Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 2. 9. 2016.

| Zabava

Vojni treninzi senzacija za avio-spotere

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Avion
Mlazni avioni na noćnom nebu posebna senzacija; Foto: Matija Stojanović

Preletanje borbenih aviona iznad Niša poslednjih dana preplašilo je, ali i oduševilo mnoge, a posebno avio-spotere - ekipu koja fotografiše letelice. Ovim hobijem bave se 4 godine, ali su tek sada dobili jedinstvenu priliku da foto-aparatima “love” vojne avione.

Matija Stojanović i Aleksa Mladenović su dosad propratili na desetine sletanja, poletanja i preleta civilnih, putničkih, transportnih, privatnih i lakih aviona. Ipak, nisu često bili u prilici da vide mlazne avione domaćeg ratnog vazduhoplovstva. Zato je, objašnjavaju, svaki nenajavljeni i neočekivani let borbenog aviona iznad Niša, senzacija. Autori Zaljubljeni u avione i fotografiju; Foto: Aleksa Mladenović

Ovog puta smo imali najavu za planirane trenažne letove "orlova" i "supergalebova" sa Lađevaca i na vreme smo se pripremili i naoštrili objektive – kaže avio-spoter Matija Stojanović.

Pristupačna mesta za fotografisanje aviona u Nišu su, dodaje, bedem i kapija niške Tvrđave, aerodromski restoran i poljana u Popovcu sa koje se pruža odličan pogled na sam kompleks aerodroma i grad.

Najbolje mesto za avio-spoting nalazi se na atarskim putevima u blizini sela Popovac i tu avioni najniže preleću u prilazu za sletanje na niški aerodrom – objašnjava.

Fotografska oprema je jedan od bitnih faktora za dobru fotografiju, ali je, ističe, talenat najvažniji.

Lično mislim da, ako imate talenta, uz malo improvizacije i najobičnijim telefonom možete napraviti dobru fotografiju – smatra ovaj mladić.

Pista Snimili na desetine poletanja i sletanja; Foto: Matija Stojanović Avio-spoting je vrlo popularan u svetu, dok u Nišu često nailazi na nerazumevanje. Velika ljubav prema avijaciji, vazduhoplovstvu uopšte i fotografiji, ističe, navela ih je da se bave avio-spotingom.

Osećaj kada vas avion preleti na 20, 30, 40 metara je neverovatan i prosto se ne može opisati rečima. Tako nešto nikoga ne može da ostavi ravnodušnim.

Zbog tog osećaja, kaže, ponekad i satima čekaju preletanje aviona pored aerodroma ili u gradu. Nekada utroše i nekoliko sati za samo jednu dobru fotografiju. Ne smeta im, dodaje, ni da ustanu rano ujutru da snime avion koji se retko viđa.


"Iljušin" najizazovniji avion za spotere

Do sada su snimili više hiljada fotografija raznih aviona - od malih sportskih, preko putničkih, pa sve do velikih teretnih. Ipak, najinteresantniji i naizazovniji za snimanje je ruski teretni avion Iljušin – 76. Iljušin Najizazovniji za slikanje Iljušin; Foto: Matija Stojanović

To je veliki avion koji ima vrlo nizak prilaz za sletanje i veoma je bučan. Avioni tog tipa su kod nas bili više puta. Najviše su se zadržavali kada su dejstvovali sa niškog aerodroma u okviru akcija gašenja pošara po Srbiji – kaže.

Ipak, ovim hobijem su počeli da se bave kada je preko Niša preletao avion "foker 100" Montenegro erlajnsa, pa je to i prva letelica koju su snimili.


Srpski aerodromi ne sarađuju sa spoterima

Podatke o letovima dobijaju sa sajta niškog aerodroma i ostalih specijalizovanih sajtova za praćenje letova. Ipak, bliža saradnja sa niškim aerodromom je, zasada, neostvareni san.

Prelet Jedinstven osećaj; Foto: Aleksa MladenovićU svetu, objašnjava, postoje organizovani prostori duž aerodromske ograde za ljubitelje aviona kao što su biciklističke i pešačke staze oko celog kompleksa aerodroma sa klupama i suncobranima duž kojih svi zainterevani mogu da posmatraju i fotografišu avione tokom celog dana.

Takođe, pored piste postoje uređena uzvišenja sa kojih se pruža pogled na aerodrom. Na aerodromskim terminalima postoje terase sa kojih svi mogu da posmatraju i fotografišu letelice. Aerodromi, dodaje, izlaze u susret spoterima tako što organizuju spoterski dan kada puštaju spotere na platforme aerodroma odakle mogu izbliza da fotografišu.

Rukovodstva aerodroma u Srbiji treba da shvate da spoteri nikako ne predstavljaju pretnju po bezbednost aerodroma, jer mi nikada ne narušavamo posed aerodroma i uvek stojimo van aerodromske ograde – kaže Stojanović.

On dodaje da spoteri aerodromskoj službi obezbeđenja uvek mogu da pomognu tako što će im javiti ukoliko primete nešto neobično u blizini ili u krugu aerodroma. Spoteri, takođe, svojim fotografijama promovišu  aerodrome i avio-kompanije. Od fotografija i snimaka prave ličnu arhivu, a najbolje po sopstvenoj proceni objavljuju po društvenim mrežama, forumima, sajtovima, blogovima, Jutjub kanalima, gde spoteri iz celog sveta razmenjuju svoja iskustva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • A M

    19:42 // 2. 9. 2016.

    Ovi avioni nemaju veze sa Beogradom, stacionirani su na aerodromu Lađevci kod Kraljeva. Niš i Lađevci pripadaju istoj brigadi tako da je logično da će ovi avioni leteti iznad Niša a ne Beograda.

  • Olja Jovanovic

    19:41 // 2. 9. 2016.

    Zna se kome smetaju avioni;malogradjanima koji su na svojim pasnjacima godinama cuvali stoku,pa sad resili ,da postanu "gradjani".

    • shaft

      06:46 // 3. 9. 2016.

      Ne bih rekao da si i ti neka gradjanka!Ako imas dece,bebicu,da li joj smeta?Nesto si pomesala,avion nije gradsko prevozno sredstvo,da kruzi nad glavama,vec bus!

    • z.c.

      12:34 // 3. 9. 2016.

      Vidite,ja sam rodjen u Nisu,majka i deda takodje.Znaci,Vasa teorija pada u vodu.A procitajte danasnje izdanje jednih beogradskih novina pa cete videti zasto ne lete iznad Beograda.Vazduhoplovni inspektorat je dosao i u Nis u kontrolu.

  • z.c.

    18:59 // 2. 9. 2016.

    Београђанима сметају,не могу да спавају,па решили да дођу у Ниш.







    Београђанима сметају,не могу да спавају,па дошли у Ниш.

    • milan

      22:11 // 2. 9. 2016.

      mi smo građani poslednjeg reda i nama to ne smeta. šta je vežbamo nešto ubrzano, čudne se stvari dešavaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: