Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:33, 16. 9. 2016.

| Zabava

Tvorac "Senki starog Niša" napravio novi snimak grada [video]

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Sud
Niš i okolina u mnogo povezanih fotografija; Foto: screenshot Niš Timelapse Video; Davorin Dinić

Niški glumac i lutkar Davorin Dinić napravio je još jedan snimak Niša povezujući fotografiju i video umetnost. Takozvani “timelapse” prikazuje dnevne i noćne kadrove različitih delova grada i okoline u videu dugom skoro 3 i po minuta. 

“Timelapse” nastaje tako što se napravi serija fotografija u jednakim vremenskim intervalima, a onda se fotografije povezuju u video snimak. Kako kaže Dinić, ovakve projekte video je pre više godina, ali se, dodaje, nije usuđivao da se upusti u tako nešto jer je pretpostavljao da zahteva mnogo truda i posvećenosti. Davorin Dinić Glumac, muzičar i fotograf; Foto: Fejsbuk profil Davorin Dinić

Bio sam u pravu. Projekat je trajao 3-4 meseca računajući i prirpemni period kada sam mnogo čitao, istraživao i informisao se o tehničkim aspektima i procesima koji su uključeni u nastanak takvog videa – kaže Davorin Dinić.

U ostvarenju plana su mu, dodaje, pomogli prijatelji koji imaju dobar pogled na grad iz svojih stanova.

Većinu kadrova sam već imao u glavi i znao sam kako da ih fotografišem ali sam hteo da uključim i mnogo širokih kadrova fotografisanih sa visine, pa sam na društvenim mrežama zamolio sve koji žive u visokim zgradama i imaju dobar pogled ka gradu da mi se jave – govori.

Zahvaljujući tome što se javilo mnogo takvih prijatelja, ističe, imao je mnogo mogućmnosti da napravi lepe kadrove. Na kraju je digitalno sređivao fotografije i povezivao ih u snimak. U završnoj fazi radio je postprodukciju i montažu. Tvrđava Dve samostalne izložbe; Foto: Fejsbuk stranica Davorin Dinić


Grad kao inspiracija

Ovaj niški glumac javnosti je poznat i po seriji fotografija “Senke starog Niša”, na kojima je rekonstruisao događaje od pre 50 do 100 godina na mestima i ispred objekata u gradu koje je fotografisao sa istih pozicija kao i autori starih fotografija. Ove fotografije Nišlije su mogle da vide na izložbama u Logoru kao i na prošlogodišnjem “Nišvilu”.

Još jedan od njegovih projekata je i "Nistopia" koja pokazuje apokaliptični Niš, dok je jedan od najinteresantnijih poduhvata “Camera obscura” koju je napravio od svoje spavaće sobe. Zamračio je celu prostoriju i pobrinuo se da u nju ne dolazi ni trag svetla. Zatim je na prozoru napravio otvor velicine 1-3 cm, što je od sobe napravilo mračnu komoru.

Nistopija Distopijsko društvo; Foto: Fejsbuk stranica Davorin Dinić Kako je obrazložio u opisu tog videa, efekat obrnutih slika neba na zidovima njegove sobe dobio je zahvaljujući fundamentalnoj osobini svetlosti koja omogućava pojavu koja je u osnovi svakog fotoaparata, bilo analognog ili digitalnog.

Radi se o tome da je aparat zatvorena kutija u koju svetlost ulazi samo kroz jedan mali otvor koji zovemo blenda. Svetlost koja ulazi kroz taj otvor formira sliku na zadnjoj strani te kutije gde se nalazi i senzor koji tu sliku registruje. Zbog osobine svetlosti, slika koja nastaje tim putem uvek je "izvrnuta" – objasnio je.

Iako je poznavao principe na kojima radi kamera, ipak, dodaje, nije verovao da će uspeti u tom projektu.

U taj projekat sam ušao sa blagom sumnjom jer iskreno nisam očekivao da je zaista moguće replicirati efekat mračne komore na celu sobu. Vrlo sam se prijatno iznenadio kada mi je eksperimant uspeo a zanimljivo je to sto sam tada taj efekat zabeležio upravo ovom timelapse tehnikom tako da sam na kraju dobio snimak neba iznad Niša kako bešumno plovi preko zidova moje sobe – objašnjava.


Glumac istražuje mogućnosti fotografije

Fotografija i “igranje” svetlošću i kamerom ga inspiriše. Kako kaže, u svakom trenutku ima nekoliko ideja koje bi voleo da proba, a svaki porojekat je i za njega eksperiment.

Ne mogu da dam konkretnu najavu o tome sta bi to moglo da bude ali mogu da sugerisem da mi se  u poslednje vreme jako svidja jedna tehnika koja se zove “dupla ekspozicija” - kaže.

Iako njegove fotografije zadivljuju mnoge Nišlije na društvenim mrežama, kako kaže, nikada ga niko od nadležnih u gradu nije tražio materijale koje pravi za promociju grada. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Stevanovic

    09:52 // 17. 9. 2016.

    Potrebno je više ovakvih snimaka, prelepo!!!

  • Dragana

    18:41 // 16. 9. 2016.

    Divno, nedostaje mi moj grad.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: