Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 19. 8. 2020.

| BBC News na srpskom

Amerika, Tramp i istorija: Predsednik SAD će pomilovati heroinu borbe za pravo glasa žena

Autor: BBC News na srpskom
Susan B Anthony
Getty Images

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će posthumno pomilovati Suzan B. Entoni, aktivistkinju koja se borila za pravo glasa žena u 19. veku.

„Ona nikada nije pomilovana. Zašto je bilo potrebno toliko vremena", napisao je Tramp na Tviteru povodom stogodišnjice usvajanja 19. amandmana Ustava Sjedinjenih Američkih Država kojim su žene dobile pravo glasa.

Entoni je uhapšena 1872. godine godine jer je nelegalno glasala.

Kasnije je osuđena na novčanu kaznu pred sudom u Njujorku, a u poroti su bili samo muškarci.

Entoni je umrla 14 godina pre nego što je usvojen amandman koji ženama garantuje pravo glasa.

Tramp je, u društvu supruge Melanije, na ceremoniji u Beloj kući potpisao proglas kojim se obeležava vek od usvajanja amandmana.

Prošle nedelje, Tramp je rekao da podržava podizanje spomenika u Vašingtonu u čast ženama - sifražetkinjama koje su se borile za pravo glasa.

„Žene dominiraju u Americi - mislim da to možemo da kažemo sa velikom sigurnošću", kazao je on, dodajući da u Kongresu sada ima rekordan broj političarki.

Ova izjava dolazi u trenutku kada Tramp pokušava da pridobije ženske glasače iz prigradskih područja, čije poverenje u njega je opalo od 2016. godine, pokazuju istraživanja.

Takođe, aktuelni predsednik Amerike trenutno je na meti kritika zbog tvrdnje da je glasanje poštom loše jer ostavlja mogućnost zloupotrebe.

Najavljeno pomilovanje takođe je vrlo brzo izazvalo kontroverze.

Nekoliko sati posle saopštenja, zamenica guvernera države Njujork Kejti Hokul reagovala je na Tviteru.

„Kao najviša izabrana zvaničnica u Njujorku i u ime nasleđa Suzan B. Entoni, zahtevam da Tramp poništi odluku o pomilovanju", napisala je.

„Ona je bila ponosna jer je njeno hapšenje skrenulo pažnju na borbu za prava žena i nikada nije platila kaznu. Ostavite je da počiva u miru".


Pogledajte video o tajnim signalima koje koriste žrtve nasilja


Ko je bila Suzan B. Entoni?

U sudskom procesu koji je dobio veliki publicitet, Entoni je osuđena jer je glasala kada žene nisu imale pravo na to.

Sudija u njenom rodnom gradu Ročesteru kaznio ju je sa 100 dolara.

U govoru u sudnici, ona je kritikovala vladu što ne dozvoljava ženama da glasaju i zarekla se da neće platiti kaznu.

Njeno hapšenje je skrenulo pažnju na pokret koji se zalagao da žene dobiju pravo glasa u Americi, a pomogao je i da ona postane poznata na nacionalnom nivou.

Ona je uspela da ujedini dve najveće grupe američkih sifražetkinja, držala je govore i organizovala skupove po celoj zemlji.

Prethodnih godina, žene su počele da joj odaju počast posetama grobu u Ročesteru na dan predsedničkih izbora u novembru.

Hiljade njih okupilo se 2016. kada je Hilari Klinton bila protivnica Donalda Trampa, kao prva kandidatkinja jedne od velikih američkih partija u predsedničkoj trci.

Nakon izbora za Senat pre dve godine, brojne žene su na nadgrobnu ploču Suzan B. Entoni stavljale nalepnice sa porukom „Ja sam glasala".

Ipak, i njena borba je postala predmet sporenja poslednjih godina, pošto pojedini kritičari navode da je Entoni zapostavljala Afroamerikanke koje su se borile za pravo glasa žena.

Njen stav o abortusu i danas je predmet rasprava u javnosti. Jedna lobistička grupa koja se protivi abortusu nazvana je po Suzan B. Entoni.

Predsednica te grupe prisustvovala je ceremoniji u Beloj kući, na kojoj su bile i druge istaknute ličnosti iz političkog i javnog života koje su poznate po konzervativnom opredeljenju.

Koga je još Tramp pomilovao?

Ovo će biti 26. pomilovanje u Trampovom predsedničkom mandatu.

On je prethodno potpisao ukaz o smanjenju zatvorske kazne od 40 meseci za sopstvenog bivšeg saradnika, Rodžera Stouna, koji je prošle godine proglašen krivim da je lagao Kongres i uticao na svedoke.

U februaru je smanjio kaznu Rodu Blagojeviću, bivšem guverneru Ilinoja, koji je osuđen jer je pokušao da proda mesto u Senatu Baraka Obame, kada je ovaj preuzeo funkciju predsednika.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

...Šta zna putarina šta je put koji nikuda ne vodi.
Nadvožnjak nazvati "Srbija" pošto sve strane vode u provaliju...

Filozof čitalac

Tekst: "Zajedno Niš" umesto rušenja traži završetak izgradnje nadvožnjaka koji spaja Donju Vrežinu i obližnja sela