina da dođu do njega. U njemu je mali broj likova, izolovanih na jednom mestu i na udaru demonskih sila. "The Wailing" je spoj crne komedije, psiho-trilera i horora na demonske teme - kaže Ognjanović.

U njemu se, navodi Ognjanović, dešava serija nerazjašnjenih ubistava, ali policijska istraga utvrđuje da se iza toga ne krije čista ljudska psihopatologija, već da ima tu nečeg mračnijeg i dubljeg. ela faning Ela Faning u neobičnom psihološkom hororu "The Neon Demon", foto: Flickr/BagoGames

Pored toga, Ognjanović preporučuje i The Invitation, kamerni film o grupi prijatelja koja se posle dugog vremena nalazi na večeri kod jednog od njih, ali glavni junak počinje da oseća kako nešto nije uredu sa njegovim domaćinima.

The Neon Demon je još jedan u nizu filmova koji je, prema Ognjanovićevom mišljenju, obeležio 2016.

Nikolas Vinding Refin je jedan od najoriginalnijih reditelja današnjice. Ovo je jedan ekscentričan, neobičan, visokostilizovan film  - ističe Ognjanović.

Za one kojima ova Ognjanovićeva preporuka nije dovoljna, on preporučuje i neke od najstrašnijih stripova na našem tržišu.

Neke od hororičnih izdanja 9. umetnosti koje će vas, prema Ognjanovićevom mišljenju, prestraviti su stripovi iz "Darkwoodove" edicije “Jezovnik” i to Lavkraft strip-autora Enrikea Breće, koja je spoj fikcije i biografskih činjenica majstora horor književnosti Lavkrafta.

Pored toga, on preporučuje i Kuću na granici Ričarda Korbena, Među borovima Erika Krika, Harmana Pera Metera i Izabela Krajca, ali i Zagora, knjigu 27 pod nazivom Oluja nad Haitijem, u kojoj se ovaj junak suočava sa vudu vradžbinama, kultovima i svemu ostalom što je svojstveno Haitiju, gde je radnja ove priče smeštena.

Svi ljubitelji horora, mogu u svakom trenutku da pročitaju preporuke, recenzije i kritike svega onoga što ima veze sa hororom, ali i mnogo više na njegovom blogu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: