Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:09, 1. 10. 2020.

| BBC News na srpskom

Aleksej Navaljni krivi Vladimira Putina za trovanje

Autor: BBC News na srpskom
navaljni sedi na klupi u parku
Reuters
Navaljni je pušten iz bolnice u Berlinu prošle nedelje

Vodeći ruski opozicioni aktivista Aleksej Navaljni kaže da veruje da je za njegovo trovanje odgovoran predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Tvrdim da Putin stoji iza ovog čina, ne vidim nikakvo drugo objašnjenje", rekao je u intervjuu nemačkom novinskom časopisu Špigel.

Zvaničnici Nemačke, gde se Navaljni oporavlja, kaže da je otrovan nervnim agensom novičok. Nalazi su potvrđeni u laboratorijama u Francuskoj i Švedskoj.

Kremlj negira bilo kakvu umešanost.

Portparol predsednika Putina je u četvrtak rekao da nema dokaza da je Navaljni otrovan nervnim agensom i rekao da agenti CIA rade sa liderom ruske opozicije.

Navaljni je kolabirao na letu u oblasti Sibira 20. avgusta. Dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Berlinu.

U intervjuu koji je u četvrtak objavio list Špigel Navaljni je rekao da je naredba za korišćenje novičoka mogla doći samo od šefova tri ruske obaveštajne službe, koji rade pod Vladimirom Putinom.

„Ako 30 ljudi ima pristup [hemijskom] sredstvu, a ne troje, onda je to globalna pretnja", rekao je 44-godišnjak u intervjuu.

Njegove pristalice su u početku verovale da je otrov ubačen u njegov čaj na aerodromu u Tomsku, ali su tragovi nervnog agensa kasnije pronađeni na flašicama vode u hotelu u kojem je odseo prethodne noći.

Govoreći o svom iskustvu, Navaljni je rekao: „Ne osećate bol, ali znate da umirete. Odmah."

Aleksej Navaljni i njegova supruga Julija Navaljnaja, fotografisani u bolnici u Berlinu
Reuters
Aleksej Navaljni i njegova supruga Julija Navaljnaja, fotografisani u bolnici u Berlinu

Samo je zbog „spleta srećnih okolnosti" mogao da dobije hitnu medicinsku pomoć i preživi, rekao je. Inače, „to bi samo bila sumnjiva smrt".

„Ekstremne mere" Kremlja

Na pitanje zašto bi bio meta ruskog predsednika, Navaljni je govorio o nedavnim nemirima u krajnjoj istočnoj provinciji Habarovsk.

„Kremlj shvata da mora da preduzme ekstremne mere kako bi sprečio 'belorusku situaciju'", rekao je lider opozicije, misleći se na višenedeljne antivladine proteste i sukobe sa policijom posle osporavanih izbora u toj zemlji.

„Sistem se bori za opstanak i upravo smo osetili posledice."

Navaljni je pušten iz bolnice u Berlinu prošle nedelje i još uvek ide na fizikalnu terapiju koja mu pomaže u oporavku.

Njegova portparolka je prošle nedelje rekla da su mu bankovni računi zamrznuti, a stan zaplenjen, ali je Navaljni rekao za Špigel da ipak planira povratak u Rusiju.

„I dalje ću putovati ruskim regionima, odsedati u hotelima i piti vodu u sobama. Šta bih drugo trebalo da radim?"

EU i brojne vlade zatražile su od Rusije da istraži trovanje Navaljnog.

Nervni agens iz grupe novičok takođe je korišćeno za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Salisburiju u Engleskoj 2018. goodine. Oboje su preživeli, ali je žena iz tog mesta, Don Sturdžis, umrla nakon što je došla u kontakt sa otrovom.


Britanija je optužila rusku vojnu obaveštajnu službu za taj napad. Dvadeset zemalja je proteralo više od 100 ruskih diplomata i špijuna.

Moskva je tada demantovala bilo kakvu umešanost.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: