Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:16, 23. 11. 2014.

| Zabava

Traganje za malim Živojinima dovelo do Pasi Poljane

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Ziveo-Zivojin
Mali i odrasli Živojin nazdravljaju za svoje imenjake

“Koliko bi mi sad bilo žao da se ne zovem Živojin!”, rekao je osmogodišnjak iz Niša svom dedi kada je saznao da će ga posetiti imenjak koji je započeo misiju da „staro srpsko ime vrati u život“ i upozna sve osnovce sa tim imenom u Srbiji.

Mališan iz Pasi Poljane prvi je Živojin van Beograda, a peti od ukupno 22 iz cele zemlje, kome je u goste tokom akcije „Živeo Živojin“ došao Živojin Petrović sa poklonima, ali i željom da malom Živojinu Đorđeviću objasni značaj tog imena. Zivojin-PasiPoljana Živojina češće zovu po nadimku Ika

Đorđevići su Petrovića dočekali baš na krsnu slavu, na dan Svetog arhangela Mihaila, sa žitom, svećom i slavskim kolačem.

Pre sto godina, baš na ovaj dan, baš u ovo vreme, veliki junak vodio je jednu važnu bitku. Toliki je junak bio da je na grudima imao svo ordenje koje postoji. To je naš najpoznatiji imenjak... – započeo je Petrović razgovor sa osmogodišnakom koji je bez problema pogodio da je reč o vojvodi Mišiću.

Medaljon ovog vojvode jedan je od poklona za malog Živojina, koji je dobio i knjigu o Tesli uz koju mu je gost poželeo da jednog dana postane takav genijalac.

Živojin Mišić je pravio plan odbrane od neprijatelja. On je u tome uspeo, a da li ćemo mi Živojini odbraniti našu kulturu, videćemo – kaže Petrović.

Ziveo Zivojin Đorđevići porodično dočekali Živojina Petrovića na dan krsne slaveOvaj Beograđanin smatra da je u vreme kada smo napadnuti zapadnim imenima biti mali Živojin velika stvar.

Đak drugog razreda poneo je ime po svom pradedi, koji je umro 1973. godine kada je njegov otac Bratislav bio beba od tek nekoliko meseci.

Pošto je stalno slušao priče o tome kako ga je deda držao u naručju i pričao mu sa puno ljubavi, kada je odrastao, Bratislav je odlučio – ako bude imao sina, zvaće se po dedi. 

Supruga Sonja prvo je rodila 3 ćerke - pre 13 godina Nataliju, pre 12 Katarinu, a pre 10 Snežanu. Da će četvrto dete biti muško saznala je tek u 9. mesecu trudnoće i, dok je bila u bolnici, kod kuće je već pala odluka – sin će se zvati po pradedi.

Volim svoje ime. Sestre i drugovi u školi najčešće me zovu Ika ili Žika, a ponekad i Živojin – kaže mališan.

Zivojini Petrović: "Živojin Mišić je zemlju branio oružjem, a ti ćeš znanjem"Uz sve petice u školi ima dovoljno vremena da uživa u svom hobiju i peca, za sada uglavnom bejavice, na Moravi i Nišavi.  Želja mu je da njegovo ime jednog dana bude prozvano u postavci nekog prvoligaškog tima kada, poput Piksija, postane čuveni fubdaler.

Mališan iz Pasi Poljane nije jedini niški osnovac sa imenom Živojin, tako se zove i đak VI razreda sa Palilule, a još jedan osnovac njihov imenjak na jugu Srbije živi u Beloj Palanci. 

Pogledajte na mapi gde žive ostali mali Živojini.


Red je na Milutina, Obrena, Ljubicu...

Kako je Živojin Petrović, koji je zbog nesvakidašnje akcije za kratko vreme stekao veliku popularnost, zaključio na osnovu sopstvenog istraživanja, oko trećina malih Živojina dobila je ime po svom pretku. Pošto je osnova tog imena „živ“, trećina njih ga je dobila jer im je po rođenju život visio o koncu, a trećina se tako zove po vojvodi Mišiću.

U prvoj polovini novembra sam preko medija tragao za malim Živojinima, sada ih posećuje. Želim i da dam podstaknem i na istu akciju izazovem nekog Milutina, Obrena, Velibora, odnosno Ljubicu ili Jovanku.

Dodaje da su tradicija i običaji koren i identitet svakog naroda i da su, među mnoštvom kulturnih tekovina koje treba da negujemo, lična imena važan sastavni deo kulture.

Petrović, inače aktivista i učesnik mnogih društvenih projekata obeležavanja i negovanja običaja i kulture, ističe da je za ovako uspešnu akciju bila dovoljna samo ideja kojom je on „dao zamajac“.

Sve je počelo od jednog jedinog tvita. Eto, vidite da pojedinci mogu nešto da rade i menjaju. Aktivizam je ključ opstanka Srbije. Ne možete da čekate da neke stvari država ili opština urade za vas, ako svako uradi pomalo, sve će krenuti na bolje – samouveren je Živojin.

Ove i prošle godine, samo po jedna beba dobila je ovo ime, a pretprošle – nijedna. Da bi to promenio, Petrović će svim bebama koje se rode u novembru, mesecu obeležavanja Kolubarske bitke, i dobiju to ime, poklanjati pelene sve do 1. rođendana. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • snex

    22:51 // 23. 11. 2014.

    kakva lepa ideja ovog čoveka! a tek gest za pelene za novorođene!!! bravo i za ovu divnu porodicu sa četvoro lepe dece!

  • Kalča

    16:35 // 23. 11. 2014.

    Sva su imena na svetu lepa. Ali, naši snobovi se stide naših, jednako lepih imena - čija značenja mnogi među nama znaju. Njima je "in" samo ono što stiže sa šarenim izlozima megamarketa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: