Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Žitorađa

 • protivgradna

  Useve u Toplici ove godine štiti 27 protivgradnih stanica sa 54 strelca

  Desetak dana pre početka sezone odbrane od grada koja zvanično počinje15. aprila, na teritoriji Topličkog okruga je spremno 27 protivgradnih stanica, a svaka od njih ima po 2 strelca. Prema podacima RHMZ angažovana su ukupno 54 strelca koja su prethodnih dana prošla obuku i potpuno su osposobljeni za ovaj posao.

  (1) detaljnije
 • bolnica

  Apelaciono tužilaštvo naložilo Višem da nastavi ispitivanje o navodnoj krađi bebe u prokupačkoj Bolnici

  Apelaciono tužilaštvo u Nišu ukinulo je odbacujuću krivičnu prijavu i naložilo prokupačkom Višem tužilaštvu da nastavi postupak provere i navode u njoj, koju je podnela porodica Stanković iz Žitorađe. Navodi se odnose na moguće krivično delo trgovina ljudima, a reč je o porodici koja sumnja da im je beba ukradena odmah nakon porođaja pre 40 godina.

  (4) detaljnije
 • bebe

  U prokupačkoj Bolnici za 7 dana rođeno 20 beba, od početka godine 128 porođaja

  U periodu od 15. do 22. marta u prokupačkom porodilištu, koje pokriva sve opštine Topličkog okruga, rođeno je čak 20 beba, 10 devojčica i 10 dečaka. U Bolnici kažu da, i pored većeg broja porođaja u prethodnih nedelju dana od uobičajnog, do sada je od početka godine rođeno ukupno 128 beba, što je prosečno manje u odnosu na isti period prošle godine.

  (1) detaljnije
 • pruga

  Rok od 90 dana za sanaciju pruge Prokuplje - Kuršumlija, izvođač firma koja radi trgove u Nišu i Leskovcu

  Železnički saobraćaj od Prokuplja do Kuršumlije ponovo će biti uspostavljen za oko 3 meseca, koliko je predviđeno da će trajati radovi na sanaciji i rekonstrukciji pruge duž ove deonice u dužini od oko 270 metara, ali i na izgradnji nekoliko novih propusta. Vrednost radova je oko 40 miliona dinara, a Infrastruktura železnice je, nakon tendera, potpisala ugovor sa izvođačima koje čini grupa ponuđača kompanije Bauvezen iz Lazarevca i Trioprojekt iz Beograda.

  (15) detaljnije
 • Privredna zona Hisar

  Za završetak radova na Privrednoj zoni "Hisar" u okolini Prokuplja još 75 miliona dinara

  Za realizaciju druge faze projekta izgradnje privredne zone "Hisar" kod Prokuplja, koja će obuhvatiti infrastrukturno opremanje, izgradnju pristupnih saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže i elektroenergetske instalacije, nadležno Ministarstvo privrede odobrilo oko 75 miliona dinara.

  detaljnije
 • Prokupački sud

  Preminula starica iz Žitorađe koju je pretukao razbojnik zbog 3.000 dinara

  Starica koju je pretukao mladić osumnjičen da je iz njene kuće ukrao 3.000 dinara preminula je u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, gde je lečena od zadobijenih povreda. U prokupačkom Višem tužilaštvu kažu da je već urađena obdukcija čiji se rezultati očekuju narednih nekoliko dana, a od njih će zavisiti i krivično delo za koje će se teretiti osumnjičeni 21-godišnjak iz okoline Žitorađe koji je iste večeri nakon krađe i uhapšen i trenutno je u Okružnom zatvoru u Prokuplju.

  (2) detaljnije
 • leskovacki rostilj

  Preko 15.000 evra za kafane iz opštinskog budžeta u Žitorađi

  Tri kafane izabrane su za reprezentacije opštinara iz Žitorađe i za njihove goste, a osim kod lokalnih ugostitelja, "na potpis" će moći da se ide i u Niš, jer je ugovor sklopljen i sa jednom niškom kafanom. Za ove usluge od novca svih stanovnika Žitorađe biće izdvojeno skoro 2 miliona dinara bez PDV-a.

  (14) detaljnije
 • policija

  Provalio u kuću starice i ukrao 3.000 dinara, policija ga iste večeri uhapsila

  Nakon što je provalio u kuću 84-godišnje žene, pretukao je i od nje oteo oko 3.000 dinara , prokupačka policija je uspela da pronađe i uhapsi 21-godišnjaka iz okoline Žitorađe.

  (3) detaljnije
 • poplava

  Ukinuta vanredna situacija u Žitorađi, rok za prijavu štete do petka

  Štab u Žitorađi ukinuo je posle mesec dana vanrednu situaciju proglašenu 11. januara, nakon obilnih padavina i pojave bujičnih potoka koji su poplavili veliki broj seoskih domaćinstava. Iz Opštine podsećaju građane da je rok za prijavu nastale štete do petka, 12. februara.

  detaljnije
 • aparat

  U Toplici otkrivene tri nelegalne kladionice, a dve privremeno zatvorene

  Od 15. do 26. januara prokupačka policija i inspektori Uprave za igre na sreću otkrili su 3 objekta u kojima su se nelegalno organizovale igre na sreću - dva u Kuršumliji i jedan u Žitorađi. Zbog nepravilnosti su privremeno zatvorene i dve kladionice, jedna u Prokuplju na 15 dana i jedna u Blacu na 90 dana, a protiv četiri osobe će biti podnete krivične prijave za krivično delo neovlašćeno organizovanje igara na sreću.

  (1) detaljnije
 • bolnica

  Svetosavska povelja Topličkog upravnog okruga dodeljena kovid odeljenju Opšte bolnice

  Zbog velikog zalaganja i doprinosa u lečenju svih građana u Toplici, ovogodišnja Svetosavska povelja, kao najznačajnije priznanje koje dodeljuje Toplički upravni okrug, pripala je Kovid odeljenju prokupačke Opšte bolnice, dok će četiri svetosavske zahvalnice dobiti kovid ambulante pri Domovima zdravlja u Prokuplju, Blacu, Kuršumliji i Žitorađi.

  detaljnije
 • Prokuplje

  U Toplici raspisan konkurs za predloge za Svetosavsku povelju

  Toplički upravni okrug objavio je konkurs koji će trajati do 21. januara, a na kome će moći da se predlažu najbolji i najzaslužniji pojedinci ili institucije iz oblasti privrede, prosvete, zdravstva, kulture, sporta i vere za dodelu priznanja koje se dodeljuje u čast obeležavanja Svetog Save.

  detaljnije
 • Poplava kuće Žitorađa 1; foto: Ivan Antanasković

  Više poplavljenih kuća u Žitorađi, meštani kažu zbog nezavršene kanalizacije

  Kiša koja je prethodna dva dana padala na teritoriji Topličkog okruga pričinila je veliku materijalnu štetu na pojedinim domaćinstvima pre svega u opštini Žitorađa, gde su bujični potoci poplavili na desetine kuća i pomoćnih prostorija u selima ove opštine. Veliku štetu pretrpele su i kuće na izlazu iz Žitorađe ka selu Studenac, gde su nezavršeni radovi na započetoj kanalizacionoj mreži uzrokovali da voda prodre ne samo u podrumske prostorije, već je poplavila gotovo čitav prvi sprat kuće.

  (7) detaljnije
 • poplava

  Poplavljena sela u okolini Žitorađe

  Kiša koja gotovo bez prekida pada već duže od 24 sata izazvala je pojavu bujičnih potoka zbog čega je poplavljeno poljoprivredno zemljište, ali i pojedine kuće u selima žitorađske opštine poput Šarlinca, Crnatova, Badnjevca, Jasenice, Voljčinca. U toku je evakuacija žene koja je ostala potpljena u porodičnoj kući, a kako saznajemo prokupački vatrogasci su već na terenu i čamcem će stići do njene kuće kako bi je smestili na bezbedno mesto.

  (3) detaljnije
 • vatrogasci spasioci foto aleksandar kostic

  MUP: Zbog poplava ljudi evakuisani kod Doljevca, Leskovca i Žitorađe

  Zbog kiše koja neprestano pada više od 24 sata na jugu Srbije izlile su se reke u mnogim gradovima i opštinama, a u Sekotu za vanredne situacije MUP-a Srbije kažu da su vatrogasci-spasioci evakuisali ljude kod Doljevca, Leskovca i Žitorađe, kao i da se voda ispumpava iz kuća kod Bujanovca.

  (4) detaljnije
 • Skupština Prokuplja

  Poslednja sednica Skupštine Prokuplja ove godine, na dnevnom redu koncesija Apoteke

  Ukoliko većina odbornika prokupačke Skupštine da saglasnost na sutrašnjoj sednici, gradska Apoteka u Prokuplju mogla bi početkom naredne godine da dobije koncesionara koji će, kako stoji u javnom pozivu, imati obavezu da finansira, upravlja i obavlja farmaceutske delatnosti u Prokuplju i drugim mestima Topličkog okruga u kojima ova ustanova ima svoje objekte. Koncesija se daje na period od 15 godina onome ko ponudi najvišu koncesionu naknadu, uz obavezu privatnog partnera da nastavi delatnost ustanove.

  (3) detaljnije
 • Žitorađa

  Opština Žitorađa za 2 godine nezakonito sklopila poslove vredne 85,52 miliona dinara

  Ugovori bez javnih nabavki vredni najmanje 85,52 miliona dinara, nepravilno obračunavanje plate, dodataka i naknada u iznosu od 3,38 miliona dinara, prihvatanje ugovora većeg od procenjene vrednosti javne nabavke, ali troškovi reprezentacije samo su neke od nepravilnosti koje je utvrdila Državna revizorska institucija tokom kontrole poslovanja za 2018. i 2019. godinu. Predsednik Opštine Ivan Stanojević ne odgovara na pozive i poruke novinara Južnih vesti.

  (4) detaljnije
 • Prokuplje

  Za nešto više od mesec urađeno 608 inspekcijskih kontrola u Toplici, građani poštuju mere

  Timovi sastavljeni od predstavnika sanitarne, tržišne, veterinarske, poreske, inspekcije rada i lokalnih komunalnih inspekcija koji na nivou Topličkog okruga kontrolišu sprovođenje epidemioloških mera, od kraja oktobra, kada su formirani, do danas izvršili su ukupno 608 kontrola u Toplici tokom kojih su samo u 4 slučaja uočene manje nepravilnosti. Jedna od njih se odnosi na nepostojanje dezobarijere, dok se u 3 slučaja nisu striktno primenjivale mere korišćenja lične zaštitne opreme zaposlenih.

  detaljnije
 • Blace

  Proglašena vanredna situacija i u Blacu zbog sve većeg broja zaraženih koronom

  Zbog porasta broja novoobolelih i sprečavanja daljeg širenja zaraze, Opština Blace je uvela vanrednu situaciju na svojoj teritoriji. Nakon Prokuplja i Žitorađe, ovo je treća od četiri opštine Topličkog okruga koja je uvela vanrednu situaciju.

  detaljnije
 • pruga

  Vozovi već 5 meseci ne idu od Prokuplja ka Merdaru, za popravku pruge 40 miliona dinara

  Zbog oštećenja tokom junskih poplava na delu pruge od Prokuplja do Kuršumlije i dalje ka Merdaru, železnički saobraćaj već više od 5 meseci na ovoj relaciji ne funkcioniše, pa putnici vozom mogu od Niša samo do Prokuplja. U Infrastrukturi železnice Srbije kažu da je procenjena vrednost radova na popravci te deonice oko 40 miliona dinara, ali nisu precizirali kada će železnički saobraćaj biti ponovo uspostavljen. Sledeće nedelje, kažu, pokrenuće postupak javne nabavke za izbor izvođača radova na popravci pruge.

  (4) detaljnije