Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:09, 28. 1. 2021.

| BBC News na srpskom

Amerika, Bajden i politika: Ko je Entoni Blinken - novi državni sekretar

Autor: BBC News na srpskom
Antony Blinken addresses a welcome ceremony after arriving at the State Department in Washington DC. Photo: 27 January 2021
Reuters
Entoni Blinken je veteran diplomatije koji se u ovom ministarstvu nalazi praktično na domaćem terenu

Ovo je treći put da sam videla kako novi državni sekretar ulazi u zgradu.

Za izabranike Donalda Trampa - Reksa Tilersona i Majka Pompea - predvorje je bilo krcato, ispunjeno mešavinom zebnje i nade.

Za Entonija Blinkena, predvorje je skoro prazno zbog protokola u vezi sa korona virusom - ali odsutni diplomatski kor bio je ispunjen osećanjem olakšanja.

„Ljudi su veoma, veoma srećni zbog Blinkenovog dolaska i odlaska prethodnog tima", rekao je zvaničnik ministarstva, koji je razmenjivao poruke sa kolegama dok je gledao nastup od kuće.

Blinken je veteran diplomatije koji se u ministarstvu nalazi na domaćem terenu, ali „mnogo toga se promenilo", rekao je on u kratkoj izjavi, obećavši da će povratiti poverenje i moral.

Tokom Trampovih godina otišlo je oko 1.000 zaposlenih.

Mnogi koji su ostali osećali su se skrajnuto nediplomatskim pristupom bivšeg predsednika, nezadovoljni lošim upravljanjem Tilersona i otuđeni politikom Pompea, nepokolebljivog Trampovog lojaliste.

„Svi su srećni što ćemo sada imati drugačije lice za svet", rekao je ovaj zvaničnik.

„Svi pokušavaju da se vrate u vrhunsku formu posle četiri godine Trampove ere."

Lica na zidovima hodnika ispred prostorije za medije već su se promenila: fotografije Pompea u akciji zamenile su slike raznih državnih sekretara.

A ogroman bilbord sa „profesionalnim etosom", koji je definisao Pompeo, skinut je ubrzo pošto je Džo Bajden podneo zakletvu na inauguraciji.

Novi prvi čovek američke diplomatije ima višedecenijsko iskustvo i stručnost u spoljnoj politici, između ostalog i toliko mnogo godina savetovanja Bajdena da se priča da njih dvojica „razmišljaju kao jedan".

On je duboko ukorenjen u vašingtonsku kulturu - čak je aktivan na muzičkoj sceni „vonk roka" (postavlja vlastite snimke kao ABlinken. Shvatate?).


Pogledajte video: Bajdenovi planovi u spoljnoj politici


Na saslušanju radi potvrde naimenovanja, ovaj blagoglagoljivi tehnokrata govorio je toliko odmerenim tonom o prekrajanju Trampove spoljne politike da je dobio snažnu podršku obe stranke.

Senatori su delovali kao da jedva čekaju da ostave agresivan pristup „Amerika na prvom mestu" za sobom.

Blinken je obećao čvršći odgovor na ruske sajber-napade i uplitanje u izbore i kraj podršci saudijskim vazdušnim napadima na Jemen.

Govorio je i o reviziji odluke Trampove administracije da proglasi jemenske Huti pobunjenike terorističkom organizacijom, zato što bi to moglo da ometa humanitarni rad na terenu.

Što se tiče Irana, Blinken je ponovio Bajdenovo obećanje da se ponovo pridruži nuklearnom sporazumu iz 2015. ukoliko Teheran bude nastavio da ispunjava obaveze, ali je upozorio da se to neće desiti brzo.

Kad je u pitanju Kina, složio se sa strožim Trampovim tonom - ali ne i njegovim pristupom.

Bolji način baviti se Pekingom jeste zajedno sa demokratskim saveznicima i preko međunarodnih institucija koje je Tramp odbacio, kaže on.

Njegova misija je da na taj način vrati Americi lidersku poziciju u svetu.

Ali na Blinkenovoj prvoj konferenciji za štampu, novinari su ga pitali kako saveznici mogu da veruju SAD posle toliko naglih preokreta u pristupima administracija.

Želja da se Amerika vrati za pregovarački sto bila je gotovo „opipljiva" u telefonskim pozivima inostranih kolega, saopštio je Blinken.

I jasno je stavio do znanja da je susret sa nama prvog dana signal da želi da sarađuje sa novinarima.

To je poprilična promena tona.


Pogledajte video: Mandat Donalda Trampa i šta je ostavio iza sebe


Pompeo, poput njegovog šefa, nije uvažavao najveće medije, a poslednje dane proveo je u svađi sa njima.

Mučili smo se da dobijemo odgovore na naše upite preko mejla od tima za komunikacije koji je nekada imao ovlašćenje da kaže vrlo malo više od ekvivalenta „nezvanično, nemam šta da dodam".

Blinkenov nenametljiv stil takođe je poprilična promena u odnosu na Pompeovo obećanje da će vratiti „razmetljivost" u ministarstvo.

Moraće da se takmiči sa ličnostima kao što je Džon Keri - njegovim bivšim šefom i Bajdenovim glavnim čovekom za klimatske promene.

State Secretary Mike Pompeo speaks during a media briefing in Washington DC. Photo: November 2020
Reuters
Majk Pompeo, Blinkenov prethodnik, želeo je da vrati „razmetljivost" u ministarstvo

Ali Blinken ima vlastitu ličnost, oblikovanu njegovom životnom pričom.

On govori o tome kako je njegov deda pronašao utočište u Americi pošto je pobegao od pogroma iz Rusije, i kako je njegov poljski očuh utekao iz nacističkog marša smrti, posle čega su ga spasili američki vojnici.

„To smo mi", on ima običaj da kaže.

„To mi predstavljamo za svet, na koliko god nesavršen način, i to je ono u čemu još možemo da budemo najbolji."

Ubediti ostatak sveta da takva Amerika još postoji centralni je zadatak onoga što doživljava kao svoj posao.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: