Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 4. 1. 2017.

| Zabava

Stripovi koji su obeležili 2016. godinu

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
striparnica
Neki bi praznike proveli uz šarene strane i oblačiće ispunjene tekstom; foto: JV

Svima onima koji bi praznike proveli uz superheroje u živopisnim kostimima i neverovatnim moćima, mitološkim bićima, ali i vestern junacima, vlasnik striparnice “Južni Darkwood” iz Niša, strip teoretičar i scenarista Zlatibor Stanković preporučuje najbolje što su domaći strip izdavači objavili prethodne godine.

betmen Betmen nikada ne izlazi iz mode; foto: DarkwoodPrema mišljenju vlasnika striparnice, u 2016. prednjačili su superherojski stripovi, pa on kaže da stripofili nikako ne smeju da propuste 2 značajne Betmenove avanture: “Stripoteku br. 1139 - Betmen: Povratak Mračnog viteza - poslednji pohod”, kao ni “Betmen: Duga Noć veštica”.

U ovom broju Stripoteka je po prvi put donela priču o Betmenu. Kuriozitet sam po sebi, a njemu se pridružio još jedan - ovu priču koju potpisuju čuveni Frenk Miler, Brajan Azarelo i Džon Romita Junior, Stripoteka je objavila paralelno sa njenom premijerom u Americi. Što se tiče “Duge noći veštica”, na listama fanova i kritičara jedan je od top pet grafičkih romana o zaštitniku Gotama koji nas vraća u vreme Betmenove mladosti - rekao je Stanković.

Stanković kao obavezno štivo preporučuje i “Rukavicu beskraja”, priču o supernegativcu Tanosu, koga scenarista Džim Starlin suprotstavlja gotovo čitavom Marvelovom univerzumu u bici “kosmičkih razmera”. Ovaj strip, kaže Stanković, poslužio je i kao predložak za 3. deo bioskopske sage o Osvetnicima.

Još jedan atipičan superherojski strip “koji to nije”, je prema mišljenju Stankovića i “Atomika”, višeslojna priča autora Sala Abinantija i Endrua Daba, o Sovjetskom savezu nakon Prvog svetskog rata i pokušaju vlasti da stvori superiorno biće kom će se narod klanjati. atomika Jedan atipični superherojski strip; foto: Darkwood

Pored “superherojštine”, Zlatibor kaže da su stripovi koji su obeležili godinu za nama i “Morski vuk” Rifa Rebsa, ali i “Legenda u Isu”.

“Morski vuk” je jedinstvena, više puta nagrađivana vizuelna avantura koja sasvim parira onoj nastaloj ispod pera Džeka Londona čije je istoimeno delo Rebs i pretočio u grafički roman. Što se tiče “Legende o Isu”, delo je inspirisano keltskom mitologijom koje po rečima scenariste Žak-Lik Istina odaje počast Konanu. Zanimljivo je da je ovaj strip, objavljen u luksuznoj opremi i na velikom formatu, ilustrovao srpski strip-crtač Dejan Nenadov - kaže Stanković.

zlatibor stankovic Zlatibor Stanković je vlasnik jedine striparnice južno od Beograda; foto: Z. S.On kao jedno od najboljih izdanja u 2016. izdvaja i “Velikog Teksa - Dolina terora”, jednog od najvoljenijih italijanskih strip crtača Roberta Raviola Magnusa.

Magnus je na crtežu ovog albuma radio čak 7 godina. Iako se scenaristički ova priča uklapa u narativni šablon većine avantura čuvenog rendžera, crtež je ono što je čini legendarnom. Obavezna, tehnički vrhunsko odrađena lektira za sve stripofile - navodi Stanković.

Međutim, vlasnik “Južnog Darkwooda” kaže da se u prethodnoj godini u ovoj striparnici najviše prodavao japanski serijal “Beležnica smrti”.

Na srpskom tržištu dugo iščekivani, sjajan natprirodni triler, i jedna od najpopularnijih mangi na svetu - rekao je Zlatibor.


I strip Leskovčanina među obaveznim štivom

vekovnici Osmi po redu deo sage o vampirima i srpskoj mitologiji; foto: DarkwoodPrema mišljenju Zlatibora Stankovića, među najznačajnijim stripovima objavljenim u ovoj godini, nalazi se i 8. deo Vekovnika “Vekovnici - Kainov soj”.

Vekovnici su najpopularniji domaći avanturistički/fantazi strip serijal u prethodnih deset godina. U ovom 8. albumu, Marku Stojanoviću, idejnom tvorcu i scenaristi dosadašnjih tabli serijala, pridružila se sjajna ekipa bugarskih strip crtača - rekao je Stanković.

Podsetimo, tvorac “Vekovnika” Marko Stojanović iz Leskovca, nedavno je u svom rodnom gradu dobio nacionalnu nagradu za doprinos bugarskom stripu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Stefan

    21:01 // 20. 1. 2017.

    Atomika i Morgan Lost su obeležili godinu. Evo i zašto:

    Fidelov strip vikend vol. 16 - http://wp.me/p2QFWY-36m

  • Mister M

    20:14 // 4. 1. 2017.

    Samo napred! :)

  • lahor

    12:31 // 4. 1. 2017.

    Zanimljivo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da ga nisu ovi iz Radnički oštetili kad igraše tamo?

Milan čitalac

Tekst: FSS: Teren u Leskovcu jasan pokazatelj zatečenog javašluka i neodgovornosti

Pronađite nas na: