Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Žitorađa

 • bebe

  U 2021. godini rođeno najmanje beba od kada postoji prokupačko porodilište

  Virus korona, epidemiološke mere, finansijska i egzistencijalna nesigurnost, ali i veliki broj mladih koji su u potrazi za boljim životom napustili Srbiju i Toplički okrug, samo su neki od razloga neslavnog rekorda u 2021. godini u kojoj se za godinu dana rodilo 576 beba, najmanje u prokupačkoj Bolnici od njenog osnivanja.

  (3) detaljnije
 • izbori

  I selo gde su ranije svi glasali za SNS na referendumu podeljeno, većina izašlih u Toplici glasala "da"

  Na jučerašnjem referendumu za promene Ustava u oblasti sudstva i pravosuđa, rezultati u Topličkom okrugu se razlikuju od preliminarnih rezultata na republičkom nivou, jer je više od 70% građana zaokružilo “da”, dok se u proseku 30% Topličana izjasnilo da nisu za ustavne promene.

  (2) detaljnije
 • centar žitorađe

  Aktivista SSP iz Žitorađe tvrdi da mu je potpredsednik Opštine pretio

  Zbog, kako tvrdi, verbalnih pretnji na ulici da će ga ubiti i silovati, Miloš Janaćković iz Žitorađe tvrdi da je prijavio policiji potpredsednika Opštine Sašu Cekića. U policiji kažu da su reagovali po prijavi i obavestili Osnovno tužlaštvo koje se izjasnilo da nema elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti i da je izvršeno upozorenje. Sam Cekić nije odgovarao na pozive i poruke novinara Južnih vesti.

  (3) detaljnije
 • Milunka Marković

  Knjiga Toplički đerdani okupila pesnikinje u Toplici

  Prva Antologija topličkih pesnikinja iza čijih naslova se nalaze imena 33 autora različitih godina i zanimanja sa svojih 214 pesama, čine pravi toplički đerdan savremenog pesništva sa ovih prostora. Sve pesnikinje je okupila u knjizi "Toplički đerdani" dugogodišnja profesorka, pesnikinja Milunka Marković Đolović.

  (3) detaljnije
 • ulica

  Meštani Voljčinca kod Žitorađe najavljuju bojkot predstojećih izbora ako im ne asfaltiraju ulicu

  Meštani sela Voljčinac koji kažu da žive u jednoj od najprometnijih i najgušće naseljenih ulica, peticijom traže da im se u reši problem i ulica asfaltira. Kažu da su više puta obaveštavali nadležne u Opštini i dobijali obećanja da će im izaći u susret, ali do danas to nije urađeno pa tvrde da će kolektivno bojkotovati najavljene aprilske izbore ako do kraja marta ne dobiju asfalt. Predsednik Opštine Žitorađa kaže da će se ulica sigurno sanirati, ali da asfaltiranje ne može da obeća.

  (7) detaljnije
 • Vatrogasci zimska KOSTA

  Četvoro dece povređeno u požaru kod Žitorađe

  Četvoro dece uzrasta od 4 do 12 godina povređeno je u požaru koji je u sredu izbio u porodičnoj kući u Pejkovcu kod Žitorađe, potvrđeno je Južnim vestima iz UKC Niš. Deca su u stabilnom stanju, ali imaju ozbiljne opekotine.

  detaljnije
 • Prokuplje

  Toplički okrug raspisao konkurs za dodelu svetosavskih povelja

  Toplički upravni okrug objavio je konkurs koji će trajati do 20. januara 2022. godine, a na kome će moći da se predlažu najbolji i najzaslužniji pojedinci ili institucije iz oblasti privrede, prosvete, zdravstva, kulture, sporta i vere za dodelu prestižnog priznanja koje se dodeljuje u čast obeležavanja Svetog Save.

  detaljnije
 • rupe na putu

  Meštani sela u okolini Žitorađe peticijom traže asfalt i kontejnere

  Više od polovine od skoro 400 stotine meštana sela Donji Drenovac u opštini Žitorađa potpisalo je peticiju u kojoj traže da im se hitno asfaltira put do sela, ali i postave kontejneri koji bi se svakodnevno praznili. Peticiju su predstavnici sela predali na pisarnici Opštine, a predsednik Opštine Ivan Stanojević kaže da još nije dobio njihov zahtev, ali da je u toku javna rasprava o budžetu i da svaki građanin može da predloži kako će se trošiti pare u 2022. godini.

  (7) detaljnije
 • farma svinja

  Inspekcija kontrolisala farmu svinja u Žitorađi zbog uginuća i nedostatka hrane

  Iako su sredinom odine dobili bespovratna sredstva od 10 miliona dinara, što je celokupan iznos subvencija u poljoprivredi za 2021. godinu koje je iz opštinske kase dodelila lokalna vlast u Žitorađi, u Specijalizovanoj zemljoradničkoj stočarskoj zadruzi "1. decembar" pre oko mesec dana desilo se uginuće svinja, zbog čega je intervenisala i nadležna veterinarska inspekcija koja je potvrdila da je bilo problema sa hranom i naložila nadležnima "humano postupanje sa životinjama". U zadruzi tvrde da je to normalna pojava za tako veliku farmu i da redovno nabavljaju hranu.

  (12) detaljnije
 • Prokuplje

  U Topličkom okrugu bez kazni od uvođenja kovid sertifikata, od početka godine uočena 42 prekršaja

  Od 23. oktobra, kada je počela primena kovid sertifikata nakon 22 sata, nadležne inspekcijske službe svake večeri obilaze prokupačke kafiće i ugostiteljske objekte u kojima do sada, kako kažu, nije evidentirano kršenje mera. Ukupno, od početka ove godine u Topličkom okrugu je urađeno 4.938 nadzora i kontrola, pri čemu su utvrđena 42 prekršaja koji se odnose na nepoštovanje nošenja maski od strane zaposlenih.

  detaljnije
 • planinari

  Za vikend akcija prokupačkih planinara "Mala toplička transferzala"

  Oko 200 planinara i ljubitelja prirode iz Prokuplja, Toplice i ostalih gradova Srbije učestvovaće na 9. po redu planinarskoj akciji "Mala toplička transferzala“ koja se organizuje u nedelju, 7. novembra od 9 sati. Okupljanje je u Planinarskom domu na Belom Kamenu, na oko 20 kilometara od Prokuplja.

  detaljnije
 • sednica

  Imenovan zastupnik Javnog komunalnog preduzeća u Žitorađi

  Nakon što je Dragana Stojanović sada već bivša direktorka Javnog komunalnog preduzeća u Žitorađi podnela ostavku, a odmah zatim i imenovana za v.d. direktora JP Direkcije za izgradnju, na sednici Skupštine Žitorađa odbornici ove opštine imenovali su Vladicu Stankovića za "ostalog zastupnika" koji će nadalje obavljati posao u nadležnosti v.d. ili direktora komunalnog preduzeća. Predsednik opštine Ivan Stanojević je potvrdio da je došlo do promene na vodećim mestima u dva javna preduzeća, a imenovanje "ostalog zastupnika" umesto v.d. je kako kaže po zakonu.

  (1) detaljnije
 • minimalac

  Prosečna plata u svim opštinama na jugu, sem u niškoj Medijani, niža od republičkog proseka

  Od 35 opština na jugu Srbije čak 34 u avgustu nisu dostigle prosečnu republičku platu od 64.639 dinara, pokazuju podaci Zavoda za statistiku. Iznad proseka jedino je plata u niškoj Opštini Medijana i iznosi 70.198 dinara, dok su najniža primanja na jugu u Bojniku - 44.449 dinara i Vlasotincu - 44.944 dinara.

  (28) detaljnije
 • bolnica

  Za vikend preminuo jedan kovid pacijent prokupačke Bolnice, 47 na kiseoniku

  Tokom vikenda u prokupačkoj Opštoj bolnici preminuo je jedan pacijent, dok je na kiseoničkoj potpori 47 pacijenata. U kovid objektima te ustanove trenutno je na lečenju 60 pacijenata sa teritorije Topličkog okruga, od kojih je kod 59 testiranjem potvrđeno prisustvo virusa korona.

  detaljnije
 • zitorađa

  Radnici Direkcije u Žitorađi 3 meseca ne primaju platu, direktor podneo ostavku

  Iako zaposleni u JP "Direkcija za izgradnju" u Žitorađi tvrde da već 3 meseca nisu primili platu, zbog čega od početka nedelje obavljaju samo najosnovnije poslove, niko javno ne želi da komentariše navodni "tihi" štrajk, jer se plaše sankcija nadležnih i otkaza. Direktor tog preduzeća je u međuvremenu podneo ostavku, a predsednik Opštine kaže da potvrđuje da se radnicima duguje, ali ne tri, već dve plate i da se rešenje traži.

  (6) detaljnije
 • bolnica

  Preminula još 2 kovid pacijenta prokupačke Bolnice

  U kovid objektima prokupačke Opšte bolnice u prethodna 24 sata preminula su 2 kovid pozitivna pacijenta, dok su 2 pacijenta zbog pogoršanja zdravstvenog stanja transportovana na dalje lečenje u kruševačku kovid bolnicu. Trenutno je hospitalizovano 68 pacijenata, od kojih je kod 65 testiranjem potvrđeno da su pozitivni na koronu.

  detaljnije
 • pšenica, setva

  Počinje setva ratarskih kultura u Topličkom kraju

  Kiša koja je padala u poslednjih nekoliko dana obradovala je ratare koji planiraju da obave jesenju setvu ozimih kultura na teritoriji Topličkog okruga, a stvorena dubinska vlaga omogućuje pripremu zemljištu za sejanje pšenice, ječma, tritikale i drugih ratarskih kultura. U Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Prokuplju očekuju da se ovaj posao na površini od oko 7.500 hektara obavi najkasnije u prvoj polovini narednog meseca.

  detaljnije
 • bolnica

  U prokupačkoj Bolnici preminula još 3 kovid pacijenta

  U kovid objektima prokupačke Opšte bolnice trenutno su hospitalizovana 62 pacijenta kod kojih je testiranjem potvrđeno da su pozitivni na koronu. U prethodna 24 sata u ovoj ustanovi su preminula 3 kovid pozitivna pacijenta, dok je jedan zbog pogoršanja zdravstvenog stanja transportovan na dalje lečenje u kruševačku kovid bolnicu.

  detaljnije
 • Bolnica prokuplje

  U prokupačkoj Bolnici 65 pacijenta se leči od kovida, tokom vikenda preminule 2 osobe

  U kovid objektima prokupačke Bolnice tokom vikenda hospitalizovano je 65 pacijenata sa teritorije Topličkog okruga kod kojih je testiranjem potvrđeno da su inficirani koronom. U istom periodu preminula su 2 pacijenta, dok je na kiseoniku 45 njih.

  detaljnije
 • bolnica

  U prokupačkoj Bolnici na lečenju 70 kovid pacijenata

  U kovid objektima prokupačke Bolnice tokom vikenda hospitalizovano je 70 pacijenata kod kojih je testiranjem potvrđeno da su inficirani koronom. Preminulih nije bilo, a 2 pacijenta su zbog lošeg zdravstvenog stanja transportovana na dalje lečenje u kruševačku kovid bolnicu i UKC Niš.

  detaljnije