Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Žitorađa

 • latinska crkva, prokuplje foto 3d srbija

  3D "šetnjom" do još osam objekata sa jugoistoka Srbije

  Latinske crkve u Glašincu kod Žitorađe i Prokuplju, crkva Svetog Jovana u selu Orljane i Korpijan kod Doljevca, crkva Svetog Mine kod Lukovske Banje, grad Hisar u Prokuplju, Soko grad ili Skobaljić grad kod Vučja novi su objekti sa jugoistoka Srbije koje su stručnjaci niškog Elektronskog fakulteta digitalizovali. Jednim klikom sa telefona, tableta ili kompjutera zainteresovani mogu prošetati ovim objektima od istorijske važnosti.

  (2) detaljnije
 • Prokuplje

  U Toplici raspisan konkurs za predloge za Svetosavsku povelju

  Toplički upravni okrug objavio je konkurs koji će trajati do 21. januara, a na kome će moći da se predlažu najbolji i najzaslužniji pojedinci ili institucije iz oblasti prosvete, zdravstva, kulture, vere, privrede i sporta za dodelu prestižnog priznanja koje se dodeljuje u čast obeležavanja Svetog Save.

  detaljnije
 • porodiliste

  U 2019. najmanji broj rođenih beba od kada postoji porodilište u Prokuplju

  U prokupačkom porodilištu, koje pokriva ceo Toplički okrug, tokom 2019. godini rođeno je do 30. decembra 599 beba, najmanje od kada je 1929. otvorena Bolnica "Dr Aleksa Savić". Samo u odnosu na prošlu godinu rođeno je 30-ak beba manje, a broj novorođenčadi je u konstantom padu u poslednjoj deceniji.

  (8) detaljnije
 • vrtic

  Marta konačno među vršnjacima, Skupština odlukom proširila kapacitete vrtića

  Nakon što je na poslednjoj sednici Skupštine opštine Žitorađa usvojena odluka o povećanju broja dece u grupama za 20 %, petogodišnja Marta koja je posle 3 godine izgubila mesto, ponovo je među svojim vršnajcima u vrtiću “Prava radost” u Žitorađi. Iako su šira javnost pa i roditelji njeno rangiranje i "ostanak ispod crte" povezali sa politikom, direktor ove ustanove je u početku tvrdio da se radi o nedovoljnim smeštajnim kapacitetima, ali je nakon toga prestao da odgovara na pozive novinara.

  detaljnije
 • Vrtić

  Stiglo obećanje, devojčica iz Žitorađe čeka i povratak u vrtić

  Priča o devojčici koja je posle 3 godine izgubila mesto u vrtiću u Žitorađi, što su mnogi povezali sa politikom, stigla je i do MInistarstva prosvete koje je zatražilo odgovore od vrtića “Prva radost”. Dok otac devojčice tvrdi da su mu obećali da će se situacija rešiti do četvrtka, direktor vrtića prestao je da odgovara na pozive novinara.

  (2) detaljnije
 • vrtic 1 ALEKSANDAR KOSTIC

  Dete iz Žitorađe u vrtlogu politike: 3 godine išlo u vrtić, sada ne može

  Devojčica iz Žitorađe išla je 3 godine u vrtić “Prva radost”, ali više ne može. Iako nije praksa da deca gube mesto u vrtiću, ona je odlukom rukovodstva sada ostala ispod crte. Majka Marija Milojević tvrdi da je reč o političkoj odmazdi jer je dete opozicionara, a direktor vrtića objašnjava da nije reč o politici, već o gužvi u obdaništu.

  (8) detaljnije
 • Vučić

  Vučić u Kuršumliji postavlja kamen temeljac za fabriku, u Blacu najavljuje investicije

  Obilazak i obraćanje građanima u 11 sati u centru Blaca, postavljanje kamena temeljca za fabriku namenske industrije u Kuršumliji u kojoj će, kako se najavljuje, posao dobiti oko 300 ljudi, a zatim i obraćanje pristalicama u centru Kuršumlije od 14 sati, samo su neke od aktivnosti predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića koje su planirane za subotu 12. oktobar, kada će posetiti dve od četiri opštine Topličkog okruga.

  (34) detaljnije
 • Tehnička škola

  U Prokuplju počinje obuka za nezaposlene iz Toplice za CNC operatere

  Dvanaestoro nezaposlenih sa evidencije NZS iz Topličkog okruga, starosti od 18 do 35 godina sa srednjim obrazovanjem tehničkog smera, imaće priliku da od sredine septembra započnu obuku za CNC operatere u Tehničkoj školi “15. maj” u Prokuplju i u firmama koje učestvuju u projektu. Kandidati se mogu prijaviti u Nacionalnoj službi za zapošljavanje do 8. septembra, a nakon obuke dobijaju sertifikat i mogućnost zaposlenja u nekoj od ovih firmi.

  detaljnije
 • Trudnice i porodilje

  Firme sa juga Srbije na "Crnoj listi" zbog kršenja prava trudnica

  Zbog toga što su u prethodnom mesecu prekršile prava trudnica i porodilja, 3 firme iz Vranja, Prokuplja i Žitorađe našle su se na “Crnoj listi” poslodavaca koju je objavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  (4) detaljnije
 • zetva zito FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

  Počela žetva ječma i pšenice u Toplici

  Ukoliko vremenski uslovi dozvole, žetva ječma i pšenice na teritoriji Prokuplja trebalo bi da se završi do kraja ovog meseca. Stručnjaci kažu da su prinosi i kvalitet zadovoljavajući, a ove dve kulture su zasejane na površini od oko 2 000 hektara, dok kobajneri naplaćuju od 12.000 do 14.000 dinara po hektaru.

  detaljnije
 • ZITORADJA sa sednice so zitoradja arhiva

  Predsednik Skupštine u Žitorađi obavljao funkciju i pored sudske zabrane

  Iako je na poslednjoj sednici zvanično podneo ostavku "iz ličnih razloga“, sada već bivši predsednik Skupštine Miroljub Zdravković (SPS) je, prema podacima iz prokupačkog Osnovnog suda, od sredine oktobra 2018. godine funkciju obavljao nezakonito, jer mu je pravosnažnom sudskom presudom naložena i mera zabrane obavljanja javne funkcije. On je to ignorisao, pa je protiv njega pokrenulo postupak Osnovno javno tužilaštvo.

  detaljnije
 • dan policije, arhiva ljl.m.

  Nedelja obeležavanja slave i Dana policije u Toplici

  Druženje sa policajcima, slikanje sa službenim psima, razgledanje službenih vozila, provera znanja kroz kviz o saobraćaju i turnir u malom fudbalu, samo su neke od aktivnosti koje će policajci u Prokuplju, Blacu, Kuršumliji i Žitorađi imati ove nedelje, a povodom obeležavanja slave i Dana ministarstva i policije.

  detaljnije
 • haubi

  Uhapšena trojka sa juga Srbije koja je u kolima krila 5 kg marihuane

  Zbog sumnje da su dilovali marihuanu, kako kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, uhapšeni su 26-godišnjak i 46-godišnjak iz Prokuplja, kao i 45-godišnjak iz Preševa. Oni su, kažu u MUP, navodno prevozili 5,4 kg marihane u “golfu” putem Leskovac - Niš.

  detaljnije
 • stara božurna foto Jovana Stojković

  Meštani sami obnavljaju Spomen-park u Staroj Božurni

  Nakon skoro 40 godina od kako je zvanično otvoren Spomen-park u selu Stara Božurna kod Žitorađe, gde se nalaze i biste narodnih heroja iz Drugog svetskog rata iz ovog sela Nikodija Stojanovića Tatka i Tihomira Stanokovića Pere, meštani ovog sela su odlučili da samoinicijativno pokrenu akciju uređenja i sređivanja prostora koji je 80-ih i 90-ih godina bio mesto okupljanja mladih.

  detaljnije
 • Radikali zastava FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

  Radikali formirali odbor u Blacu, uskoro u Prokuplju i Žitorađi

  Nakon skoro 10 godina, u Blacu je ponovo formiran Opštinski odbor Srpske radikalne stranke koji čine bivši, ali i 50-ak novih članova, mahom mladih ljudi koji se, kako kažu, nisu “ukaljali u politici”. Za predsednika blačkih radikala izabran je Goran Toskić, njegov potpredsednik biće Milovan Mirković, dok će funkciju sekretara obavljati Ljubodrag Pršić.

  (3) detaljnije
 • vrtic

  Dogradnja vrtića u Žitorađi i izgradnja novog u Pukovcu

  Vrtić “Prva radost” u Žitorađi trebalo bi da dobije novi novi objekat i mesta za još 34 mališana, a planirano je i da u doljevačkom selu zgrada stare škole bude pretvorena u obdanište za 48 dece. Za ove radove je novac obezbedilo Ministarstvo prosvete projektom koje finansira Svetska banka za obnovu i razvoj.

  detaljnije
 • demonstranti

  Na protestu u Nišu Lečić zapalio masu, u Leskovcu Marčelo o lokalnom faraonu

  I ovog petka građani Niša i Leskovca, ali i Vranja i Žitorađe izašli su na ulice, gde su iskazali nezadovoljstvo protiv režima Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke (SNS). Na niškom Trgu kralja Milana glumac i funkcioner DS Branislav Lečić "dodelio" je Vučiću nagradu za glumu, dok je muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo pozvao Leskovčane da se ne dele na "faraone i roblje".

  (35) detaljnije
 • besplatne sadnice (1)

  Besplatne sadnice za škole u Topličkom okrugu

  Kako bi probudili ekološku svest, pre svega kod učenika osnovnih škola, JKP Hammeum iz Prokuplja sprovodi akciju u kojoj će biti zasađeno stotinak sadnica različite vrste drveća, a prioritet će imati škole na teritoriji čitavog Topličkog okruga. Sadnice su obezbeđene iz sopstvenog rasadnika, a zaposleni će zajedno sa učenicima učestvovati u sadnji.

  detaljnije
 • protest

  Južnjaci pozvani da smene vlast na protestu u Beogradu

  Rok da vlast ispuni bar neki zahtev onih koji nedeljama protestuju uskoro ističe, pa su demonstranti u Nišu i Leskovcu sugrađanima poručili da dođu u Beograd na masovni protest 13. aprila, na kome će, kažu, smeniti aktuelnu vlast. Nišlije su ovog petka šetale do dopisništva RTS -a i poručile onima koji su prošle nedelje upali na javni servis da nisu sami, a Leskovčani da je šetnja dobra za zdravlje.

  (40) detaljnije
 • IMG-20190320-155439

  Osumnjičeni za tuču u kabinetu predsednika Žitorađe pušteni da se brane sa slobode

  Nakon što su se i danas građani Prokuplja i Topličkog okruga okupili ispred zgrade prokupačkog Suda sa zahtevom da se oslobode trojica osumnjičenih za nasilničko ponašanje u kabinetu predsednika Opštine Žitorađa, njima je, nakon saslušanja, ukinut pritvor i braniće se sa slobode.

  (5) detaljnije