Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Žitorađa

 • Pšenica poljoprivreda ALEKSANDAR KOSTIC

  Počela žetva u Toplici, prinosi veći od prošlogodišnjih

  Na površini od preko 7.000 hektara u Topličkom okrugu je počela žetva pšenice, ječma, tritikale i drugih ratarskih kultura. Prinos je, kako kažu stručnjaci za poljoprivredu, bar 10% veći od prošlogodišnjeg i kreće se od 3,5 do 4 tone za ječam, odnosno 4,5 do 5 tona po hektaru za pšenicu.

  detaljnije
 • dimitrovgrad

  15 miliona dinara za projekte udruženjima građana sa teritorija nerazvijenih opština

  Udruženja građana koja su registrovana u 22 lokalne samouprave na jugu Srbije koje pripadaju kategoriji nedovoljno razvijenih, mogu da se prijave svojim projektom na konkurs koji je raspisao Kabinet ministra zaduženog za unapređenje nedovoljno razvijenih opština.

  (6) detaljnije
 • Policija FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

  Uhapšeni muškarci iz okoline Žitorađe kod kojih je pronađen skoro kilogram marihuane

  Nakon što su u “audiju” 31-godišnjaka iz okoline Žitorađe pronašli oko 216 grama kanabisa ispred suvozačkog mesta gde je sedeo 47-godišnjak, njih dvojica su uhapšeni.

  (5) detaljnije
 • Prokuplje

  Ukinuta vanredna situacija u Prokuplju i Žitorađi, još na snazi u Blacu i Kuršumliji

  Vanredna situacija uvedena krajem prošle godine zbog pademije virusa korona ukinuta je u Prokuplju i opštini Žitorađ, zbog, kako je obrazloženo, smanjenja broja novoobolelih, kao i manjeg broja pacijenata u prokupačkoj kovid bolnici. U topličkim opštinama ova mera i dalje je na snazi u Blacu i Kuršumliji.

  detaljnije
 • svinje

  Farma svinja se jedina javila na konkurs i dobila ceo iznos subvencija u poljoprivredi od Opštine Žitorađa

  Bespovratna sredstva od 10 miliona dinara, koliko je iz lokalne opštinske kase u Žitorađi opredeljeno za subvencionisanje u poljoprivredi za 2021. godinu, dodeljena su Specijalizovanoj zemljoradničkoj stočarskoj zadruzi "1. decembar" u ovom mestu. Predsednik Opštine Ivan Stanojević kaže da su oni jedini bili zainteresovani za ovakav vid pomoći na konkursu koji je trajao 8 dana.

  (11) detaljnije
 • Dragan Dobrašinović

  U Prokuplju se osniva pokret Uspravna Srbija, kažu žele da politiku vrate građanima

  Simbolično na Vidovdan u Prokuplju je formiran Inicijativni odbor za osnivanje političkog pokreta Uspravna Srbija koji predvodi Dragan Dobrašinović, dosadašnji direktor Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava. Kako je istakao, pokret Uspravna Srbija nastaje iz potrebe da se uobliče i artikulišu nove politike oslonjene na realne potrebe društva i redefiniše odnos političkih aktera prema javnom dobru i javnom interesu, a u naredna dva meseca biće održana osnivačka skupština do kada će biti izrađeni i programski i organizacioni dokumenti.

  (4) detaljnije
 • crkva

  Svetoplički sabor na Vidovdan u Kondželju kod Prokuplja

  U znak sećanja na Kosovski boj na Vidovdan, 28. juna, u manastiru Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja održaće se Svetoplički (Vidovdanski) sabor, koji se ove godine održava 19. put. Uz kultuurno-umetnički program, biće uručene vidovdanske povelje zaslužnim pojedincima, organizacijama i udruženjima koji su svojim radom i zalaganjem doprineli afirmaciji i razvoju Topličkog kraja, po konkursu koji je ranije raspisao Toplički upravni okrug.

  detaljnije
 • kupalište u žitorađi

  Od petka počinje sezona kupanja na bazenu u Žitorađi

  Kupališni kompleks bazena koji je prošle godine zvanično otvoren u centru Žitorađe na mestu gde je do tada bio gradski stadion, počeće sa radom u petak, 25. juna u 10 sati. Prvog dana ulaz je besplatan, dok će nadalje dnevna karta za odrasle biti 260 dinara, a za decu od 7 do 12 godina 180 dinara.

  (2) detaljnije
 • višnje

  Počela berba višanja u Toplici, cena i ove godine ispod očekivane

  Na teritoriji prokupačke opštine, na površini od preko 2.000 hektara počela je berba višanja, a prema najavama otkupljivača, otkupna cena će biti na nivou prošlogodišnje pa će se za kilogram višnje prve klase plaćati 40, dok će druga klasa biti 30 dinara.Početna cena je za topličke voćare i ove, kao i prethodnih godina ispod očekivane, jer je, kako tvrde, za minimalnu rentabilnost u proizvodnji i eventualno malu zaradu potrebno da cena višnje bude bar 70 dinara.

  (25) detaljnije
 • drainac

  Od 22. juna počinje prvi deo "Drainčevih književnih susreta" u Prokuplju

  Obilazak grobnog mesta Rada Drainca, organizacija tribine i književne večeri posvećene ovom najpoznatijem pesniku u Toplici, deo su ovogodišnjeg prvog dela manifestacije “Drainčevi književni susreti” koja se tradicionalno obeležava 52. godine. Savet Drainčevih susreta objavio je i konkurs za dodeljivanje “Drainčeve nagrade za poeziju“ koja će biti uručena avgusta meseca, kada je planirano održavanje drugog dela manifestacije.

  (1) detaljnije
 • višnje

  Za desetak dana počinje berba višanja u Toplici - rod manji, a otkupna cena neizvesna

  Do početka berbe oblačinske višnje na teritoriji Topličkog okruga ostalo još desetak dana, a kao i prethodnih godina i ove se još ne zna početna otkupna cena. Stručnjaci za poljoprivredu kažu da će rod biti umanjen za 20 do 30 %, ali da će u odnosu na prošlu godinu kvalitet biti bolji.

  (12) detaljnije
 • fondacija divac

  Fondacija Ana i Vlade Divac pomaže mlade poljoprivrednike u Toplici

  Fondacija Ana i Vlade Divac je uz pomoć Kraljevine Norveške sa ukupno 100.000 dolara podržala 10 preduzetnika iz Topličkog okruga koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i preradom. Svaki od njih će dobiti po 5.000 dolara za nabavku opreme za proizvodnju, a njihova obaveza je da u stalni radni odnos prime po jednu mladu osobu sa evidencije NSZ. Zaposleni su prošli i kroz napredne poslovne treninge za poslovno planiranje, uvođenje HACCP sistema i digitalni marketing i prodaju.

  (2) detaljnije
 • protivgradna odbrana

  Žitorađa nabavlja dodatne protivgradne rakete

  Iako ove godine od početka sezone na teritoriji Topličkog okruga nije bilo dejstva protivgradne zaštite, opština Žitorađa je za 8 protivgradnih stanica na svojoj teritoriji nabavila dodatnih 40 raketa. Iz gradske kase je za tu namenu izdvojeno 1,68 miliona sa PDV-om.

  detaljnije
 • crkva

  Toplički okrug raspisao literarni konkurs za osnovce povodom Vidovdanskog sabora

  Povodom obeležavanja Svetopličkog vidovdanskog sabora u Kondželju 28. juna, Toplički upravni okrug raspisao je literarni konkurs za starije osnovce sa teritorije Prokuplja, Kuršumlije, Blaca i Žitorađe na 5 tema “Toplica moj zavičaj”, “Volim Toplicu, tu ostajem”, “Stazama kojim su hodali hrabri”, “Junaci gvozdenog puka” i “Osam vekova svetosavlja”. Zainteresovani radove mogu poslati do 20. juna, a proglašenje najboljih je planirano u okviru programa obeležavanja Vidovdana.

  detaljnije
 • Policija FOTO Aleksandar Kostić

  U Leskovcu uhapšena dva muškarca iz Žitorađe zbog prebijanja čoveka na putu

  Leskovačka policija uhapsila je dvojicu muškaraca iz Žitorađe zbog sumnje da su 24. aprila u popodnevnim časovima nakon kraće rasprave na lokalnom putu drvenom motkom prebili 29-godišnjaka i naneli mu teške telesne povrede. Povređeni je odmah prevezen u leskovačku Opštu bolnicu, odakle je, nakon ukazane pomoći, prebačen u niški Kllinički centar.

  (3) detaljnije
 • policija

  Prokupčanin ukrao novac iz mesare, a zatim obio kinesku prodavnicu

  Patrola prokupačke policije uhapsila je 26-godišnjeg muškarca prilikom obijanja kineske prodavnice iz koje je uzeo 4.590 dinara i 2 mobilna telefona. Prethodno je istog dana provalio u jednu mesaru u Žitorađi iz koje je ukrao oko 3.000 dinara.

  (1) detaljnije
 • Kukuruz A. K.

  Kiša i niske temperature odložile setvu kukuruza u Toplici

  Setva kukruza ove godine će kasniti zbog vremenskih uslova, pre svega zbog nižih temperatura i čestih kiša tokom marta i aprila. Poljoprivredni stručnjaci preporučuju ratarima da, čim vremenske prilike to dozvole, krenu sa pripremama, kako bi u narednih petnaestak dana okončali setvu ove najrasprostranjenije ratarske kulture u Toplici, kako se procenjuje, na površini od oko 6.000 hektara.

  detaljnije
 • Rekonstrukcija zeleznice 12 decembar 2019; foto: A. Kostic

  Nakon skoro godinu dana počela rekonstrukcija pruge od Prokuplja do Merdara

  Na deonici Prokuplje - Kuršumlija - Merdare započeli su radovi na rekonstrukciji pruge oštećene tokom prošlogodišnjih poplava, zbog čega je železnički saobraćaj na tom pravcu bio obustavljen od 24. juna. Vrednost radova je oko 34 miliona dinara, a Infrastruktura železnice je za ovaj posao potpisala ugovor sa izvođačima koje čini grupa ponuđača kompanija Bauvezen iz Lazarevca i Trioprojekt iz Beograda.

  (2) detaljnije
 • gimnazija stevan sremac

  Bolnice, škole i ustanove sa juga dobijaju opremu i opremanje novcem od oportuniteta

  Ukupno 26 zdravstvenih, obrazovnih, ali i ustanova socijalne zaštite na jugu Srbije dobilo je oko 96 miliona dinara na osnovu sredstava prikupljenih od odlaganja krivičnog gonjenja - oportuniteta. Bolnice u Nišu, Aleksincu, Žitorađi dobiće novu opremu i vozila, a u školama na jugu će novac biti iskorišćen za opremanje učionica i realizaciju projekata.

  (2) detaljnije
 • pas ker KOSTA

  Tri lovačka psa otrovana u Žitorađi, učestale i krađe kerova za koje se traži otkup

  Dva engleska setera i jedan gordon seter otrovani su u ograđenom prostoru u ataru opštine Žitorađa. Reč je o izuzetno vrednim psima, a policija traga za počiniocima. Iz lokalnog Lovačkog udruženja kažu da je i ranije bilo sličnih situacija, ali da je u skorije vreme učestala krađa kerova. Organizovane ekipe se sakriju dok se ker ne odmakne od vodiča u traganju, vežu ga, a posle nekog vremena se jave kao da su ih pronašli i traže par stotina evra za otkup, što pravdaju navodnim troškovima ishrane i čuvanja dok je pas bio kod njih.

  (7) detaljnije