Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Žitorađa

 • grob alekse savica

  Aleksa Savić - najveći prokupački dobrotvor koji je svojim delima zadužio sve generacije u Toplici

  Pre 145 godina umro je doktor Aleksa Savić, jedan od najvećih prokupačkih dobrotvora koji je svojim delima zadužio sve generacije tog grada. Tim povodom Narodi muzej Toplice i Podružnica Srpskog lekarskog društva u Prokuplju organizuju promociju fototipskog izdanja knjige autora Novice Šaulića "Lekar u službi svog naroda dr Aleksa Savić, ministar narodnog zdravlja". Promocija se održava danas u 13 sati u holu Muzeja, a ulaz za sve zainteresovane je slobodan.

  detaljnije
 • crkva

  Grade se dve nove crkve u opštini Žitorađa, jedna u Pejkovcu, druga u Đakusu

  Projektantske firme iz Prokuplja predstavile su budući izgled i urbanistički plan za dve crkve koje će se graditi u selima Pejkovac i Đakus u opštini Žitorađa, gde su podnosioci projekta Eparhija niška i Crkvena opština Žitorađa. Kada će crkve početi da se grade i kako će se radovi finansirati za sada nije poznato.

  (2) detaljnije
 • učenici muzičke

  Dve medalje i pehar za učenike prokupačke Muzičke škole

  Polaznici prokupačke Muzičke škole "Kornelije Stanković" na odseku harmonika osvojili su dve zlatne medalje i pehar na Beogradskom festivalu harmonika. Prokupačka Muzička škola je jedna od najuspešnijih u Topličkom okrugu po broju osvojenih nagrada svojih đaka na državnim i međunarodnim takmičenjima tokom godine, a nagrađeni učenici su u klasi profesora Dušana Markovića.

  detaljnije
 • grob

  Grob heroine Drugog svetskog rata u okolini Žitorađe zarastao u korov

  Potpuno zarastao u korov, zapušten i zaboravljen od svih, u ataru sela Pejkovac u opštini Žitorađa nalazi se grob ubijene heroine Drugog svetskog rata Katarine Bastić, tadašnje učiteljice po struci koju su 1944. godine ubili pripadnici ljotićevskog odreda pod komandom kapetana Zotovića.

  (14) detaljnije
 • zgrada policije

  Disciplinovanje policajaca ili zastrašivanje - veliki broj disciplinskih postupaka u Policijskoj upravi Prokuplje

  Za prethodne dve godine u prokupačkoj Policijskoj upravi koja, osim tog grada pokriva i opštine Kuršumliju, Blace i Žitorađu, pokrenuto je ukupno 127 disciplinskih postupaka protiv 139 zaposlenih. U policiji navode da je u 2021. godini rešeno 60 postupaka koji su pokrenuti u 33 slučaja zbog teške i 27 zbog lake disciplinske prijave. Da li se radi o disciplinovanju, kao što tvrde pojedini zaposleni ili su u pitanju opravdani postupci, tek taj novac plaćaju građani Srbije iz budžeta i to u 2021. godini ukupno 254.250, dok je prošle godine isplaćeno čak 1.120.750 dinara.

  (9) detaljnije
 • pčenica

  I pored tople zime, zasadi žitarica u Toplici za sada u dobrom stanju

  Iako ove zime gotovo i da nije bilo snega u Topličkom okrugu, pšenica i drugi ozimi usevi u tom kraju su za sada u dobrom stanju, vlage ima dovoljno, ali poljoprivredni stručnjaci upozoravaju da je neophodna kiša u narednom periodu jer je, nakon sušne prošle godine, svaka kap dobrodošla.

  detaljnije
 • pruga

  U Toplici i ove godine neće biti vozova, pruga zapuštena, a deo i nedostaje

  Već drugu godinu zaredom voz od Niša do Prokuplja i Kuršumlije i dalje ka Merdaru i Kosovu Polju ne saobraća, a nadležni u Železnicama Srbije ćute o razlogu zašto je ukinut taj važni železnički pravac pre svega za građane Toplice i juga Srbije. Pruga je u međuvremenu i zapuštena, deo od Prokuplja ka Kuršumliji i Merdaru je i fizički uklonjen pa je gotovo sigurno da ni ove godine neće biti vozova u Toplici.

  (20) detaljnije
 • kafana jelo

  Vlast u Žitorađi za kafane u ovoj godini izdvojila oko 23.000 evra

  Za potrebe reprezentacije u Opštini Žitorađa u ovoj godini lokalni funkcioneri i njihovi gosti koristiće dve kafane u Žitorađi i Nišu, što će građane preko gradskog budžeta koštati ukupno 2,7 miliona dinara ili oko 23.000 evra. O trošku poreskih obveznika kafanske usluge “na potpis” koristiće predsednik Opštine, predsednik Skupštine, ali i zaposleni u Opštinskoj upravi.

  (34) detaljnije
 • policija

  Nišlija u tuči povredio dvojicu muškaraca iz okoline Žitorađe

  Zbog sumnje da je oštrim predmetom lakše povredio dvojicu muškaraca iz okoline Žitorađe, policija je uhapsila 47-godišnjaka iz Niša koji se tereti za krivično delo nanošenje lakih telesnih povreda. Iz niškog Kliničkog centra navode da je jedan od povređenih poslat na kućno lečenje, dok je drugi na Klinici za grudnu hirurgiju, u stabilnom stanju.

  detaljnije
 • poks prokuplje

  POKS posle Prokuplja formira odbor i u Žitorađi

  Nakon što je početkom decembra prošle godine izabran Gradski odbor u Prokuplju na čijem čelu je Mladen Kostić, Pokret obnove Kraljevine Srbije za vikend je zakazao Izbornu skupštinu na kojoj će se formirati i odbor u Žitorađi. Jedini kandidat za predsednika odbora POKS-a u tom gradu je Ivica Mijajlović, koji je do sada bio poverenik.

  detaljnije
 • Blace

  Toplička opozicija borbu protiv SNS-a započinje - međusobnim optužbama

  Da bi uspešno vodili borbu protiv vladajuće Srpske napredne stranke i u nekom narednom periodu preuzeli vlast na izborima, opozicija u Kuršumliji je rešila da prvo raščisti svoje redove od ljudi za koje tvrde da sarađuju sa SNS-om. Prvi na njihovoj listi je Branislav Đorđević, predsednik Opštinskog odbora Stranke slobode i pravde u Blacu, za koga tvrde da je miljenik vlasti, dok on sve negira i tvrdi da su optužbe lažne i da nema nikakve veze sa tim.

  (3) detaljnije
 • policija

  Prokupčanin se "služio" tuđim automobilima u kojima su ostavljani ključevi

  Zbog sumnje da je početkom februara na teritoriji Prokuplja i Žitorađe ušao u četiri otključana vozila, startovao ih ključevima koji su bili unutra, a nakon toga se vozio i ostavljao ih pored puta, prokupačka policija po nalogu Osnovnog tužilaštva podneće krivične prijave protiv 23-godišnjaka iz Prokuplja.

  (1) detaljnije
 • policija

  Žitorađanin uhapšen zbog pokušaja silovanja

  Zbog sumnje da je na ulici u Žitorađi prišao 31-godišnjoj ženi, odvukao je u obližnji voćnjak i pokušao da je siluje, policija je uhapsila 30-godišnjaka iz okoline tog mesta.

  detaljnije
 • grad Prokuplje

  Poznati dobitnici Svetosavske povelje i zahvalnica u Toplici

  Ognjen Oliverić, direktor fabrike namenske industrije Borbeni složeni sistemi BSS u Kuršumliji, dobitnik je ovogodišnje Svetosavske povelje koju tradicionalno dodeljuje Toplički upravni okrug. Dodeljene su i tri Svetosavske zahvalnice koje će biti uručene Marku Čikariću iz Prokuplja, učitelju isturenog odeljenja Osnovne škole “Svetislav Mirković Nenad”, Milanu Saviću, arheologu iz Kuršumlije i Janji Savić, učenici prve godine Gimnazije u Prokuplju i članici Karate kluba Prokuplje.

  (2) detaljnije
 • policija

  Žitorađanin bejzbolkom tukao sugrađane

  Krivičnu prijavu dobiće 30-godišnjsk iz okoline Žitorađe za koga se sumnja da je 3. januara u jednom lokalu u Žitorađi sa fantomkom na glavi i bejzbol palicom teško povredio 27-godišnjeg muškarca, dok je lakše povrede zsdobio 17-godišnji mladić.

  (2) detaljnije
 • porodilište

  Oboren neslavan rekord prokupačkog porodilišta, prošle godine rođeno najmanje beba u Toplici

  U 2022. godini rođeno je 567 beba, čime se drugu godinu zaredom obara neslavan rekord, jer je rođeno 9 beba manje u odnosu na 2021. godinu, što je tada bio najmanji broj novorođenčadi od kada postoji porodilište u Prokuplju, jedino u sve četiri opštine Topličkog okruga.

  (4) detaljnije
 • grad Prokuplje

  Toplički okrug raspisao konkurs za dodelu Svetosavske povelje

  Konkurs Topličkog upravnog okruga za dodelu Svetosavske povelje otvoren je i trajaće do 20. januara, a pojedinci i institucije će za to prestižno priznanje moći da predlažu takođe najzaslužnije pojedince ili institucije iz oblasti privrede, prosvete, zdravstva, kulture, sporta i vere.

  (1) detaljnije
 • vulić

  Knjiga o znamenitim ličnostima u Žitorađi: Dačić bio rukometaš, Ceca prvi put pevala sa 5 godina

  Političare Ivicu Dačića, Mikija Rakića, doktore nauka, književnike, glumce, ikonopisce, akademske vajare, sportiste, muzičare i pevače među kojima je najpoznatija Svetlana Ražnatović, ali i ostale znamenite i zanimljive ljude poreklom iz Žitorađe i Toplice, opisao je u svojoj najnovijoj knjizi "Štrapke" Miroljub Vulić iz tog mesta. To je njegova šesta knjiga koja govori o ljudima, onome što su radili iz zadovoljstva ili profesionalno i ostavili trag u tom kraju.

  (9) detaljnije
 • zitorađa

  Javna rasprava o budžetu Opštine Žitorađa, planirani suficit preko 11,8 miliona dinara

  Slanjem predloga, primedbi i sugestija, građani u Žitorađi mogu da učestvuju u dopuni aktuelnog Nacrta budžeta za 2023. godinu. Kako stoji u pozivu, planirani rashodi u budžetu Opštine za narednu godinu su 545.113.872 dinara, što je za 11.804.128 više od prihoda koji su predlogom nacrta planirani na 538.918.000 dinara.

  (1) detaljnije
 • dom kulture

  Koncert povodom Dana prokupačke Muzičke škole

  Bivši i sadašnji učenici Muzičke škole "Kornelije Stanković" sa svojim profesorima deo su muzičkog programa kojim će biti obeležen Dan te škole, a svečanost je zakazana za večeras od 18 sati u sali Doma kulture u Prokuplju. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

  detaljnije
KOMENTAR DANA

Ovaj be bate, kolko je skroman, sam sebe tolko nahvali, ko provodadžija budućeg mladoženju, da drugi ne mož ništa da dodaju!

Lisac Čitalac

Tekst: Cvetanović o vladavini Leskovcem: Istorija će pisati da iza velikih projekata stoji moj tim