Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Žitorađa

  • policija

    Policija u Prokuplju: Nastavlja se trend smanjenja krivičnih dela u Toplici

    U februaru ove godine na teritoriji Topličkog okruga izvršeno je ukupno 41 krivično delo, što je za 22 manje u odnosu na isti period prošle godine. Od tog broja 34 dela je iz opšteg kriminala, tri dela ekološkog kriminala, jedno krivično delo iz oblasti visokotehnološkog kriminala i tri krivična dela iz oblasti privrednog kriminala. U istom periodu rasvetljeno je 13 krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocima, a pet lopova je uhvaćeno na delu.

    detaljnije
  • Prokuplje centar

    Od utorka do petka u Topličkom okrugu proba sirena za opštu opasnost

    Od utorka 19. marta do petka 22. marta u Prokuplju, Kuršumliji, Blacu i Žitorađi biće proveravan sistem za javno uzbunjivanje, aktiviranjem sirena u trajanju od 60 sekundi.

    detaljnije
  • slatkikrem-foto-dostignucamladihfb

    Slatki krem od žira i preparat koji štiti povrće - pobedničke ideje srednjoškolaca iz Niša i Žitorađe

    U konkurenciji od 31 učeničke kompanije iz 11 gradova iz jugoistočne Srbije na regionalnom takmičenju održanom u Nišu za najbolju ideju je izabrana narukvica za avanturiste koju su osmislili gimnazijalci iz Zaječara, dok je drugo mesto pripalo timu niške Ugostiteljsko-turističke škole koji je kreirao slatki krem od žira, a treće mesto osvojila je učenička kompanija Srednje škole iz Žitorađe koja je proizvela koji stimulišu rast i štiti biljke.

    detaljnije
  • voće šljive

    Prolećni radovi u voćnjacima u Toplici, u toku orezivanje i prskanje

    Toplički voćari narednih nekoliko dana trebalo bi da završe prolećno prskanje koštičavog voća preparatima na bazi sumpora ili bakra u kombinaciji sa hidratisanim krečom, a kako bi smanjili pojavu štetočina i parazita tokom vegetacije, jer sa prvim pupoljcima biljke postaju najranijivije i zahtevaju adekvatnu zaštitu, savetuju poljoprivredni stručnjaci.

    (7) detaljnije
  • Klinički centar Niš KOSTA

    Dečak iz Žitorađe hospitalizovan u Nišu nakon povrede u vrtiću

    Petogodišnji mališan koji se u petak povredio u dvorištu Predškolske ustanove "Prva radost" u Žitorađi još je na Klinici za dečiju hirurgiju i ortopediju UKC Niš i u stabilnom je stanju. Šta je uzrok povređivanja i kako je do toga došlo za sada se ne zna, a nadležni u Predškolskoj ustanovi kažu da će izaći sa informacijom kada utvrde sve okolnosti.

    detaljnije
  • dom zdravlja žitorađa

    Novi rendgen u Žitorađi ni nakon 3 godine ne radi, ispaštaju pacijenti

    Dom zdravlja u Žitorađi već nekoliko godina ima potpuno novi rendgen koji nikada nije stavljen u funkciju, pa zbog toga pacijenti sa teritorije te opštine zdravstvene usluge moraju da traže u prokupačkoj Bolnici, udaljenoj dvadeseatak kilometara. Direktor te ustanove Aleksandar Stanković kaže da je uređaj postavljen i da duže od godinu dana čekaju licencu Ministarstva zdravlja kako bi rendgen počeo sa radom.

    (3) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Toplički okrug domaćin prezentacije za najbolju tehnološku inovaciju

    Kako osmisliti, realizovati i prijaviti se za takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u 2024. godinu, građani Topličkog okruga moći će da čuju na prezentaciji koja je zakazana u svečanoj sali Gradske uprave u Prokuplju u utorak 27. febrauara u 11 sati.

    (2) detaljnije
  • policija

    Manje krivičnih dela u Toplici, veći broj rasvetljenih

    Prokupačka policija je tokom januara evidentirala 46 krivičnih dela u Topličkom okrugu, što je za 10 manje u odnosu na isti period prošle godine. Najveći broj dela - 39 evidentiran je iz oblasti opšteg kriminala, 5 dela su učinjena iz ekološkog i 2 krivična dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala.

    detaljnije
  • Žitorađa

    Žitorađa kupuje novi mini-bus za prevoz seoskog stanovništva

    Kako bi obezbedili lakši i jeftiniji prevoz seoskog stanovnišva, Opština Žitorađa kupuje mini-bus za 8.244.128 dinara bez PDV-a ili oko 70.000 evra. U lokalnoj samoupravi kažu da će se vozilo koristiti za prevoz učenika i građana sa seoskog područja, čime će smanjiti troškove koje sada imaju prema privatnim prevoznicima.

    (3) detaljnije
  • šljive

    Visoke temperature u februaru mogu uticati na ovogodišnji rod voća u Toplici

    Najava visokih temperatura u februaru preko 15 stepeni ne raduju poljoprivrednike jer bi voćke mogle ranije da krenu sa vegetacijom, nakon čega bi temperature mogle da se spuste ispod nule i da dođe do izmrzavanja, što bi kasnije smanjilo prinose. Ipak, poljoprivredni stručnjaci savetuju da najavljeno toplije vreme voćari iskoriste i završe prolećnu rezidbu koja je u toku, a odmah nakon toga obave zimsko prskanje voća, jer sa prvim pupoljcima biljke postaju najranijivije i zahtevaju adekvatnu zaštitu.

    (2) detaljnije
  • promocija časopisa

    U prokupačkom Domu kulture promovisan 65. broj časopisa "TOK"

    Novi 65. broj časopisa TOK koji baštini tradiciju, kulturu, književnost i društvena pitanja u Topličkom okrugu predstavljen je ljubiteljima pisane reči u Prokuplju, a kao i svi prethodni i ovaj broj se tradicionalno bavi različitim događajima koji beleže istoriju Prokuplja i Toplice, ali i mnogim drugim pitanjima iz različitih oblasti koja zanimaju čitaoce.

    detaljnije
  • Žitorađa

    SSP Žitorađa: Odbornik SNS-a pijan izazvao nezgodu, pa dobio posao u Opštinskoj upravi

    Nakon što je pre nekoliko dana u alkoholisanom stanju na državnom putu Žitorađa - Jasenice izazvao saobraćajnu nezgodu u kojoj srećom niko nije povređen, ali je pričinjena materijalna šteta, odbornik SNS u Žitorađi Vlada Ristić je, kako tvrde u Stranci slobode i pravde, "nagrađen" radnim mestom u Opštinskoj upravi. Ristić je, tvrde, primljen po ugovoru na određeno vreme na privremeno povremenim poslovima.

    (5) detaljnije
  • 14god-3

    "Južne vesti" slave 14. rođendan

    Južne vesti ne čine vesti, izveštaji, najave, reportaže, istraživanja, fotografije, video-prilozi, emisije ili ankete, Južne vesti već 14 godina čine - ljudi. To su ljudi koji svakodnevno predano, sa velikom željom, trudom, posvećenošću tragaju za istinom, pokušavaju da podižu svest građana, slušaju o problemima, traže rešenje. I to rade tačno 14 godina - na današnji dan 2010. godine počeo je sa radom sajt koji je dosad imao preko 311 miliona otvorenih stranica, a koji raste sa svojim čitaocima, prijateljima i saradnicima.

    (14) detaljnije
  • saobraćajka

    Pijani vozač izazvao saobraćajku u Žitorađi, nema povređenih

    U saobraćajnoj nezgodi koja se desila sinoć nešto pre 18 sati, 34-godišnjak iz okoline Žitorađe koji je vozio pijan udario je u dva parkirana putnička automobila, a zatim se prevrnuo na krov. Na sreću nije bilo povređenih u ovoj nezgodi, ali je pričinjena materijalna šteta.

    (8) detaljnije
  • Žitorađa

    Novo-staro rukovodstvo ponovo na čelu Opštine Žitorađa

    Građani Žitorađe dobili su novu-staru lokalnu vlast koju nastavlja da vodi Srpska napredna stranka, a novo poverenje građana i još jedan, treći mandat dobio je dosadašnji predsednik Opštine Ivan Stanojević. Novina u novom rukovodstvu je predsednik Skupštine, na tom mestu je izabran Marko Milenković koji je do posednjih izbora bio odbornik u Skupštini Niša, a ranije i poslanik radikala, odakle je izbačen nakon što je prebegao kod naprednjaka.

    (2) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Poznati dobitnici Svetosavske povelje i zahvalnica u Topličkom okrugu

    Profesor doktor Nenad Arsović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktor Klinike za otorinolaringologiju dobitnik je ovogodišnje Svetosavske povelje koju tradicionalno dodeljuje Toplički upravni okrug. Komisija, koja je sve odluke donela jednoglasno, dodelila je i četiri zahvalnice koje će biti uručene Miroljubu Miroviću, dugogodišnjem glumcu prokupačkog Ameterskog pozorišta, Nemanji Radosavljeviću, talentovanom harmonikašu iz Kuršumlije, pijanistkinji iz Prokuplja Mariji Timotijević i Milici Andrejev, doktorantu Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu i direktorki škole u Žitorađi.

    detaljnije
  • vatrogasci

    Povećan broj požara tokom grejne sezone u Topličkom okrugu

    Neispravni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći, ostavljanje grejalica bez nadzora i neispravna instalacija samo su neki od uzroka povećanog broja požara koji su se dešavali poslednjih meseci prošle, ali i na početku ove godine. Prema podacima Sektora za vanredne situacije u Prokuplju, samo od početka januara prijavljeno je 10 požara koje su gasili, od toga 7 na stambenim i 3 na pomoćnim objektima, a 4 puta su intervenisali i na gašenju kontejnera.

    detaljnije
  • izbori glasanje spisak

    U senci ubedljive pobede naprednjaka u Toplici na desetine prijavljenih nepravilnosti

    Srpska napredna stranka u Topličkom okrugu na izborima 17. decembra ostvarila je ubedljivu pobedu u Prokuplju, kao i ostalim opštinama u Toplici - Kuršumliji Blacu i Žitorađi pa ta stranka može sama, bez koalicionih partnera da formira vlast. O brojnim neregularnostima tokom izbora i o desetinama prijava građana policiji odlučivaće u narednom periodu tužilaštva u Prokuplju i Kuršumliji, ali ono što se za sada zna je da još nema ni jedne krivične prijave.

    (3) detaljnije
  • vožnja alkohol policija test

    30-godišnjak u okolini Žitorađe vozio sa skoro 4 promila alkohola u krvi

    Prokupačka policija privela je 30-godišnjaka koji je vozio sa 3,58 promila alkohola u organizmu i udario u betonsku ogradu i zid u okolini Žitorađe, a iz saobraćaja su isključili i 43-godišnjaka koji je vozio sa 1,49 promila alkohola u krvi.

    (7) detaljnije
KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: