Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:51, 17. 3. 2015.

| Zabava

Za 2 dana napamet naučio 286 decimala broja Pi

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Takmicenje-Pi.JPG
Aleksandar Đorđević "izrecitovao" 286 cifara, Anđela Jovićević 218, a Aleksa Đorđević - 106

Na takmičenju u memorisanju decimala broja π, koje se u Nišu povodom Međunarodnog dana tog broja održava jedino u Gimnaziji "Bora Stanković", ove godine je briljirao Aleksandar Đorđević koji je napamet i pravilnim redom izdeklamovao 286 decimala.

Bora-Stankovic Međunarodni dan broja Pi u ovoj školi se obeležava već tri godineOvaj đak III razreda je u učionici, u kojoj su ostali takmičari i novinari gotovo zadržali dah da ga ne bi dekoncentrisali, počeo redom: 3,1415926535... I tako do 286. decimale, a znao ih je još - samo je u sledećoj grupi cifara greškom zarotirao dve.

Dok sam učio, razvrstavao sam decimale u grupe od po 5 i sve ovo uvežbao za 2 dana. Na prvom takmičenju pre dve godine naveo sam ih 111, prošle godine 150 i evo, sad sam pobedio. Cilj mi je da sledeće godine oborim školski rekord, odnosno da ispričam bar 447 - kaže Aleksandar.

A taj školski rekord drži Dejan Petković koji je pobeđivao dve godine zaredom, prve izgovorio 299, a druge 446 decimala. Ove godine nije učestvovao jer je bio zauzet obavezama oko pripremanja za takmičenje iz fizike.

Broj-Pi-Bora-Stankovic Đaci su posetiocima škole pričali zanimljivosti i ovom iracionalnom brojuOstali ovogodišnji takmičari pokazali su da će mu biti žestoki konkurenti sledeće godine. Magdalena Jovićević, učenica I razreda, ispričala je 218 decimala, a njen vršnjak Aleksa Đorđević - 106.

Svako od njih imao je svoj sistem učenja, Magdalena je brojeve raspoređivala u redove, što joj je olakšalo pamćenje jer su mnogi, kako objašnjava, počinjali ciframa 8 i 2.

Aleksa je cifre grupisao i pamtio ih dve po dve ili tri po tri, a nekad je nailazio baš na onakav niz kakav ima neki od njemu poznatih brojeva telefona.

Na Međunarodni dan broja π, koji se obeležava 14. marta, i drugi učenici pokazali su značaj koji u nauci ima Arhimedova konstanta, Ludolfov broj ili odnos obima i prečnika kružnice.

Priča o broju π stara je oko 4.000 godina. Počela je onda kada se pojavila potreba da se izmeri dužina jedne kružne linije. Mnogi naučnici su proučavali ovaj broj, a najuspešniji je bio Arhimed - pričali su gimnazijalci u holu svoje škole.

Broj-Pi Učenice su ispisale i povezale u niz više od 500 decimala broja PiPitali su se da li je slučajnost što je baš 14. marta, koji se u američkom formatu prikazivanja datuma obeležava kao 3.14, rođen Albert Ajnštajn, i pričali zanimljivosti o ovom broju.

Rekli su da nijedan matematički simbol nije izazvao toliko znatiželje i čuđenja kao ovaj broj. Njegov niz je toliko dug da se negde u njemu nalazi datum rođenja svakog od nas, jedan od razloga za napredovanje računara upravo je nastojanje da se odredi što više decimala ovog broja, a da sada je izračunato 13 triliona decimala za šta je računaru bilo potrebno 208 dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Anja

    13:26 // 10. 11. 2015.

    Smisao ovog takmicenja jeste da se pokaze trud i pozrtvovanost ucenika, kao i njihova sposobnost pamcenja, odnosno, faktor memorije, jedan od veoma bitnih kod inteligencije. Matematicke sposobnosti iskazuju se u nacinu grupisanja brojeva, jer je tu izrazena sposobnost logickog zakljucivanja, odredjivanja redosleda.

  • isa

    12:24 // 21. 4. 2015.

    Ovo takmicenje nema nikakve veze ni sa matematikom ni sa razvijanjem kreativnosti. Koja je poenta ovog "takmicenja"?

  • Dragan

    08:21 // 19. 3. 2015.

    14. mart je Međunarodni dan broja Pi i lepo je obeležiti ovaj dan. Podržavam aktivnost ove škole i neka nastave tradiciju. Uopšte nije bitno ko koliko dana pamti decimale. Bitno je da su svi uživali.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: