Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Žitorađa

 • policija

  Zbog nepoštovanja policijskog časa 5 krivičnih prijava u Topličkom okrugu

  Zato što su za vreme policijskog časa bili van svojih kuća, u automobilu i na ulici, u 2 odvojena sliučaja u Žitorađi i Prokuplju, policija je podnela 5 krivičnih prijava. Svi se sumnjiče da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

  detaljnije
 • Policija ALEKSANDAR KOSTIC

  U Jablaničkom, Topličkom i Pčinjskom okrugu 24 osobe prekršile mere izolacije i zabrane kretanja

  Zbog toga što nisu poštovali meru o kućnoj izolaciji nakon što su došli iz inostranstva ili su prekršili meru o zabrani izlaska za starije od 65 godina, leskovačka policija uhapsila je ukupno desetoro ljudi na teritoriji Jablaničkog okruga, dok je protiv sedmoro podnela krivične prijave. Policija je hapsila i u Topličkom okrugu, a tamo naredbu nije poštovalo šestoro ljudi.

  detaljnije
 • policijski cas

  Policija u Prokuplju podnela 4, u Beloj Palanci jednu prijavu zbog kršenja policijskog časa

  Nakon što su tokom policijskog časa bili van kuće u automobilu koji je policija zaustavila, protiv 4 osobe podnete su krivične prijave. Terete se da izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

  (3) detaljnije
 • korona

  U Vranju zabranjen rad kafića i restorana, u ostalim mestima redukovano radno vreme

  Većina štabova za vanredne situacije zasedali su u lokalnim samoupravama na jugu Srbije, a na njima su donete odluke i mere u cilju sprečavanja širenja virusa korona. Najrestriktivnije je za sada u Vranju gde je doneta odluka da se zabrani rad svih kafića, kladionica, restorana i noćnih klubova, dok će bašte kafića moći da rade do 16 sati. U većina lokalnih samouprava su redukovana radna vremena, dok u Babušnici još nema konkretnih mera, iako je zasedao Štab za vanredne situacije.

  (2) detaljnije
 • sadnice

  Besplatne sadnice bagrema za topličke poljoprivrednike

  Pošumljavanje šumskog zemljišta, vlasnici parcela sa teritorije čitavog Topličkog okruga imaju mogućnost da pošume sadnicama bagrema, koje besplatno deli Javno komunalno preduzeže “Hammeum” u Prokuplju. Sadnice će se deliti do isteka zaliha a od dokumentacije za njihovo dobijanje potrebno je podneti zahtev i dostaviti fotokopiju posedovnog lista i lične karte.

  detaljnije
 • žitorađa

  Za sport u Žitorađi preko 10 miliona, najviše para za Sportski savez

  Za sufinanasiranje sportskih klubova po posebnim programima koje je Opština Žitorađa namenila u 2020. godini, od predviđenih 10.250.000 dinara, najviše para dodeljeno je Sportskom savezu opštine Žitorađa - 2,5 miliona, dok su 500.000 manje dobili fudbalski klubovi koji se takmiče u zonaškom rangu FK Žitorađa i FK Badnjevac.

  detaljnije
 • gvozdeni puk

  U pripremi prva monografija o čuvenom Gvozdenom puku

  Istorijski podaci, fotografije slavnih predaka, učesnika balkanskih i Velikog rata, junaka Gvozdenog puka naći će se u monografiji “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912 - 1918.“, koju priprema Edicija „Baština“ Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju. Knjiga se priprema već 3 godine i u toku je završna faza, a iz Muzeja pozivaju sve Topličane da učestvuju u njenoj izradi tako što će doneti dokument ili slike svojih predaka iz tog perioda kako bi se i one našle u monografiji.

  detaljnije
 • bolnica

  Manje obolelih od gripa u Prokuplju

  Za razliku od početka ovog meseca, kada je zbog sezonskog gripa u prokupačkoj bolnici primljeno oko 30 pacijenata, sada je broj obolelih nešto manji i trenutno je 12 pacijenata na dečijem i 9 na infektivnom odeljenju.

  (2) detaljnije
 • fedes

  Raspisan likovni i literarni konkurs za talentovane osnovce u Toplici

  Najbolji i najtalentovaniji učenici osnovnih škola sa teritorije Topličkog okruga iz oblasti likovnog i literarnog stvaralaštva, mogu da konkurišu za jednu od nagrada koja se dodeljuje u okviru tradicionalne manifestacije Festivala dečijeg stvaralaštva koja se, osim u Prokuplju, organizuje i u Blacu, Žitorađi i Kuršumliji. Konkurs je otvoren do 7. marta, a radovi se mogu poslati na adresu prokupačkog Doma kulture.

  detaljnije
 • latinska crkva, prokuplje foto 3d srbija

  3D "šetnjom" do još osam objekata sa jugoistoka Srbije

  Latinske crkve u Glašincu kod Žitorađe i Prokuplju, crkva Svetog Jovana u selu Orljane i Korpijan kod Doljevca, crkva Svetog Mine kod Lukovske Banje, grad Hisar u Prokuplju, Soko grad ili Skobaljić grad kod Vučja novi su objekti sa jugoistoka Srbije koje su stručnjaci niškog Elektronskog fakulteta digitalizovali. Jednim klikom sa telefona, tableta ili kompjutera zainteresovani mogu prošetati ovim objektima od istorijske važnosti.

  (2) detaljnije
 • Prokuplje

  U Toplici raspisan konkurs za predloge za Svetosavsku povelju

  Toplički upravni okrug objavio je konkurs koji će trajati do 21. januara, a na kome će moći da se predlažu najbolji i najzaslužniji pojedinci ili institucije iz oblasti prosvete, zdravstva, kulture, vere, privrede i sporta za dodelu prestižnog priznanja koje se dodeljuje u čast obeležavanja Svetog Save.

  detaljnije
 • porodiliste

  U 2019. najmanji broj rođenih beba od kada postoji porodilište u Prokuplju

  U prokupačkom porodilištu, koje pokriva ceo Toplički okrug, tokom 2019. godini rođeno je do 30. decembra 599 beba, najmanje od kada je 1929. otvorena Bolnica "Dr Aleksa Savić". Samo u odnosu na prošlu godinu rođeno je 30-ak beba manje, a broj novorođenčadi je u konstantom padu u poslednjoj deceniji.

  (8) detaljnije
 • vrtic

  Marta konačno među vršnjacima, Skupština odlukom proširila kapacitete vrtića

  Nakon što je na poslednjoj sednici Skupštine opštine Žitorađa usvojena odluka o povećanju broja dece u grupama za 20 %, petogodišnja Marta koja je posle 3 godine izgubila mesto, ponovo je među svojim vršnajcima u vrtiću “Prava radost” u Žitorađi. Iako su šira javnost pa i roditelji njeno rangiranje i "ostanak ispod crte" povezali sa politikom, direktor ove ustanove je u početku tvrdio da se radi o nedovoljnim smeštajnim kapacitetima, ali je nakon toga prestao da odgovara na pozive novinara.

  detaljnije
 • Vrtić

  Stiglo obećanje, devojčica iz Žitorađe čeka i povratak u vrtić

  Priča o devojčici koja je posle 3 godine izgubila mesto u vrtiću u Žitorađi, što su mnogi povezali sa politikom, stigla je i do MInistarstva prosvete koje je zatražilo odgovore od vrtića “Prva radost”. Dok otac devojčice tvrdi da su mu obećali da će se situacija rešiti do četvrtka, direktor vrtića prestao je da odgovara na pozive novinara.

  (2) detaljnije
 • vrtic 1 ALEKSANDAR KOSTIC

  Dete iz Žitorađe u vrtlogu politike: 3 godine išlo u vrtić, sada ne može

  Devojčica iz Žitorađe išla je 3 godine u vrtić “Prva radost”, ali više ne može. Iako nije praksa da deca gube mesto u vrtiću, ona je odlukom rukovodstva sada ostala ispod crte. Majka Marija Milojević tvrdi da je reč o političkoj odmazdi jer je dete opozicionara, a direktor vrtića objašnjava da nije reč o politici, već o gužvi u obdaništu.

  (8) detaljnije
 • Vučić

  Vučić u Kuršumliji postavlja kamen temeljac za fabriku, u Blacu najavljuje investicije

  Obilazak i obraćanje građanima u 11 sati u centru Blaca, postavljanje kamena temeljca za fabriku namenske industrije u Kuršumliji u kojoj će, kako se najavljuje, posao dobiti oko 300 ljudi, a zatim i obraćanje pristalicama u centru Kuršumlije od 14 sati, samo su neke od aktivnosti predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića koje su planirane za subotu 12. oktobar, kada će posetiti dve od četiri opštine Topličkog okruga.

  (34) detaljnije
 • Tehnička škola

  U Prokuplju počinje obuka za nezaposlene iz Toplice za CNC operatere

  Dvanaestoro nezaposlenih sa evidencije NZS iz Topličkog okruga, starosti od 18 do 35 godina sa srednjim obrazovanjem tehničkog smera, imaće priliku da od sredine septembra započnu obuku za CNC operatere u Tehničkoj školi “15. maj” u Prokuplju i u firmama koje učestvuju u projektu. Kandidati se mogu prijaviti u Nacionalnoj službi za zapošljavanje do 8. septembra, a nakon obuke dobijaju sertifikat i mogućnost zaposlenja u nekoj od ovih firmi.

  detaljnije
 • Trudnice i porodilje

  Firme sa juga Srbije na "Crnoj listi" zbog kršenja prava trudnica

  Zbog toga što su u prethodnom mesecu prekršile prava trudnica i porodilja, 3 firme iz Vranja, Prokuplja i Žitorađe našle su se na “Crnoj listi” poslodavaca koju je objavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  (4) detaljnije
 • zetva zito FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

  Počela žetva ječma i pšenice u Toplici

  Ukoliko vremenski uslovi dozvole, žetva ječma i pšenice na teritoriji Prokuplja trebalo bi da se završi do kraja ovog meseca. Stručnjaci kažu da su prinosi i kvalitet zadovoljavajući, a ove dve kulture su zasejane na površini od oko 2 000 hektara, dok kobajneri naplaćuju od 12.000 do 14.000 dinara po hektaru.

  detaljnije
 • ZITORADJA sa sednice so zitoradja arhiva

  Predsednik Skupštine u Žitorađi obavljao funkciju i pored sudske zabrane

  Iako je na poslednjoj sednici zvanično podneo ostavku "iz ličnih razloga“, sada već bivši predsednik Skupštine Miroljub Zdravković (SPS) je, prema podacima iz prokupačkog Osnovnog suda, od sredine oktobra 2018. godine funkciju obavljao nezakonito, jer mu je pravosnažnom sudskom presudom naložena i mera zabrane obavljanja javne funkcije. On je to ignorisao, pa je protiv njega pokrenulo postupak Osnovno javno tužilaštvo.

  detaljnije